hero

Najbolji šporeti sa ravnom pločom – najbolji električni šporeti koje možete izabrati

Džezva na šoretu sa ravnom ploćom

Izbor savršenog šporeta koji će služiti vašem domaćinstvu godinama, je važna odluka koja može imati veliki uticaj na celokupno iskustvo kuvanja.

Sa brojnim modelima šporeta sa ravnom pločom na tržištu, odabir pravog može biti pravi izazov. U ovom tekstu, otkrićemo vam koji su najbolji električni šporeti sa ravnom pločom dostupni na tržištu, kako biste doneli promišljenu i informisanu odluku za svoju kuhinju. Bez obzira da li ste strastveni kuvar ili neko ko samo želi efikasnu i modernu tehnologiju u svom domu, ovaj vodič će vam pružiti sve neophodne informacije!

Najbolji električni šporeti – karakteristike popularnih šporeta s ravnom pločom

Električni šporeti sa ravnom pločom odavno su popularan izbor među kupcima širom sveta. Ova vrsta šporeta nudi nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne modele, uključujući veću energetsku efikasnost, povećanu bezbednost i lakše čišćenje. Pored toga, moderni električni šporeti sa ravnom pločom dolaze sa nizom inovativnih funkcija koje mogu učiniti vaše iskustvo kuvanja još boljim.

U svim bolje opremljenim prodavnicama elektronike u Beogradu nudi vam se veliki broj različitih modela i brendova, a svaki od njih poseduje svoj jedinstveni set karakteristika. Uz toliko različitih modela i opcija, neminovno dolazimo do pitanja od milion dolara:

Kako znati koji model je pravi za mene?

Pre nego što se upustite u istraživanje svojstava i mogućnosti različitih modela električnih šporeta, prvo ćemo se pobrinuti da razumete osnovne karakteristike i prednosti električnih šporeta sa ravnom pločom. Nakon što budete razumeli osnove, bićete spremni da se informišete o konkretnim modelima, njihovim specifikacijama i kako se oni porede sa tradicionalnim šporetima sa ringlama.

Vrste šporeta sa ravnom pločom

Šporeti sa ravnom pločom dolaze u nekoliko varijanti, uključujući indukcione, staklokeramičke i halogene. Svi oni pružaju elegantan izgled i modernu funkcionalnost, ali svaki ima svoje jedinstvene karakteristike.

Indukcioni i staklokeramički šporeti su električni šporeti koji koriste toplotu generisanu ispod stakla. Osim njih, izdvajaju se i halogeni šporeti koji takođe imaju ravnu ploču, a rade na gas. Međutim, mi ćemo se ovom prilikom baviti samo električnim.

Vaš izbor između indukcione ili staklokeramičke ploče će verovatno zavisiti od vaših specifičnih potreba i preferencija pri kuvanju, ali i budžeta kojim raspolažete. Kroz ovaj segment, detaljnije ćemo se upoznati sa svakom od ovih vrsta šporeta sa ravnom pločom, kako bismo vam pomogli da procenite da li je za vaše domaćinstvo bolji izbor indukciona ili staklokeramička ploča.

Staklokeramičke ploče

Staklokeramičke ploče su izuzetno popularan izbor među kuvarima, ali i domaćinstvima, zbog svoje estetike i energetske efikasnosti. Ove ploče koriste toplotu generisanu ispod stakla za zagrevanje posuda za kuvanje. Zahvaljujući njihovoj glatkoj površini, staklokeramičke ploče je jednostavno održavati i čistiti. Sve što treba da uradite je da obrišete površinu nakon kuvanja.

Staklokeramičke ploče su takođe poznate po svojoj brzoj i ravnomernoj distribuciji toplote. Za razliku od tradicionalnih šporeta sa ringlama, gde se toplota može koncentrisati u određenim delovima, staklokeramičke ploče nude ravnomernu distribuciju toplote preko cele površine, što omogućava preciznije kuvanje.

Pored toga, staklokeramičke ploče su energetski efikasne. Većina energije koju generišu ide direktno u posudu za kuvanje, smanjujući time gubitak toplote. To ne samo da može uštedeti na računima za struju, već i čini kuhinju manje zagrejanom tokom kuvanja.

Ipak, postoji jedan ,,nedostatak” kod ovog tipa ploče: iako su one poprilično otporne na grebanje, treba voditi računa da se ne oštete padom posuđa i neadekvatnim čišćenjem.

Ukupno gledajući, staklokeramičke ploče su izvanredan izbor za svakoga ko traži modernu i efikasnu opciju za kuvanje.

Indukcione ploče

Jedna od glavnih prednosti indukcionih, odnosno indukcijskih ploča, je njihova neuporediva brzina zagrevanja.

Zbog načina na koji rade, Indukcione ploče mogu da zagreju posudu u kojoj se hrana priprema gotovo trenutno, skraćujući vreme kuvanja. To ne samo da olakšava pripremu obroka, već i pomaže u očuvanju hranljivih materija u hrani koje se mogu izgubiti kroz dugotrajno kuvanje.

