hero

Levi’s farmerke – Najpoznatiji modeli vanvremenskih farmerica

farmerke sa Levis logom

Levi’s farmerke ponele su titulu “modnog komada 20. veka” od strane Time magazina 2000. godine!

Nastale sredinom 19. veka, do danas nisu izgubile epitet simbola kvaliteta i određeni status koji imaju u svetu mode.

Verovatno ste i sami puno puta čuli da su samo Levis farmerice, a sve ostale samo pantalone od džinsa. Levi’s farmerke možemo posmatrati kao patent, neku vrstu izuma, s obzirom da su prvi tip džins pantalona.

Prodavnica odeće Fashion and Friends u Beogradu, koju možete posetiti u našem BIG FASHION šoping centru u Beogradu pripremila je za sve ljubitelje Levi’s farmerki izvrsne modele po sjajnim cenama. Ovde ćete pronaći sve što vam treba, bilo da su to Levis ženske farmerice ili želite da kupite Levis farmerke muške modele.

Saznajte više o tome kako su nastale Levi’s farmerke, zbog čega su postale jedan od modnih simbola i koji su to najpoznatiji modeli!

Kako su nastale farmerke Levis i čuvene Levis 501?

U vreme zlatne groznice u Americi sredinom 19. veka niko nije ni sanjao da će doseljenik iz Nemačke, po zanimanju krojač, zapravo “napipati” pravi kovčeg sa zlatom i stvoriti biznis vredan više milijardi dolara.

Levi Štraus 1853. godine odlazi put San Franciska sa namerom da otvori ogranak bratovljeve Njujorške firme koja se bavila prodajom tekstila.

Primarna ideja bila je zadovoljiti potrebe lokalnih tragača za blagom i obezbediti im dovoljno čvrstog platna za šatore i zaprežna kola. Pored toga, tragači nisu bili zadovoljni tadašnjim pantalonama – ideja je rođena!

Krojač u radnji Levija Štrausa, Džejkob Dejvis, dolazi na fenomenalnu zamisao da ojača uglove džepova Štrausovog denima, kako i nastaju čuvene Levi’s farmerke.

Kreatori su sklopili dogovor i patent je odobren 1973. godine, pa je na tržište garderobe uplovio jedan potpuno novi model koji će osvojiti svet: čuvene Levis farmerice, identifikacionog broja 501, zbog čega simbolično nastaju Levis 501 farmerke.

farmerke

Levis farmerke – dugogodišnji razvoj popularnosti do “simbola mode 20. veka”

U mnogim podacima na ovu temu se pominje kako Levi Štraus zapravo nikada nije obukao nijedan model svojih farmerki, što zapravo ne treba da bude čudno jer su one bile namenjene za tadašnju radničku klasu – čvrste i odličnog kvaliteta!

Pored jačanja uglova džepova i delova pantalona podložnih habanju, Levi je u pravcu većeg kvaliteta i čvrstine njegovih modela udario još jedan pečat – dvostruko prošivanje ili šare u obliku luka na džepovima kukova.

Vremenom dolazi do dizajnerskih promena, tako da su se Levi’s farmerke sve više prilagođavale zahtevima iz sveta mode i estetike:

 • farbanje indigoplavom bojom postaće zaštiti znak ovih farmerki;
 • 1886. godine uvodi se brendirano parče konja;
 • 1890. godine dodeljeni su brojevi za proizvode svih serija – najpopularnije su farmerke Levis 501 serije;
 • 1922. godine – na originalno osmišljene duboke Levis farmerice sa tregerima dodaju se gajke za kaiš;
 • 1934. godine nastaje model Button fly blue jeans sa denimom manje težine prilagođen ženskom polu;
 • 1936. godine se dodaje čuvena crvena pločica;
 • do 1937. godine proizvodili su se čuveni modeli dubokih treger farmerki sa dugmadima kao dodacima;
 • 50ih godina kreirana je uža nogavica;
 • 50 ih godina nastaje Casual linija za celu porodicu koja se posebno dopala devojkama;
 • 1955. godine uvedeni su modeli treger farmerki sa rajferšlusima, ali počinju da se proizvode i svetlije Levis farmerke kao opuštenija sportska varijanta;

Western filmovi Džona Vejna, Garija Kupera i Roja Rodžersa, u kojima su nosili Levi’s farmerke, lansiraju ovaj komad garderobe u sam vrh modnog sveta. Ubrzo nakon toga uz filmove Marlona Branda i Džejmsa Dina postaju simbol jedne cele generacije.

Tokom 60-ih godina 20. veka nastaje preteča skinny jeans farmerki sa rastegljivim materijalom, danas izuzetno popularnim za svakodnevno nošenje, dok smo 1981. godine dobili prve farmerice 501 Levis za žene.

Tada simbol borbe protiv uštogljenog sveta, do danas su se Levis 501 farmerke održale kao komad garderobe koji svi sa zadovoljstvom nosimo u raznim prilikama.

Otuda i priznanje magazina Time 2000. godine za Levi’s farmerke koje postaju “Modni komad 20. veka”.

Levis farmerke modeli 21. veka – posebno se vodilo računa o ženskoj figuri

Levis 501 muške farmerke definitivno su ostavile neizbrisiv trag u modnoj industriji, dok potražnja za njima ni danas nije opala. Iako prve farmerice Levis 501 ženske nastaju tek 1981. godine, brend se u periodu koji predstoji pobrinuo da svaka naredna serija na što bolji način odgovori na potrebe svih žena, posebno u 21. veku.

I to na sledeći način:

 • 2010. godine – Curve ID modelcustom fit farmerki posebno prilagođen da odgovara ženskim oblinama:
  • Slight Curve modeli – dizajnirane Levi’s farmerke da istaknu ravnu figuru;
  • Demi Curve modeli – prilagodljivi svakoj proporciji;
  • Bold Curve modeli – idealni za veće obline.
 • Revel Levis farmerice ženske – oslanjajući se na Curve ID modele nude specifične krojeve i dizajnerske detalje za što lakše prilagođavanje ženskoj figuri i udobnije nošenje.

Levis muške farmerke i ženske Levis farmerke danas predstavljaju neizbežan komad garderobe u svakom ormaru. Vanvremenski modeli i zagarantovan kvalitet učini su farmerke Levis popularnim u celom svetu.

U BIG šoping centrima širom zemlje možete pronaći originalne farmeke Levi’s 501 original i modele iz najnovijih serija proizvođača. Posetite našu prodavnicu Fashion and Friends u Novom Sadu, Beogradu, Inđiji ili drugim gradovima i odaberite farmeke Levis brenda po svom ukusu.

Ovde vas čeka i odličan asortiman garderobe drugih popularnih brendova, koji će upotpuniti vaš urbani stajling i učiniti da izgedate moderno sa stilom!