hero

Air fryer iskustva – šta je, kako se koristi i koji su najbolji modeli?

Air fryer iskustva – šta je, kako se koristi i koji su najbolji modeli?

Uz aparate kao što je air fryer, koje svako moderno domaćinstvo treba da ima, priprema omljenih jela postaće pravo zadovoljstvo.

Dobićete ukusne obroke pripremljene na praktičan i efikasan način, i ono što je najvažnije, bez prženja u ulju, dok su jela jednako hrskava spolja i sočna iznutra. Ukoliko ste razmišljali o kupovini uređaja kao što je air fryer iskustva su najčešće više nego pozitivna.

Ovaj relativno novi kuhinjski aparat na tržištu (postoji od 2010. godine), uveseljava sve nove korisnike i postaje nezamenjiva opcija u pripremi jela.

U nastavku vam pokazujemo šta je i kako se koristi air fryer, kao i iskustva kada su u pitanju proizvodi različitih brendova. Ujedno preporučujemo lokacije u našim BIG šoping centrima širom zemlje gde ih možete nabaviti po najboljim cenama.

Šta je air fryer?

Air fryer friteze su inovativni kuhinjski aparati koji koriste cirkulaciju vrućeg vazduha za pripremu hrane, čime se postiže efekat pečenja ili prženja bez potrebe za velikim količinama ulja. Ovaj način pripreme hrane, poznat kao konvekciono pečenje, omogućava da se hrana ravnomerno kuva i dobija hrskava spoljašnjost kroz proces poznatiji kao Majlardova reakcija.

Za razliku od tradicionalnih friteza koje zahtevaju potapanje hrane u ulju, air fryer zahteva minimalnu količinu ulja, što rezultira zdravijim obrocima sa manje masti. Još su poznatije i kao friteze na vruć vazduh air fryer.

Prvi put su patentirane 2010. godine od strane Philips-a, ali su od tada postale popularne i proizvode ih brojne kompanije, uključujući i one iz sfere potrošačke elektronike poput Xiaomi i Hisense. Nešto kasnije u tekstu ćemo se pozabaviti iskustvima korisnika kada su u pitanju različiti brendovi.

Ove friteze su evoluirale iz mini rerni sa ventilatorom, sa tim da su značajno elegantnije i funkcionalnije. Dakle, ukoliko su vam potrebne friteze vruć vazduh, uz minimalne količine ulja i adekvatan raspored hrane, biće pravo rešenje za zdrav obrok.

Prilagodljive su i mogu se koristiti za pripremu različitih vrsta jela, uključujući meso, povrće i peciva. Osim što su zdravija opcija, ove friteze su cenjene zbog svoje brzine, jednostavnosti upotrebe, i modernog dizajna. Ne zahtevaju predzagrevanje i imaju sigurnosne funkcije kao što su hladne ručke i automatsko gašenje, čime se smanjuje rizik od opekotina i nezgoda u kuhinji.

Istražite ponudu prodavnice Gigatron u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima gde se nalaze naši šoping centri i pronađite model po svojoj meri! Obavezno pogledajte i šta druge nude prodavnice bele tehnike i opreme za kuću u BIG Fashion šoping centru u Beogradu i uredite svoje domaćinstvo na moderan način.

Air fryer iskustva – šta je, kako se koristi i koji su najbolji modeli?

Kako se koristi air fryer?

Kada se radi o uređaju kao što je air fryer kako se koristi je često pitanje. Pogledajte u nastavku nekoliko naših preporuka:

  • Ne pretrpavajte uređaj kako bi se omogućilo ravnomerno kuvanje i dobijanje hrskave teksture. Hranu treba rasporediti u jednom sloju, a po potrebi kuvati u više tura;
  • Odaberite adekvatnu temperaturu – Prilikom kuvanja, proveravanje hrane izvlačenjem korpe je sasvim u redu, a pravilno biranje temperature je ključno za kvalitet pripreme. Temperaturu je preporučljivo smanjiti za 25 stepeni u odnosu na onu koju biste koristili u rerni, a uvek se možete osloniti na uputstva proizvođača ili proverene recepte. Važno je protresti hranu na polovini kuvanja, dok se komadi mesa umesto toga mogu okretati;
  • Iako većina friteza vruć vazduh ima predefinisane programe za česte namirnice, ručno podešavanje vremena i temperature često daje bolje rezultate;
  • Što se tiče predzagrevanja, to zavisi od vrste hrane koju pripremate. Za neke namirnice, poput povrća, koje mogu lako da zagore, početak kuvanja u hladnoj fritezi je preporučljiv. Kada je reč o ponovnom zagrevanju hrane, koristite temperaturu koja je za oko 30 stepeni niža od one koju biste inače koristili za kuvanje;
  • Čišćenje friteze nakon upotrebe je obično jednostavno. Korpe se mogu prati ručno ili u mašini za sudove, ali je ručno pranje preporučljivo zarad duže upotrebljivosti. Folija ili papir za pečenje mogu olakšati čišćenje, ali ih treba koristiti pažljivo kako ne bi došlo do kontakta sa grejačem.