Indukcione ploče takođe nude izvanrednu kontrolu nad temperaturom. Za razliku od tradicionalnih šporeta, gde može biti teško precizno podesiti temperaturu, Indukcione ploče omogućavaju fino podešavanje nivoa toplote. To omogućava kuvarima da postignu savršene rezultate pri pripremi različitih jela.

U pogledu energetske efikasnosti, Indukcione ploče su takođe superiornije: budući da se toplota generiše direktno u posudi za kuvanje, manje energije odlazi ,,u vazduh”. To ne samo da smanjuje potrošnju energije, već i čini kuhinju hladnijom tokom kuvanja.

Ova funkcija sprečava nezgode u kuhinji kao što su požari i opekotine jer ploča zagreva isključivo posudu, a nakon što je uklonite, biće hladna.

Međutim, postoje i neki nedostaci kod indukcionih ploča. Prvo, one zahtevaju posebne posude za kuvanje predviđene za ovu vrstu šporeta, koje su napravljene od feromagnetnih materijala. Drugi nedostatak koji moramo izdvojiti je i to što su indukcione ploče često značajno skuplje od tradicionalnih šporeta s pločom, iako njihova dugoročna efikasnost može da pomogne u nadoknadi inicijalnih troškova.

Šporet sa ravnom pločom u kuhinji

Da li su električni šporeti sa ravnom pločom bolji izbor od standardnih?

Danas, kada se odlučujemo za kupovinu šporeta, pred nama je kao potrošačima izbor između tradicionalnih modela sa ringlama i modernijih modela sa ravnom staklenom pločom. Oba tipa šporeta imaju svoje prednosti i mane, a naša odluka može zavisiti od različitih faktora, uključujući lične preferencije, budžet i prostor u kuhinji.

Ravna ploča ili ringle?

Ravne ploče poseduju moderni dizajn i nude jasan, minimalistički izgled koji se može uklopiti u gotovo svaku kuhinju, što je posebno bitno ljubiteljima modernog uređenja doma. Pored estetike, one imaju i nekoliko praktičnih prednosti. Na primer, lakše su za čišćenje od tradicionalnih ringli, jer nemaju područja do kojih je teško prići i u kojima se može nakupiti prljavština.

Takođe, najbolji šporeti sa ravnom pločom imaju funkciju brzog zagrevanja, što znači da možete brže početi sa kuvanjem.

S druge strane, čak i najbolji električni šporeti sa ringlama su često jeftiniji od modela sa ravnom pločom, što ih čini privlačnijim za mnoge kupce sa ograničenim budžetom.

Svaki tip šporeta ima svoje prednosti i mane, a ključ je u tome da odaberete model koji najbolje odgovara vašim potrebama. Ako vam je važan izgled kuhinje i lako čišćenje, možda će vam biti bolji izbor šporet sa ravnom pločom. Ako vam je bitnija cena ili jednostavno volite tradicionalniji ili ,,retro” izgled kuhinje, možda bi bilo bolje da se odlučite za tradicionalni model sa ringlama.

Na kraju, oba tipa šporeta mogu pružiti odlične rezultate kada je u pitanju kuvanje, sve zavisi od vaših specifičnih potreba i preferencija.

Održavanje i čišćenje šporeta sa ravnom pločom

Mnogi ljudi koji sa standardnih šporeta s ringlama pređu na ravne ploče su u nedoumici kako da ih pravilno čiste i održavaju, bez da oštete površinu.

Održavanje šporeta može biti jednostavno ako se prate određene smernice. Uprkos tome što se ovi šporeti često hvale zbog svoje lakoće čišćenja, postoje određena pravila koja treba slediti kako biste osigurali da vaš šporet ostane u najboljem mogućem stanju.

