hero

Spisak stvari za bebu – pripremite se za novorođenče uz šoping listu stvari za bebe

Beba i mama sede na tepihu

Mnogo je stvari za bebe koje je potrebno obezbediti za prve dane i mesece bebinog života.

Prva kupovina za bebu roditeljima često ume da bude stresna. 

Ukoliko očekujete prinovu, sigurno se pitate da li kupovati stvari za bebu pre rođenja i ako da – šta je sve potrebno za bebu?

Kako bismo ovaj zadatak olakšali, pripremili smo kompletan spisak stvari za prvo opremanje bebe koje morate imati pre njenog dolaska na svet.

Nastavite sa čitanjem, saznajte koje stvari za novorođenče su vam potrebne, a zatim posetite najbliži BIG tržni centar i nabavite sve što vam je neophodno za bezbrižne prve dane sa svojim novim članom porodice!

Spisak stvari za bebu – da li valja kupovati stvari za bebu pre rodjenja?

Jedna od najčešćih nedoumica oko opremanja za dolazak bebe jeste da li kupovati stvari pre rođenja, tačnije kad se kupuju stvari za bebu. Takođe, mnogi roditelji nisu sigurni kako odabrati krevetac, kolica, odeču, igračke, i ostale proizvode koje je potrebno kupiti za bebu.

Starije generacije su često sujeverne, te smatraju da ništa ne treba kupovati pre rođenja, protiv uroka. Međutim, prva kupovina za bebu proći će mnogo lakše i opuštenije ukoliko je odradite unapred i bez žurbe.

Beba sa kapicom puzi po tepihu

Odluka kada ćete početi da kupujete je na vama. Neki roditelji to žele da urade zajedno pre odlaska mame u porodilište, dok se neki odlučuju da će kupovinu obaviti tata dok je mama u porodilištu, kako bi priredili iznenađenje.

Za koju god opciju da se odlučite, nikada nije rano da počnete da sastavljate listu svega što je potrebno!

Uz organizovanu i temeljnu listu, vaša kupovina proći će lako kad god je budete obavljali, a ukoliko to uradite pre porođaja, prve potrebne stvari biće vam na raspolaganju čim se vratite sa bebom iz porodilišta.

Sastavite spisak i posetite BIG tržni centar u Beogradu, BIG Novi Sad, ili bilo kom drugom gradu. Kod nas vas čekaju igračke za decu i odeća za decu različitog uzrasta, kako za dečake, tako i za devojčice.

Spisak za prvu kupovinu za bebu – opremite dečiju sobu funkcionalnim i modernim nameštajem

Novopečeni roditelji najviše se raduju opremanju dečije sobe, koja će biti kutak u kome će zajedno sa svojim detetom bezbrižno provoditi prve dane njegovog života.

Dečiji krevetac sa baldahinom

Prilikom opremanja dečije sobe, na prvom mestu mora biti funkcionalnost. Nameštaj i druge stvarčice su prvi na listi kada je u pitanju bebina prva kupovina za dečiju sobu:

  • Komoda sa fiokama za odlaganje stvari
  • Pult za presvlačenje
  • Krevetac
  • Dušek za krevetac
  • Nekoliko kompleta posteljine – Prilikom odabira posteljine, birajte onu od kvalitetnih i prirodnih materijala koji će biti nežni prema bebinoj koži, ali i izdržati često pranje.
  • Posteljina sa ogradicom za krevetac – Ova posteljina nalik je na tanke jastučiće. Ona oblaže unutrašnju stranu ograde za krevetac, kako biste bili sigurni da se neće povrediti prilikom okretanja.
  • Ćebence i nekoliko prekrivača različitih debljina
  • Fotelja u kojoj ćete sedeti sa bebom
  • Noćna lampa
  • Bebi alarm
  • Termometar za sobu
  • Kanta za odlaganje prljavih pelena

Danas na tržištu postoje mnogi modeli nameštaja za decu, poput kombinovane komode i pulta za presvlačenje. Izuzetno popularni među roditeljima su i 3u1 kreveci koji služe kao krevetac, komoda i pult za presvlačenje u jednom, a razvlačenjem i menjanjem dušeka menjaju svoju dimenziju, tako da mogu služiti od detetovog rođenja pa sve do 5. godine života. 

