hero

Pranje veša – Kako se pere beli veš i kako se pere šareni?

Pranje veša – Kako se pere beli veš i kako se pere šareni?

Pranje veša kao još jedna od onih dosadnih kućnih obaveza. Sigurno vam se oči zakotrljaju unazad kada vidite punu korpu za veš, pa još kada pomislite na sušenje veša, peglanje veša…

Pa ipak, ne budite lenji i svoj veš i odeću sređujte redovno i u skladu sa pravilima koja smo opisali u nastavku teksta, baš kako bi kao i uvek bio mekan na dodir i istog onog izgleda kao i prvog dana nakon kupovine.

Pored toga što su vaši BIG šoping centri širom zemlje omogućili da u prodavnicama odeće u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima nabavite sve od glave do pete, pripremili smo i koristan vodič za to kako se pere šareni veš i beli, na koliko stepeni i kako najlakše obaviti sortiranje.

Sortiranje veša za pranje i priprema

Pravilno razvrstavanje veša je bitno za održavanje njegove boje i kvaliteta, zato što se beli i šareni, kao i različiti materijali ne peru na istoj temperaturi i pod istim uslovima.

Najbolje je da koristite više korpi za različite boje veša, kako biste pojednostavili proces i uštedeli vreme za razvrstavanje.

Ako nemate posebne korpe, sami sortirajte veš na šareni, beli i crni veš, kako biste izbegli da se boje mešaju i da usled nesortiranja, recimo vaša bela majica ne promeni boju u ružičastu.

Veš bele boje zahteva posebnu pažnju jer je obično delikatan i osetljiv na boje. Nakon sortiranja po bojama, obratite pažnju na materijale od kojih je izrađen, kao i na uputstva za pranje veša. Različiti materijali zahtevaju različite temperature pranja:

  • pamuk i teksas do 90 stepeni;
  • sintetika do 40 stepeni;
  • osetljivi materijali poput svile i vune do 30 stepeni ili čak ručno pranje.

Kada je reč o upotrebi omekšivača, budite umereni, posebno ako imate osetljivu kožu. Postoje i prirodni omekšivači koji su blaži i manje koncentrisani. Neke vrste veša, poput peškira i sportske odeće, ne podnose dobro omekšivače, pa ih je bolje prati samo sa deterdžentom i odvojeno od ostalog veša.

Osim toga, obratite pažnju na etikete na odeći koje sadrže simbole za pranje i sušenje veša, kako biste održali odeću u najboljem stanju.

Razmislite i o tome da li je zaista neophodno da za skidanje određenih fleka veš bude opran u veš mašini ili se skidanje fleka sa odeće može obaviti na alternativne načine.

Pranje veša – Kako se pere beli veš i kako se pere šareni?

Beli veš pranje?

Kada je reč o održavanju belog veša, izuzetno je važno da se pere na odgovarajućoj temperaturi. Često dolazi u direktni dodir sa kožom, pa je stoga posebno neophodno temeljno ga oprati.

Kada sortirate donji veš, uključite svetle nijanse poput pastelnih, bež i svetlo sivih boja. Proverite etikete na belim majicama, pantalonama i sličnoj odeći, kako biste se uverili na kojoj temperaturi ih možete prati.

Posebnu pažnju zahtevaju brushalteri. Oni su delikatni i treba ih prati na nežnom programu, po mogućstvu u mrežastoj vrećici ili posebnoj plastičnoj korpi za pranje u mašini. Takođe, ručno pranje brushaltera može biti bolji izbor za očuvanje njihovog oblika i trajnosti.

Takođe, ukoliko tražite kvalitetan donji veš, prodavnice donjeg veša u Beogradu, prodavnice donjeg veša u Novom Sadu, kao i sve one u drugim gradovima gde se naši šoping centri nalaze, nude širok asortiman najkvalitetnijih modela.

Da li će to biti prodavnica Bonatti u Beogradu, Women’secret u Beogradu ili neka treća prodavnica u našim šoping centrima širom zemlje, neka izbor bude vaš!

A sada da se vratimo na naše današnje pitanje i odgovorimo na koliko stepeni se pere veš.

Na koliko stepeni se pere beli veš?

Za donji veš su potrebne više temperature pranja, upravo zato što visoke temperature efikasno uništavaju bakterije i druge mikroorganizme, čime se osigurava temeljno čišćenje i dezinfekcija veša, kao i uklanjanje fleka. Za najbolje rezultate, preporučuje se pranje na 60 stepeni, kako biste izbegli da se skupljanje veša, dok je u većini slučajeva idealno prati na 90 stepeni.

