hero

Bubuljice – kako nastaju i kako se rešiti bubuljica?

Bubuljice – kako nastaju i kako se rešiti bubuljica?

U svetu savršenih selfija i besprekornog tena koji svakodnevno viđamo na malim ekranima, bubuljice mogu značajno poljuljati samopouzdanje.

Ipak, nema potrebe da se osećate usamljeno i beznadežno. Iako ih najčešće vezujemo za pubertet, danas se sa aknama bori čak 51% žena starosti između 20 i 29 godina, ali i stariji, kako muškarci, tako i žene.

U ovom blogu istražićemo kako nastaju bubuljice, otkrićemo direktne i neposredne uzroke, i najvažnije, dati korisne savete za borbu sa njima. Saznajte koji su najbolji proizvodi i kreme za bubuljice. Unapredite svoju negu i rešite se neželjenih gostiju na licu!

Kako nastaju bubuljice?

Bubuljice nastaju usred upalnih procesa na koži do kojih dolazi iz različitih razloga. Evo koji su najčešći uzroci nastanka bubuljica.

Začepljene pore

U porama se uz folikule dlake nalaze lojne žlezde koje imaju funkciju lučenja sebuma (ulja). Do zatvaranja (začepljenja) pora dolazi kada koža proizvodi previše sebuma, kao i usred nakupljanja mrtvih ćelija kože i prljavštine sa lica, kose, jastučnice ili ruku.

Na mestima na koži gde se sebum, mrtve ćelije i nečistoće akumuliraju dolazi do blokade pora i stvaranja čepa koji zatim izaziva infekciju i pojavu bubuljica.

Hormoni – uzrok za čuvene hormonske bubuljice

Hormoni su jedan od najčešćih uzročnika nastanka bubuljica. Hormonske bubuljice su neželjeni gosti na koži izazvani hormonalnim promenama u organizmu. Ove bubuljice se obično javljaju kod tinejdžera tokom puberteta, tokom menstrualnog ciklusa kod žena, ili kod osoba koje imaju poremećaje hormona. Osobe s policističnim jajnicima su posebno sklone ovom problemu.

Hormonske bubuljice se pojavljuju uglavnom na licu, vratu i grudima, i obično su dublje i upornije od običnih akni. Često izbijaju kao crvene, bolne izbočine i mogu ostaviti ožiljke.

Kako se rešiti bubuljica izazvanih hormonskim promenama?

Najčešće tretmani za lečenje bubuljica ovog tipa uključuju antibiotike prepisane od strane lekara, hormonsku terapiju, oralne kontraceptive, promene u ishrani i pravilnu negu kože.

Konsultacija sa dermatologom, a po potrebi i drugim stručnjacima, je neophodna za adekvatan tretman hormonskih bubuljica. Nakon što dobijete adekvatnu preporuku i recept, dobro opremljene apoteke u Beogradu možete pronaći u BIG-u.

Vrste bubuljica

Bubuljice – kako nastaju i kako se rešiti bubuljica?

Neophodno je razumeti koje sve vrste bubuljica postoje kako bi se mogao pronaći adekvatan tretman za njih.

  • Akne vulgaris – ovo je medicinski naziv za bubuljice. Uglavnom pogađaju tinejdžersku populaciju i to čak 70 do 87 procenata tinejdžera, međutim, mogu se javljati i tokom celog života. Najzastupljenije su u zapadnim zemljama zbog genetskih predispozicija. Manifestuju se na različitim delovima tela, ali najčešće na licu i kao bubuljice na leđima i vratu;
  • Komedoni – predstavljaju sve zapušene pore koje izazivaju nastanak akni ili mitisera;
  • Papule – ovo su upaljeni komedoni koji su se inficirali. Najčešće su crvene i osetljive na dodir. Zbog infekcije nastaje beli vrh koji je ispunjen gnojem na vrhu zahvaćene pore;
  • Pustule – još jedna vrsta upaljene bubuljice, ali sa prepoznatljivim crvenim prstenom i izraslinom na sredini koja je puna gnoja. Ceđenje bubuljice se ovde nikako ne preporučuje jer mogu ostaviti ožiljak na koži;
  • Mitiseri – specifični komedoni sa vidljivim crnim vrhom koji nastaje usled oksidacije u dodiru sa vazduhom. Najčešći su na nosu, mada često se javljaju i na leđima;
  • Potkožne bubuljice – ovo su čvrste bubuljice koje se nalaze duboko u koži. Potkožna bubuljica koja ne prolazi može biti izuzetno velika i bolna, te veoma neprijatna.

Kako se rešiti bubuljica brzo i efikasno?