Za koji god model da se odlučite, sav nameštaj za dečiju sobu, kao i odeću, igračke i druge neophodne stvari za bebe možete pronaći u BIG-u u našim prodavnicama opreme za bebe. Prodavnice Aksa u Novom Sadu i Dexy Co Kids u Beogradu nude širok izbor opreme za bebe, te možete odabrati proizvođača, model i dezen po želji, kako biste dečiju sobu pretvorili u pravi mali raj!

Prva kupovina za bebu spisak – spisak stvari za porodilište

Pre nego što se vaša beba smesti u svoju novu sobu, prvo ćete se neko vreme družiti u porodilištu.

Vrlo je važno da vaša torba za porodilište bude spremna na vreme. Iako okvirno znate očekivani datum porođaja, većina novopečenih roditelja gubi glavu kada ovaj dan konačno dođe. Zato se savetuje da unapred sastavite spisak stvari za kupovinu za porodilište, nabavite sve potrebne stvari za bebe i spakujete ih u torbu.

Opšti savet je da se sa pakovanjem torbe za porodilište počne najkasnije u 36. nedelji trudnoće, a po potrebi i ranije, ukoliko postoji rizik od prevremenog porođaja.

Osim neophodne dokumentacije i analiza o kojima će vas obavestiti vaš lekar, postoje i određene stvari za bebe koje morate poneti sa sobom kako biste osigurali da vaša beba ima sve što joj treba.

Evo šta obuhvata kupovina za bebu pre porođaja i šta treba da se nađe na vašem spisku stvari za izlazak bebe iz porodilišta:

  • Jednokratne pelene za bebu od 2 kg – oko 10 komada
  • Pamučne tetra pelene za široko povijanje – oko 3 komada
  • Vlažne maramice
  • Pavlovićeva mast ili druga krema za pelensku regiju
  • 5 benkica (ukoliko u porodilištu ne obezbeđuju odeću za bebe)
  • 1 peškir i 1 prekrivač za bebe

Suštinski, odeću za bebe, sredstva za ličnu higijenu i hranjenje nije potrebno nositi, jer bi po pravilu ove stvari za bebe trebalo da obezbeđuju sva porodilišta. Međutim, uvek je dobro za svaki slučaj raspitati se u porodilištu u kome planirate porođaj.

Beba leži na krevetu

Stvari za mame u porodilištu – evo šta treba poneti radi udobnijeg boravka u porodilištu

Kako se bliži porođaj, jasno je da mislite kako da svojoj bebi obezbedite sve što joj je potrebno kada dođe na svet. Međutim, ne smete zaboraviti i na sebe.

Stoga, u porodilište je takođe potrebno spakovati proizvode koji će vama biti potrebni nakon porođaja, a koji će ovaj period učiniti što udobnijim. Njih zabeležite i spakujte u istu torbu za porodilište.

Evo šta je mamama potrebno u porodilištu:

  • 2 spavaćice za dojilje na raskopčavanje
  • 2 para papuča – jedne sobne papuče i jedne papuče koje mogu da se kvase, a koje ćete koristiti u kupatilu
  • Mrežaste gaćice za porodilje – oko 5 komada
  • Mrežasti ulošci za porodilje – oko 3 pakovanja
  • 2 peškira – jedan veći za telo i jedan manji za lice
  • Pribor za ličnu higijenu – u ovaj pribor spadaju pasta i četkica za zube, četka za kosu, sapun za ruke, gel za tuširanje, krema, labelo za usta…
  • Vlažne maramice i toalet papir
  • Lekovi protiv bolova
  • Pamučni brushalter za dojilje
  • Veštačke bradavice i pumpica za izmlazivanje
  • Mast za grudi i ulošci za dojenje
  • Čaša i pribor za jelo
  • Voda i nešto za grickanje
  • Mobilni telefon i punjač za mobilni telefon