Razlog tome je to što su prirodni materijali kao što je pamuk, dizajnirani da izdrže visoke temperature bez gubitka kvaliteta. Zato se komadi izrađeni od pamuka mogu bezbedno prati na ovim visokim temperaturama.

Važno je uvek proveriti etikete na vešu i pratiti uputstva proizvođača za pranje belog veša, te izabrati temperaturu pranja u skladu sa preporukama za svaki komad veša.

Ne zaboravite da u kategoriju belog veša spadaju i svetle posteljine i krpe, pa je i ovde potrebno pranje na visokoj temperaturi, kako bi se osigurala potpuna dezinfekcija i čistoća.

Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnim belim vešom, Extreme Intimo u Novom Sadu i Beogradu u našim šoping centrima nude sjajnu ponudu modela koji će vam savršeno prstajati.

Šareni veš pranje – kako se pere šareni veš?

Pranje veša – Kako se pere beli veš i kako se pere šareni?

Obuhvata odeću u različitim, ni previše tamnim ni previše svetlim bojama, kao što su roze, ljubičasta, narandžasta, žuta, plava i zelena.

Pranje veša u boji razlikuje se od postupka pranja belog ili crnog veša, jer zahteva prethodno sortiranje na svetlije i tamnije komade. Posebno budite oprezni sa odećom jarkih boja, poput crvene, koju je preporučljivo prati odvojeno.

Veš crvene boje, koji je najskloniji ispuštanju boje, najsigurnije je prati posebno. Ako nemate dovoljno crvenih komada za punjenje mašine, možete ga prati i ručno. Bolje je uložiti malo više truda nego rizikovati uništavanje veša. Podelite ostatak u nekoliko grupa prema nijansama i količini.

Važno je i kako postupate sa vešom koji ima aplikacije. Kod odeće sa aplikacijama, kao što su spavaćice ili pidžame, okrenite naličje na spoljašnju stranu, kako bi se očuvala aplikacija.

Kada perete čarape, često se dešava da jedna nestane, naročito kod muških čarapa koje su obično jednobojne. Rešenje za ovaj problem može biti upotreba mrežica za veš mašinu, koje pomažu u odvajanju čarapa od ostalog veša. Što se tiče pranja donjeg veša drugih boja, postupak je sličan kao i za ostalu odeću u boji, uz potrebno sortiranje na svetlije i tamnije nijanse.

Na koliko stepeni se pere šareni veš?

Često uključuje raznovrsne materijale, pa je bitno pažljivo pročitati etikete i odrediti odgovarajuću temperaturu pranja, koja obično varira između 30 i 40 stepeni. Ukoliko imate veću količinu veša, preporučljivo je sortirati ga po sličnim bojama, na primer, pranje žutih bademantila i narandžastih čarapa zajedno.

U ovo uključujemo i pranje crnog veša, s obzirom da se i on pere na nižim teperaturama, odnosno 30 ili 40 stepeni. Kada ga perete na dužim programima, posebno je važno da bude na do 40 stepeni, kako ne bi izgubio boju.

Pa opet, određeni materijali mogu istrpeti pranje na 60 stepeni, tako da i za crni veš pranje nekada možete obaviti na ovim većim temperaturama.

Ne zaboravite da je za efikasno čišćenje veša u veš mašini potrebno da i ona sama bude uredna, čista i spremna za pranje. Proverite kako očistiti veš mašinu u našem blogu i primenite ove korisne savete.

Takođe, ukoliko vam je potreban prašak za veš, potrudite se da uvek birate one koji najviše odgovaraju vašoj koži i odeći. Sve ove proizvode po najboljim cenama možete nabaviti u DM prodavnici u Beogradu i Novom Sadu ili u prodavnici Lilly u Novom Sadu i Beogradu, kao i drugim radnjama sa sličnom ponudom u šoping centrima širom naše zemlje.

Informišite se i o tome koje su to prednosti koje nude mašine za pranje i sušenje veša i da li su one bolji izbor za pranje.

Kao što možete videti, ovo nije nimalo komplikovan zadatak za bilo koga, tako da i svoju decu možete naučiti da vas odmene u ovom kućnom poslu. Sve što je potrebno znati jeste na koliko stepeni se pere veš, kako se razvrstava i naravno da je uvek potrebno pratiti uputstva sa etikete veša i ona koja se nalaze na deterdžentima i praškovima.

Neka vaša odeća nakon svakog pranja zadrži originalnu boju, bude mekana i miriše na omiljeni deterdžent!