Nažalost, ukoliko se dugo borite sa bubuljicama, njih najčešće nije moguće izlečiti preko noći. Srećom, postoji mnogo načina da sprečite širenje infekcije, smanjite upale, a vremenom se i u potpunosti rešite bubuljica.

Pre nego što započnemo priču o najboljim preparatima i kremama za bubuljice koje su se pokazale kao najefikasnije, treba se pozabaviti faktorima koji su direktni ili neposredni uzročnici bubuljica, a lako ih je izbeći malim promenama u životnom stilu.

Higijena i bubuljice

Sve počinje sa pravilnom higijenom. Za kožu sklonu aknama redovno pranje i čišćenje adekvatnim preparatima je neohodno. Temeljno čišćenje uveče je neophodno da bi koža preko noći mogla da se odmori i regeneriše, dok je ujutru važno kako bi se uklonili produkti metabolizma – sebum, znoj i mrtve ćelije kože.

Sunce i bubuljice

Sunce nije direktno povezano sa nastankom akni, ali narušava prirodnu barijeru kože i zadebljava epidermis, što dovodi do začepljenja pora. Trebalo bi izbegavati preterano izlaganje suncu ukoliko je vaša koža sklona aknama, a prilikom izlaganja obavezno koristiti SPF u skladu sa tipom kože.

Ishrana i bubuljice

Da li ste i vi u detinjstvu slušali kako ćete dobiti bubuljice ako budete jeli previše čokolade?

Dugo se verovalo da su slatkiši razlog zašto nastaju bubuljice. Međutim, povezanost ove dve stvari nije nikada naučno dokazana. S druge strane, bubuljice se mogu pojaviti usred konzumiranja previše ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom jer je ona pro-inflamatorna i može negativno delovati na celokupni organizam, a samim tim proizvesti i infekcije na licu. Uz zdravu ishranu bogatu voćem i povrćem ojačaćete otpornost celokupnog organizma, uključujući i svoju kožu.

Stres i bubuljice

Iako bubuljice često imaju genetske i hormonske uzroke, stres može biti još jedan okidač ili faktor koji pogoršava postojeće probleme sa kožom. Sa stresom su nekad povezani i poremećaji u ishrani, spavanju, kao i hormonski disbalans ili jednostavno preterano dodirivanje i “čačkanje” lica rukama.

Pušenje i bubuljice

Pušenje može da zadeblja i isuši kožu što, iako još uvek nije dokazana direktna veza, može biti okidač za nastanak bubuljica. Ovo je još jedan razlog da ovu nezdravu naviku eliminišete što pre.

Vrste krema za bubuljice

Bubuljice – kako nastaju i kako se rešiti bubuljica?

Teško je reći koja je najbolja krema za bubuljice jer u zavisnosti od tipa kože, njene starosti, potreba i vrste bubuljica, kao i ozbiljnosti problema, neće svakome isti preparat za bubiljice jednako odgovarati.

Na tržištu se mogu naći različite vrste krema i preparata za bubuljice:

  • Kreme sa kiselinama – krema protiv bubuljica sa kiselinama može da sadrži različite aktivne sastojke kako bi rešila specifične probleme kože. Na primer, kreme koje sadrže AHA (alfa hidroksi kiseline) ili voćne kiseline poput limunske pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija kože, smanjujući time bubuljice, akne, fleke od bubuljica i upale;
  • Kreme za isušivanje bubuljica – obično sadrže sastojke poput pantenola, cink oksida, sumpora i benzoil peroksida, čime se suše bubuljice, a zatim smiruju upaljenu kožu i sprečavaju dalje širenje problema;
  • Kreme za potkožne bubuljice – prodiru dublje u kožu kako bi isušile bubuljice, podstičući pritom regeneraciju i obnovu kože. Česti su i flasteri za bubuljice koji služe da “izvuku” bubuljicu na površinu i sadrže sastojke poput salicilne kiseline;
  • Kreme za hormonske bubuljice – deluju antiseptički, sprečavajući zapušavanje pora i infekcije, a mogu se koristiti u različitim fazama života, uključujući trudnoću i menopauzu;
  • BB kreme za bubuljice – prikrivaju manje nesavršenosti kože, poput mitisera i ožiljaka od bubuljica dok istovremeno mogu sadržati različite korisne sastojke;
  • Antibakterijske – sadrže antibiotike kao što su klindamicin i eritromicin za suzbijanje bakterija;
  • Retinoidne – sa sastojcima poput tretinoina, adapalena i tazarotena, poboljšavaju ćelijski metabolizam kože, sušeći bubuljice i uklanjajući fleke;
  • Kreme za masnu kožu – regulišu lučenje sebuma i umanjuju fleke;
  • Kreme za suvu kožu – hidriraju kožu i smanjuju infekcije.