 1. Reagujte na vreme – prilikom kuvanja, prskanje i prosipanje sastojaka je neizbežno. Međutim, kada se prospe šećer ili neka tečnost koja ga sadrži, to može biti poseban problem. Ukoliko se šećer zagreje na takvoj površini, može doći do karamelizacije, a on tada postaje izuzetno lepljiv i tvrd kad se ohladi.I ne samo to, osim što ga je teško očistiti, može dovesti do trajnog oštećenja ploče i čak odvajanja dela stakla. Zato čim primetite da ste prosuli nešto, reagujte i brisanjem možete izbeći potencijalnu štetu.
  1. Sačekajte da se površina ohladi – prvi korak u čišćenju šporeta sa ravnom pločom je da se uverite da je potpuno ohlađen. Nikada ne pokušavajte da očistite šporet dok je još topao, jer to može dovesti do opekotina ili oštećenja ploče. U slučaju da ste nešto prosuli, dok je ona još topla možete upotrebiti jedino špatulu predviđenju baš za struganje sa ravnih ploča.
  2. Brisanje površine – nakon što se šporet ohladi, možete početi sa čišćenjem. Zaboravite na grube sunđere i žice za ribanje sudova! Koristite isključivo vlažnu mikrofiber krpu ili sunđer da obrišete površinu. Ovo će ukloniti većinu hrane i prljavštine.
  3. Korišćenje sredstava za čišćenje – za tvrdokorne mrlje, koristite specijalna sredstva za staklokeramičke ploče. Ovi proizvodi su dizajnirani da uklone upornu prljavštinu bez oštećenja ravne ploče i dosta su nežniji od standardnih sredstava za čišćenje rerne i šporeta. Postarajte se da nanesete sredstvo prema uputstvima proizvođača.
  4. Isperite i obrišite – nakon što ste završili sa čistačem, isperite površinu čistom, vlažnom krpom. Zatim, osušite ploču ponovo koristeći suvu, mekanu krpu.
  5. Ne preskačite čišćenje – da biste održali šporet u dobrom stanju, potrudite se da ga redovno čistite. Čak i male količine prosute hrane mogu postati problem ako ih ostavite da se osuše i zapeku na ploči.

Koje je najbolje sredstvo za čišćenje šporeta sa ravnom pločom?

Ova sredstva za čišćenje su posebno dizajnirana da ne ostavljaju ogrebotine na površini, dok istovremeno efikasno uklanjaju prljavštinu i masnoće. Neki moderni električni šporeti s ravnim pločama imaju i rerne sa funkcijom samočišćenja (ovaj proces naziva se piroliza) koje koriste visoke temperature da sagore masnoće i ostatke hrane unutar rerne, što olakšava održavanje.

Popularni prirodni i neškodljivi način čišćenja uključuje upotrebu sode bikarbone i limuna. Soda bikarbona je dobra za uklanjanje mrlja dok limun ima antibakterijska svojstva i daje osvežavajući miris. Ova kombinacija je bezbedna za upotrebu i dokazano je efikasna.

Šporet sa ravnom pločom i radna površina

Najbolji šporeti sa ravnom pločom na našem tržištu

Konačno smo došli do dela teksta koji vas je sigurno najviše zanimao. Sada ćemo vam otkriti koji su najbolji šporeti sa ravnom pločom na našem tržištu, ako je suditi po iskustvima kupaca.

Vox šporeti sa ravnom pločom – iskustva

Ovi šporeti se ističu po svojoj pouzdanosti, lakoći čišćenja, ali i pristupačnoj ceni. Korisnici su na forumima najčešće kao prednosti isticali brzo i ravnomerno zagrevanje ploče, što štedi vreme pripreme hrane.

Takođe, izdvajaju se po svojoj energetskoj efikasnosti. Cena im se kreće od 20,000 do 40,000 dinara, u zavisnosti od modela. Model koji se izdvaja je VOX EC 6521 DFS, zbog svoje funkcionalnosti i povoljne cene.

Električni šporet Hansa – iskustva

Ovaj ne toliko poznat brend na našim prostorima, za kratko vreme je stekao veliku popularnost. Hansa šporeti ističu se po svojoj preciznoj kontroli temperature, što omogućava ravnomerno kuvanje, a njihove rerne poseduju i opciju katalitičkog čišćenja na 250 stepeni koja oduševljava moderne domaćice s mnogo obaveza.

Cena Hansa modela se kreće u rasponu od 30,000 do 60,000 dinara. Model koji se izdvaja je Hansa FCCW53000, zbog svoje multifunkcionalnosti i spoja tradicionalnog izgleda s modernim karakteristikama.

Beko šporeti sa ravnom pločom – iskustva

Korisnici Beko šporete često hvale na različitim forumima i iskustva su krajnje pozitivna, a odlikuje ih dug životni vek i velika funkcionalnost. Cena im se kreće od 25,000 do 50,000 dinara, a model koji se posebno izdvaja je Beko CSM 67300GX, zbog svoje velike ravne ploče i naprednih funkcija.

Gorenje šporeti sa ravnom pločom – iskustva

Gorenje, kao veoma popularan i voljen brend na našim prostorima, ima veliki izbor modernih šporeta s ravnom pločom, baš kao i standardnih. Cena im je slična kao i kod ostalih brendova, od 30,000 do 60,000 dinara. Model koji se izdvojio svojim odličnim performansama je Gorenje EC635SC.

Gde kupiti najbolje šporete s ravnom pločom?

Najveći izbor šporeta s ravnom pločom možete pronaći u specijalizovanim prodavnicama tehnike u BIG FASHION tržnom centru u Beogradu ili u BIG-u u Novom Sadu. Posetite neke od sledećih radnji i oplemenite svoju kuhinju vrhunskim šporetima po vašoj meri:

Posetite i prodavnice tehnike u drugim BIG tržnim centrima širom Srbije!