Sada kada znate i kako se koristi, vreme je da posetite naše prodavnice bele tehnike u Novom Sadu u BIG šoping centru u Novom Sadu, kao i prodavnice koje nude ove uređaje u drugim gradovima. Posetite prodavnicu TOP SHOP u Novom Sadu i druge radnje i odaberite model prema vašim potrebama.

Ukoliko vas zanima zanima kupovina uređaja kao što je air fryer friteza iskustva pogledajte u nastavku, a ona će vam pomoći pri odabiru najpopularnijih modela.

Air fryer iskustva – koji je najbolji air fryer?

Kada se zainteresujete za inovativan i neobičan uređaj kao što je friteza na vruć vazduh iskustva drugih korisnika će vam itekako biti od koristi.

MI Smart air fryer 3.5l – Xiaomi air fryer iskustva

Za ovaj airfryer iskustva korisnika su itekako pozitivna. Xiaomi MI Smart Air Fryer 3.5L se ističe pametnim funkcijama koje omogućavaju upravljanje preko aplikacije Mi Home, što pruža korisnicima dodatnu udobnost i prilagodljivost.

Ovaj višenamenski uređaj nudi raznovrsnost u pripremi hrane, od prženja do fermentacije, sa širokim temperaturnim rasponom i do 24 sata tajmera, što ga čini idealnim za širok spektar recepata. Intuitivan LED ekran i dodirne kontrole olakšavaju korišćenje, dok kompaktan i modern dizajn doprinosi estetici kuhinje.

Međutim, kapacitet od 3.5L može biti ograničavajući za veće porodice, a viša cena zbog pametnih funkcija i brenda može biti prepreka. Većina korisnika izražava zadovoljstvo efikasnošću i kvalitetom pripreme obroka, iako neki smatraju da kompleksnost pametnih funkcija možda ne odgovara svim korisnicima.

Delimano Star friteza na vruć vazduh – Delimano air fryer iskustva

Ukoliko vas zanima Delimano friteza na vruć vazduh iskustva su takođe pozitivna, posebno kada je u pitnaju Star model. Omogućava pripremu omiljenih hrskavih jela sa minimalno ili bez ulja, čineći je zdravijom opcijom za prženje. Uz kapacitet od 3.5L i snagu od 1350W, opremljena je tajmerom do 30 minuta i omogućava podešavanje temperature od 80 do 200°C.

Zahvaljujući neprianjajućem premazu, čišćenje je brzo i jednostavno. Ovaj uređaj nije samo za prženje, a idealan je za pripremu raznih jela, od krompirića do slatkih obroka, a takođe i za brzo podgrevanje hrane.

Ciklonski protok vrućeg vazduha osigurava jednako pečenje hrane sa svih strana, dajući zlatno-smeđu boju i sočnost iznutra. Delimano Star se odlikuje jednostavnošću upotrebe sa dva kontrolna dela za vreme i temperaturu, automatskim gašenjem i hladnom ručkom za sigurno vađenje hrane. Korpe sa neprijanjajućim premazom su perive u mašini za sudove, što olakšava održavanje. Kada se radi o uređaju Star Delimano friteza bez ulja iskustva su pozitivna i ovaj aparat se često preporučuje na raznim forumima.

Gorenje AF 1700DB – Gorenje air fryer iskustva

U cenovnom rangu oko 100 evra nalaze se friteze na vrući vazduh koje privlače najveći broj kupaca, poput modela Gorenje AF 1700DB sa zapreminom od 5 litara, što je dovoljno za pripremu većih obroka.

Ovaj model omogućava podešavanje tajmera do 60 minuta i dolazi sa zvučnim signalom koji obaveštava kada je hrana spremna. Nudi osam opcija za automatsko podešavanje temperature, kao i prilagođavanje hrskavosti jela, što dodaje vrednost uređaju. Specifičnost ovog modela je ravnomerna distribucija toplote zahvaljujući kruženju vrelog vazduha, čime se osigurava da je hrana jednako ispečena sa svih strana. Posebna nelepljiva podloga na dnu sprečava lepljenje hrane i olakšava serviranje. Iako Gorenje AF 1700DB može pripremiti raznovrsne obroke, primarno je namenjen za svakodnevnu pripremu standardnih brzih jela, dok su naprednije funkcije za složenije recepte karakteristične za skuplje modele.

Ukoliko vam se dopao naš blog na temu air fryer iskustva, obavezno pročitajte i iskustva za robot usisivače, još jedan savremen i praktičan uređaj za moderna domaćinstva.

Nadamo se da smo odgovorili na sva važna pitanja koja se tiču air fryer uređaja, kakva su iskustva korisnika, kao i da se predloženi modeli uklapaju u vaše potrebe. Posetite nas, pogledajte ponudu različitih brendova i odaberite!