Sve ove kreme su korisne za tretiranje različitih tipova bubuljica i problema sa kožom.

Gde kupiti kreme za bubuljice?

Sada kada ste upoznati sa svim tipovima krema koje postoje, vreme je da otkrijemo koji su najbolji preparati za bubuljice trenutno dostupni na tržištu. Vremenom su se izdvojili od konkurencije i dokazali kao izuzetno uspešni u borbi sa bubuljicama. U nastavku pročitajte nešto više o njima i saznajte gde ih možete kupiti.

Eucerin Dermo Pure linija

Ova Eucerin linija proizvoda za problematičnu kožu posebno je formulisana za tretiranje akni i bubuljica. Osim ove linije, Eucerin nudi matirajuće fluide i proizvode za kontrolu sebuma kako bi se suzbio sjaj masne kože. Takođe možete pronaći toniranu spf kremu koja je jednako dobra kao najbolji puderi za masnu kožu.

Eucerin proizvodi za bubuljice mogu se pronaći u svim većim drogerijama u Beogradu kao i u apotekama poput BENU apoteke u Beogradu.

Rosche Posay Efeclar linija za masnu kožu

La Roche-Posay Effaclar linija je visoko cenjena među osobama sa masnom i problematičnom kožom. Ova linija nudi širok spektar proizvoda, uključujući čistače, tonike, hidratantne kreme i tretmane, koji su posebno formulisani kako bi pomogli u kontroli masnoće, smanjenju proširenih pora i tretiranju akni, ostavljajući kožu čistom i matiranom.

Lilly drogerije u Beogradu opremljene su ovom linijom proizvoda, pa sve što vam je potrebno možete pronaći u Lilly-ju u BIG-u.

Vichy Normaderm linija

Vichy je čuven po svojoj vrhunskoj kozmetici za sve tipove kože, a Normaderm je posebno specijalizovana za kožu sklonu nepravilnostima i prekomernom mašćenju.

Osnova Normaderm linije su blage i efikasne formule koje sadrže sastojke kao što su salicilna kiselina, glikolna kiselina i LHA (lipohidroksi kiselina). Navedeni sastojci pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija kože, čišćenju pora i smanjenju upala, što rezultira čistijom i zdravijom kožom.

Normaderm proizvodi nude različite opcije, uključujući gelove za čišćenje, tonike, kreme za hidrataciju i tretmane usmerene na rešavanje specifičnih problema. Osim toga, ova linija je dermatološki testirana i pogodna za osetljivu kožu. Potražite Vichy proizvode u apoteci Galen Pharm u Beogradu.

Bioderma Sébium linija

Ova linija je specijalno dizajnirana za tretiranje masne i problematične kože. Nudi širok spektar proizvoda, uključujući gelove za čišćenje, micelarne vode, tonike i hidratantne kreme. Ovi proizvodi su pažljivo formulisani kako bi rešili specifične probleme masne kože, uključujući višak sebuma, sjaj i proširene pore. Bioderma proizodi su takođe dostupni u Lilly drogerijama i apotekama širom Srbije.

Taraderm krema za akne i bubuljice

Za osobe koje su ljubitelji prirodnih preparata, ali traže najefikasnije rešenje za bubuljice, Taraderm krema za akne i bubuljice je pravi pogodak. Ona ne sadrži ni jednu supstancu hemijskog porekla, kao ni kortikosteroide. Uz svoje antiseptičko, protivupalno i regenerativno dejstvo ovaj preparat deluje postepeno i dubinski čisti i regeneriše kožu.

Efikasno uspostavlja balans nad lučenjem sebuma i hrani kožu, što je pri borbi sa aknama izuzetno važno jer usred upotrebe mnogih agresivnih sastojaka dolazi do njenog prekomernog isušivanja.

Ovo su bili samo neki od proizvoda za koje se možete odlučiti, a na vama je da posetite drogerije ili apoteke u BIG FASHION Mall & Park Beograd, istražite njihov široki asortiman i otkrijete savršene za sebe. Naše ljubazno osoblje će vam pomoći da kreirate rutinu nege kože koja će eliminisati i najupornije bubuljice i dovesti vas do savršenog tena!

Ukoliko se nađete u Novom Sadu ne propustite da posetite apoteke u Novom Sadu, kao ni prodavnice kozmetike u Novom Sadu i upoznate se sa jednako velikom ponudom losiona, fluida i najrazličitijih krema za bubuljice.

Takođe posetite i:

Čekamo vas u BIG tržnim centrima!