hero

Kako očistiti veš mašinu?

Sunđeri i rukavice za čišćenje kupatila

Mašina za pranje veša je veran saveznik u održavanju čistoće naše odeće tokom užurbanog tempa života kojim živimo.

Međutim, često zaboravljamo da je čak i našim pouzdanim uređajima potrebno malo pažnje i redovnog održavanja. Čišćenje mašine za veš ne samo da produžava njen životni vek, već obezbeđuje da vaša odeća bude oprana efikasno i svaki put ima neophodnu svežinu.

Zato ćemo vam u ovom blogu pojasniti kako očistiti veš mašinu, pokrivajući sve segmente – od komponenti koje zahtevaju pažnju, preko učestalosti čišćenja, do saveta i trikova uz koje ćete postići besprekorne rezultate.

Čišćenje mašine za veš po delovima

Različiti segmenti mašine za pranje veša zahtevaju drugačiju brigu i čišćenje.

Kvalitetne mašine za veš, kakve možete pronaći u prodavnici Gigatron u Beogradu i DR Techno u Novom Sadu u okviru tržnog centra BIG, preduslov su za dobro pranje veša. Ipak, način na koji ih održavamo ima ključnu ulogu u njihovoj efikasnosti. U nastavku teksta, proći ćemo kroz uputstva za održavanje nekoliko glavnih delova mašine kako bi pranje veša imalo najbolji učinak, a vaš uređaj trajao duže.

Bubanj

Započnite sređivanjem bubnja, jer se kroz učestalo pranje i skidanje fleka sa odeće, u njemu mogu nakupiti ostaci deterdženta, vlakna i prljavština.

Čišćenje veš mašine sodom bikarbonom i sirćetom je veoma efikasno za održavanje čistoće bubnja, a obavićete ga pokretanjem ciklusa pranja na 90 stepeni, bez odeće, uz dodatak ovih sastojaka. Na ovaj način možete eliminisati neprijatne mirise i nakupljenu prljavštinu, kao i pojavu kamenca u veš mašini koja je najčešća u bubnju.

Gumeni delovi veš mašine

Zaptivka ili gumeni deo oko vrata često sakuplja prljavštinu i vlakna koja ostavlja pranje odeće od viskoze, pamuka, ali i sintetičkih materijala. Pored toga, u ovom delu mašine zadržava se dosta vlage koja utiče na stvaranje plesni. Zato je i njih potrebno blago obrisati sunđerom ili krpom nakon svaka 2-3 pranja, što će produžiti njihovo trajanje.

Pregrada za deterdžent

Pregrada za deterdžent može da se začepi ostacima deterdženta i omekšivača. Uklonite posudu za doziranje i potopite je u toplu vodu sa sapunom. Koristite staru četkicu za zube da očistite preostalu prljavštinu, a zatim dobro isperite i ostavite da se osuši pre ponovnog vraćanja.

Ćišćenje pregrade za deterdžent na veš mašini

Filter

Većina mašina za pranje veša ima filter dizajniran da hvata ostatke poput dlačica, novčića i malih predmeta koji mogu ostati u džepovima.

On se posebno može zaprljati ukoliko u veš mašini često peremo patike. Zato je osim informacija o tome kako oprati bele patike u mašini, potrebno znati i način za čišćenje filtera mašine.

Pratite uputstvo za korišćenje vaše mašine za veš, kako biste pronašli tačne informacije o tome kako da pristupite filteru i očistite ga. On je uglavnom blizu dna, a njegovnom redovnom proverom postići ćete bolje pranje odeće i obuće u mašini za veš!

Koliko je često potrebno obavljati čišćenje veš mašine?

Učestalost čišćenja mašine za pranje veša zavisi od faktora kao što su upotreba, tvrdoća vode i vrste deterdženata koje koristite. Ipak, postoje i opšte smernice koje možete pratiti.

Pre svega, u zavisnosti od modela koji imate potrebno je da pročitate uputstvo u kome je naglašen način održavanja ili da pitate za dodatni savet prilikom kupovine same mašine.

Prodavnica Top Shop u Novom Sadu, koju možete pronaći u okviru tržnog centra BIG, nudi širok izbor različitih praktičnih uređaja za domaćinstvo, među kojma su i mašine za pranje veša, a sa prodavcima se možete posavetovati oko njihovog korišćenja i načina čišćenja.