Određene stvari ići će sa vama u porođajnu salu, a druge na odeljenje nakon porođaja, pa se čak preporučuje da ih odvojite u dve različite torbe ili kese. Za porođajnu salu izdvojte mrežaste gaćice i mrežaste uloške, pribor za ličnu higijenu, peškir i papuče koje mogu da se kvase.

Naše prodavnice dečije opreme nude sve što je potrebno budućim mamama!

Zato, pre nego što se uputite u svoj omiljeni BIG tržni centar radi kupovine, zabeležite i one proizvode koji će biti potrebni vama.

Stvari za izlazak bebe iz porodilišta

U torbu za porodilište takođe je potrebno spakovati i stvari za izlazak iz porodilišta. Njih možete spakovati u posebnu torbu, koju vam suprug ili drugi član porodice može doneti kada dođe po vas.

Za izlazak iz porodilišta, trebate pripremiti:

  • Odeću za bebu – jednokratne pelene, švedske pelene, bodić, kapicu, čarapice i ćebence tj. prekrivač. Ukoliko je zima, ponesite i jaknu i zimsku kapu za bebu.
  • Nosiljku ili korpu za bebu
  • Auto-sedište tj. jaje za kola
  • Odeću za mamu

Spisak stvari za novorođenče – šta je potrebno bebi u prvim danima?

Dečiju sobu ste nestrpljivo i uzbuđeno planirali i opremali mnogo pre nego što je vaša beba došla na svet. Međutim, pre porođaja potrebno je istu tu sobu, ali i ceo dom opremiti svim drugim neophodnim stvarčicama, poput proizvoda za kupanje i hranjenje.

Takođe, tu su i odeća i igračke za bebe koje osim praktične namene imaju i onu estetsku. Stoga se za igračke za bebe mnogi roditelji odlučuju i na osnovu toga kako će se uklopiti u dečiju sobu.

Prvi dani kod kuće obuhvataju mnoge aspekte, poput odeće, opreme za hranjenje, kozmetike i higijene, opreme za prvu šetnju i tome slično. U nastavku teksta kako biste jednostavno obavili kupovinu i dobili odgovor na pitanje šta je sve potrebno za bebu, za vas smo pripremili spisak neophodnih stvari za bebe po kategorijama, kao i savete kako da odaberete adekvatne komade dečije opreme.

Stvari za bebe dečake i stvari za bebe devojčice ne razlikuju se mnogo. Jedino što se može razlikovati jeste željena boja i dezen stvari za bebe. Zato kada dođe vreme za kupovinu, posetite BIG u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu ili drugom najbližem gradu i pronađite stvari po vašem ukusu!

Odeća za bebe i stvari za presvlačenje

Odeća za bebe pre svega mora biti praktična za roditelje i udobna za bebu. U BIG tržnom centru pronaći ćete stvari za bebe dečake i bebe devojčice koje će vam ulepšati vaše zajedničke dane. Sačuvajte naredni spisak za novorođenče i sa njime se uputite u omiljeni BIG tržni centar.

