hero

Čišćenje rerne – kako očistiti rernu na najbolji način?

Čišćenje rerne – kako očistiti rernu na najbolji način?

Čišćenje rerne je sigurno jedan od omraženijih kućnih poslova, ali ne dozvolite da vam bude teško da ovu aktivnost obavljate redovno.

Ma koliko uživali u pripremi hrane, čišćenje kuhinje koje nakon toga sledi nekada je pravi košmar, a posebno kada se uklanjanje fleka ne obavi na vreme.

Tada je uklanjanje nečistoća iz rerne zadatak koji na prvu deluje gotovo nerešivo, ali uz prave savete i odlično sredstvo za čišćenje rerne, ne morate brinuti.

Naša je preporuka da redovno vodite računa o kuhinjskim uređajima, kako bi bili što dugotrajniji i efikasniji. BIG šoping centri širom Srbije su pripremili bogatu ponudu kuhinjskih i drugih uređaja za vaše domaćinstvo.

Proverite ponudu Gigatron prodavnice u Beogradu, ali i asortiman drugih radnji u našim šoping centrima širom zemlje!

Sredstvo za čišćenje rerne

Pronađite sredstvo za čišćenje rerne iz DM prodavnice u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima u našim šoping centrima.

Sredstva za čišćenje rerne su izuzetno efikasna pri uklanjanju tvrdokornih mrlja, sa tim da je naša preporuka da obavezno pročitate uputstvo proizvođača.

Obavezno koristite rukavice i neka vaše lice bude na dovoljnoj udaljenosti od površine na koju se sredstvo za rernu nanosi. Radi se o hemikalijama koje mogu biti štetne ukoliko se nađu u bliskom dodiru sa licem.

Sredstvo za čišćenje rerni se nanosi na sve zaprljane površine, te je neophodno sačekati neko vreme kako bi ono delovalo. Nakon toga prebrišite vlažnom krpom i prljavština će biti kao rukom odnešena.

Ukoliko ipak ne preferirate čišćenje hemijskim sredstvima, a zanima vas kako očistiti rernu od tvrdokorne masnoće, najbolje bi bilo da istražite još naših saveta kako se ovaj posao može obaviti bez ikakvih problema i bez upotrebe komercijalnih hemijskih sredstava, ali i na potpuno prirodan način od namirnica koje ćete doslovno pronaći u policama kuhinje.

Čišćenje rerne sodom bikarbonom i sirćetom

Čišćenje rerne sa sodom bikarbonom i sirćetom pružiće vam odgovor na pitanje kako oprati rernu brzo i lako.

Evo i koja su sredstva potrebna:

  • soda bikarbona;
  • voda;
  • gumene rukavice;
  • vlažna krpa;
  • špatula;
  • bočica sa raspršivačem;
  • sirće.

Sve navedene sastojke možete nabaviti u marketima kao što su Maxi u Beogradu ili IDEA.

Kada ste sve ovo pripremili, vreme je da se bacite na čišćenje i pratite korake koje smo prikazali. Kako očistiti rernu sa sodom bikarbonom u nekoliko jednostavnih koraka?

Verujemo da nije potrebno posebno naglašavati da se iz rerne sve mora izvaditi!

Za početak, pripremite pastu od soda bikarbone – pola šoljice sode bikarbone i nekoliko kašika vode se muti u maloj činiji sve dok se ne dobije zadovoljavajuća smesa.

Zatim se dobijenom pastom oblaže čitava unutrašnja površina rerne, prilikom čega se izbegavaju grejni elementi. Potrudite se da svi zaprljani delovi budu pokriveni, a naročito oni gde se prljavština nataložila najviše.

Primetiće da pasta poprima braon boju tokom nanošenja, što je dobar znak, s obzirom da je to jasan signal da se masnoća postepeno skida.

Potrebno je imati i malo više strpljenja, jer se sada čeka 12h da pasta lepo upije, nakon čega se uklanja vlažnom krpom, dok su rezlutati neverovatni. Krpom se jednostavno uklanjaju prljavštine sa lako dostupnih mesta, dok je špatula pogodna za dosezanje ka delovima rerne do kojih nije lako doći i očistiti bez muke.

Zatim sledi korak prilikom koga se upotrebljava sirće!

Sirće se sipa u bočicu sa raspršivačem i prska po delovima gde su preostali neki ostaci sode. U dodiru sode i sirćeta se stvara pena, te tako dodatno čisti rerna.

Krpom je potrebno prebrisati ostatke sode i sirćeta, a ako je neophodno, postupak se ponavlja. Verovatno će biti potrebno ponoviti proces čišćenje makar još jednom, ali budite strpljivi!

Čišćenje rerne – kako očistiti rernu na najbolji način?

Kako očistiti rernu tabletom za sudove?

Odgovor na pitanje kako očistiti staklo od rerne zapravo jeste uz tabletu za sudove. Pre svega, pripremite tablete za sudove kupovinom u prodavnici Lilly u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima gde se nalaze naši šoping centri.

Pored jedne tablete za sudove, potrebne su vam rukavice i činija sa mlakom vodom.

Sjajno sredstvo za odmašćivanje rerne, tačnije njenog stakla, dobija se tako što se površina tablete natopi vodom, pa zatim blagim potezima ruke natopljenom površinom uklanjaju fleke trljanjem.

Postupak tokom čišćenja se ponavlja nekoliko puta!

Kada primenite ovaj trik za čišćenje rerne, sve što je potrebno da uradite jeste da blago mokrom krpom obrišete staklo i ostavite da se osuši.

Čišćenje rerne vodenom parom

Nekada se odgovor na pitanje kako očistiti rernu od masnoće krije u uputstvu za upotrebu vašeg uređaja. Pre nego što se odlučite za kupovinu, istražite ponudu prodavnica bele tehnike u Novom Sadu u našem BIG-u i drugim gradovima gde se nalaze naši šoping centri.

Raspitajte se pre kupovine i proverite koji šporeti imaju opciju samočišćenja koja omogućava čišćenje rerne vodenom parom.

Najefikasna opcija među samočišćenjem jeste pirolitičko čišćenje koje zagreva rernu do čak 480 stepeni i doslovno sagoreva tvrdokorne fleke. Vaš zadatak je nakon toga da samo obrišete mokrom krpom ostatke masnoće.

Zato, obavezno proverite da li vaš šporet ima ovu opciju!

Kako očistiti rernu prirodnim putem?

Najbolja sredstva za čišćenje rerne ne moraju biti jake hemikalije, već sredstvo za rernu možete napraviti i od namirnice iz sopstvene kuhinje.

Najpre, pospite so po svim delovima rerne gde je nataložena masnoća i uključite rernu da se zagreje. So će početi da prima žućkasto-braonkastu boju, što je sjajan znak jer je masnoća krenula da se skida.

Zatim, u vatrostalnu činiju poređajte kriške jednog limuna, polijte ih vodom i posolite. Spustite činiju u rernu i uključite je da radi i to sve dok voda iz činije ne ispari.

Čišćenje rerne prirodnim sredstvima omogućava vam da i bez hemikalija dovedete rernu do savršenog izgleda.

Nadamo se da su vam naši saveti bili korisni, te da će svako sledeće čišćenje rerni biti jednostavan zadatak.

Ukoliko ste neko ko je pedantan i želi da svi uređaji unutar domaćinstva funkcionišu besprekorno sa maksimalnom efikasnošću, preporučujemo da pročitate i naš blog koji odgovara na pitanje kako očistiti veš mašinu.