Nekoliko puta godišnje bi trebalo da obavite rutinsko čišćenje kako bi vaša mašina za pranje veša bila u vrhunskom stanju. Ovo može uključivati pokretanje praznog ciklusa tople vode sa sirćetom i sodom bikarbonom ili specijalizovanim sredstvom za čišćenje mašine za pranje veša kako bi se sprečilo nakupljanje prljavštine i ostataka deterdženta.

U DM-u u Beogradu možete pronaći veliki izbor odličnih sredstava za čišćenje veš mašine, čijim redovnim korišćenjem možete produžiti vek trajanja svoje mašine.

Dva puta u toku godine je potrebno posvetiti se detaljnije procesu čišćenja. Uklonite i očistite dozator deterdženta, obrišite zaptivku na vratima detaljno i proverite da li filter ima ostatke.

Jednom godišnje pregledajte odvodno i dovodno crevo mašine za pranje veša i proverite da li ima znakova habanja ili oštećenja. Ukoliko je potrebno zamenite ih da sprečite curenje i potencijalnu poplavu.

Rukavice, krpa i sredstvo za čišćenje

Najbolja sredstva za čišćenje veš mašine

Kao što smo već napomenuli, klasična kombinacija koja je istovremeno efikasna i nežna je mešavina sode bikarbone i sirćeta. Ako se pitate kako očistiti veš mašinu sodom bikarbonom i sirćetom, u nastavku ćemo vam pojasniti čitav proces.

Počnite tako što ćete izmeriti pola šolje sode bikarbone i sipati je u dozator za deterdžent. Zatim sipajte 200-250 ml ili dve šoljice alkoholog sirćeta u bubanj. Pokrenite najtopliji ciklus pranja, bez odeće u mašini. Reakcija između sirćeta i sode bikarbone pomaže u razbijanju ostataka i uklanjanju neprijatnih mirisa. S druge strane, miris sirćeta će nestati nakon završetka ciklusa pranja.

Limunska kiselina je prirodni čistač zbog velike količine vitamina C. Pomešajte limunov sok sa pola šolje sode bikarbone da napravite pastu. Nanesite pastu na krpu i koristite je za ribanje unutrašnjih površina mašine za pranje veša, uključujući bubanj i gumenu zaptivku vrata. Kiselost limuna i abrazivna priroda sode bikarbone rade zajedno na uklanjanju prljavštine i mrlja.

Vodonik peroksid je moćno sredstvo za dezinfekciju i čišćenje. Napravite rastvor mešanjem šoljice vodonik peroksida i šoljice vode. Sipajte smešu u dozator deterdženta i pokrenite ciklus pranja na 90 stepeni. Na ovaj način možete dezinfikovati unutrašnjost mašine za pranje veša i ukloniti zaostale bakterije ili plesni.

Kada je u pitanju mašina za veš čišćenje se efikasno može obaviti i Dr Beckmann sredstvima koja se mogu pronaći u Lilly drogeriji u Beogradu.

Čisto i sređeno kupatilo

Dodatni saveti i trikovi za besprekornu čistoću

Na čistoću vaše mašine za veš najviše utiče deterdžent koji koristite. Zato je pre svega važno koristiti visokokvalitetne deterdžente sa niskim stepenom pene kako biste smanjili nakupljanje ostataka u mašini za pranje veša.

Osim što su ovi deterdženti sjajni za trajnost same mašine, oni su najbolji izbor za efikasno pranje veša kojim se uništavaju sva nakupljena prljavština i bakterije. Dodatno, peglanje veša se preporučuje za potpuno ubijanje sitnih mikroorganizama i održavanje odeće savršeno čistom.

Pored toga, veoma je bitno da se nakon završetka ciklusa pranja veš što pre izvadi kako se u bubnju ne bi nakupljalo previše vlage, a i sama odeća zadržala svežinu. Takođe, posle svake upotrebe vrata mašine za pranje veša treba ostaviti odškrinuta. Na ovaj način ćete omogućiti cirkulaciju vazduha i sprečiti rast buđi.

Možemo da zaključimo kako je redovno i pravilno održavanje mašine za veš sasvim jednostavno i ne oduzima mnogo vremena.

Nadamo se da ćete prateći korake kojima smo vam približili kako se čisti veš mašina, osigurati da vaša odeća svaki put bude sveža i čista, a uz to sprečiti nakupljanje buđi i druge prljavštine. Uz odgovarajuću negu, vaša mašina za pranje veša će vas verno služiti tokom narednih godina!