Neophodne stvari za povijanje bebe su:

  • Pelene za jednokratnu upotrebu – za početak obezbedite bar nekoliko pakovanja, kako biste bili obezbeđeni za nekoliko dana.
  • Tetra pelene (20-ak komada) – pamučne pelene koje će vam koristiti u mnogim situacijama. One se pre svega koriste za širok povoj bebe, ali i za brisanje.
  • Švedske pelene (10-ak komada) – zajedno sa tetra pelenama se koriste za širok povoj, kako bi se bebini kukovi pravilno razvijali. Mnogi pedijatri preporučuju da se sa širokim povojem počne već u prvim mesecima života, kako ne bi došlo do poremećaja nestabilnih kukova.
  • Nepromočiva podloga za povijanje

Zatim sledi spisak odeće koja će vam biti potrebna u prvim nedeljama života:

  • 5 bodića – bodići su odelca iz jednog dela, bez nogavica, sa kratkim ili dugačkim rukavima. Oblače se preko glave i zakopčavaju u predelu pelena.
  • 5 benkica – benkice su vrlo praktični gornji delovi odeće, koji se kopčaju ili vezuju sa prednje strane, te će ih i novopečeni roditelji lako oblačiti svom detetu.
  • 5 pamučnih pantalonica – odaberite one napravljene od pamuka i sa gumom koja ne steže.
  • 5 zeka tj. pidžamica iz jednog dela
  • 5 para čarapica
  • 2-3 kapice za posle kupanja

Udobnu i praktičnu odeću za bebe od kvalitetnih materijala i u dražesnim dezenima pronaći čete u prodavnicama bebi odeće kao što su OVS Kids u Beogradu i Beba kids u Novom Sadu i Beogradu.

Takođe, popularni brendovi kao što su H&M u Beogradu i Waikiki u Novom Sadu poseduju posebne kolekcije za mališane, te ne zaboravite da prillikom sledeće posete BIG-u istražite i njihov asortiman i svojoj bebi obezbedite kvalitetne i moderne odevne komade.

Higijena, kozmetika i apoteka – za zdravu i negovanu bebu

Beba sama u kadi, kupa se

Pored odeće i stvari za previjanje bebe, potrebno je obezbediti i stvari za kupanje i određene kozmetičke proizvode i proizvode iz apoteke, koji će vam služiti u svakodnevno održavanju higijene vašeg deteta. Najbitniji od njih su:

  • Kadica za kupanje i stalak za kadicu – Stalak za kadicu nije neophodan, ali je izuzetno praktičan. Ovaj dodatak omogućuje vam da bebu kupate u stojećem položaju, kao i da menjate prostoriju i mesto na kome obavljate kupanje.
  • Bokal za polivanje – Koristi se radi lakšeg kupanja bebe.
  • Termometar za vodu – Koristi se kako biste izmerili temperaturu vode za kupanje.
  • Kupka i šampon, ili proizvod koji služi u obe svrhe – Prilikom odabira kozmetike za bebe, birajte proizvode sa prirodnim sastojcima, koji su provereno povoljni za bebinu nežnu kožu. To su pre svega proizvodi bez parabena, silikona, parfema i sulfata.
  • Peškir sa kapuljačom
  • Vlažne maramice
  • Krema za pelensku regiju – Ovu kremu ćete koristiti prilikom svakog menjanja pelena, kao i nakon kupanja, za mazanje pregiba. Ona treba da bude blaga i prirodnog sastava, ali istovremeno i dovoljno efikasna, kako bi štitila nežnu bebinu kožu od ojeda.
  • Bebi ulje ili krema za telo – Ovi proizvodi pomažu u negovanju bebine kože, zaštiti od spoljašnjih uticaja i jačanju otpornosti kože. Isto kao i prilikom odabira kupke i šampona, birajte proizvode bez štetnih sastojaka. Prilikom nanošenja nemojte preterivati sa učestalošću i količinom, već ih koristite samo radi tretiranja suvih delova kože.
  • Četka i češalj
  • Set za nokte

Zatim je potrebno napraviti mini bebi apoteku, koja bi trebalo da sadrži sledeće proizvode:

  • Fiziološki rastvor – Fiziološki rastvor koristi se radi čišćenja očiju i nosa beba. Nabavite fiziološki rastvor u ampulama, jer se on lakše koristi.
  • Pumpica za nos – Posebno je važno redovno čistiti bebin nosić, jer začepljeni disajni putevi remete san i hranjenje kod beba. Uz pomoć fiziološkog rastvora i pumpice za nos lako ćete očistiti bebin nosić od nakupljenog sekreta.
  • Sterilne komprese – Koristićete ih prilikom čišćenja bebinog pupka.
  • Jod, hidrogen ili drugo sredstvo za dezinfekciju pupka
  • Toplomer
  • Anatomski štapići za uši – Birajte štapiće za uši sa graničnikom kako biste zaštitili bubnu opnu prilikom čišćenja ušiju. Koristite ih nakon kupanja, kako biste očistili ušnu školjku i ulaz u ušni kanal.
  • Termofor protiv grčeva – Grčevi su česta pojava kod beba, ali su vrlo neprijatni i čine bebu razdražljivom. Zato obavezno nabavite termofor koji će pomoći u smirivanju grčeva.

Stvari za hranjenje i dojenje bebe

Radi efikasnog i lagodnog hranjenja vaše bebe, na spisak obavezno dodajte i sledeće artikle:

  • Nekoliko portikli
  • 2-3 flašice od 120-150 ml sa cuclom – Ova veličina flašica biće vam dovoljna za početak.
  • Četku za pranje flašica
  • Sterilizator za flašice – Sterilizator za flašice je praktičan aparat koji vrši sterilizaciju flašica, cucli i glodalica. Nije neophodan, ali je vrlo praktičan i potpuno prirodan, jer radi po principu sterilizacije vodenom parom.
  • Grejač za flašice – Ovo je još jedan aparat koji nije nužan, ali je izuzetno praktičan. Pomoću grejača za flašice na brz i lak način možete ugrejati mleko do željene temperature.
  • Pumpicu za izmlazavanje mleka – Ove pumpice koriste se radi izmlazivanja viška mleka. Dojilji pružaju komfor, a preporučuju se i kao preventiva protiv mastitisa.
  • Kremu za negu bradavica
  • Brushalter za dojenje
  • Jastuk za dojenje – Nije nepohodan, ali je praktičan i pruža veći komfor za mam u i bebu tokom dojenja.

Stvari za šetnju – pripremite svoju bebu za upoznavanje sa spoljašnjim svetom

Majka gleda bebu u kolicima

Kada dođe vreme da vaša beba započne svoj kontakt sa spoljašnjim svetom, biće potrebno dobro je opremiti, kako bi svaka šetnja bila udobna i zanimljiva. Nabavite proizvode sa sledećeg spiska i uživajte u šetnji sa svojo bebom.

  • Kolica za bebe – Prilikom odabira kolica za bebe, obratite pažnju na dodatne funkcije, kao što su mogućnost sklapanja i odlaganja u gepek, kao i dodaci poput suncobran i kišobrana za kolica.
  • Auto-sedište ili tzv. jaje za auto – Određeni modeli kolica mogu funkcionisati i kao auto-sedišta, te ukoliko se odlučite za ovaj model, nećete morati da kupujete i auto-sedište.
  • Torba za stvari u koju ćete spakovati sve neophodne stvari za bebe
  • Kengur nosiljka ili marama za nošenje bebe
  • Futrola za flašice koja čuva toplotu mleka
  • Majica za dojenje
  • Par komada cucli i futrola za cuclu
  • Šeširić za letnje šetnje
  • Topla kapica za zimske šetnje
  • Nehodajuća obuća – Kako dete još uvek ne hoda, obuća za ovaj period ima ulogu zaštite od hladnoće ili vetra tokom šetnji.
  • Zimska jaknica, ukoliko je hladno vreme

Kada budete planirali šetnje sa svojom bebom, obavezno u plan uključite i BIG tržni centar! Svratite do svog omiljenog BIG-a, posetite naše igraonice za decu u BIG-u u Beogradu, kao i u drugim gradovima, ali i prodavnice dečije opreme i ponovite se još kojim artiklom iz našeg bogatog asortimana!