hero

Skidanje fleka sa odeće – Kako skinuti fleku od vina, masnoće i druge fleke?

gomila prljavog veša

Isprljali ste omiljeni komad odeće upornim flekama od kafe, ulja, vina, čokolade, mastila?

Ne brinite, na pravom ste mestu…

Pripremili smo korisne savete za skidanje fleka sa odeće i predložili efikasna hemijska i prirodna sredstva za skidanje fleka sa garderobe, koja će vam pomoći da mrlje nestanu kao rukom odnešene.

BIG šoping centri omogućili su vam da pronađete komade odeće po svom ukusu u širokoj ponudi brendova za svačiji ukus. Uz naše savete u narednim redovima saznajte kako da istretirate fleke na odeći u samo nekoliko koraka i sačuvate joj stari sjaj!

Skidanje fleka – kako se otarasiti najupornijih fleka?

Iako fleke na odeći najčešće dovodimo u vezu sa decom, daleko je od istine da se samo njima prlja garderoba. Nažalost, fleke padaju na garderobu i nakon pete godine života…

Bilo da je to kafa, mastilo ili možda vino… fleke su jednako dosadne i naporne, a naročito kada nismo kod kuće, već na nekom važnom okupljanju sa prijateljima ili možda na poslu.

Pa ipak, imamo rešenja za sve uporne fleke, tako da nastavite sa čitanjem i rešite se fleka brzo i efikasno.

žena koja drži gomilu garderobe

Fleke od ulja – kako skinuti fleke od ulja i kako skinuti masne fleke?

Fleke od ulja zahtevaju brzo delovanje, pa se savetuje da odmah nakon što mrlja dođe u dodir sa odećom, obrišete višak ulja koji materijal odeće još uvek nije upio.

Nakon toga poslušajte jedan od 3 odgovora na pitanje: kako skinuti fleke od ulja?

 • Prvi korak jeste da se veća količina sode bikarbone ili kukuruznog brašna utrlja na fleku i tako ostavi minimum sat vremena. Drugi korak jeste uklanjanje skorele fleke plastičnim predmetom i utrljavanje deterždenta za sudove. Treći korak jeste pranje u mašini na najvećoj temperaturi za tkaninu o kojoj se radi;
 • U čašicu benzina za čišćenje sipati kuhinjsku so i rastvoriti je, pa onda time namazati krug oko mrlje i očetkati;
 • Potrebno pomešati vodu i alkoholno sirće u razmeri 1:1 i sve to spojiti sa malo deterdženta. Sledi potapanje tkanine u ovu smesu sa vodom, gde treba da odstoji par sati, pa se tek na kraju stavlja u veš mašinu na regularno pranje;
 • Ulje i druge masne fleke mogu se ukloniti talkom-puderom. Nanesite ga i ostavite da odstoji nekoliko sati, pa zatim otresite puder i ostatak iščetkajte;
 • Kod pamučnih materijala se fleke mogu odstraniti samo mlazom tople vode i sapunom, dok sintetika zahteva korišćenje talka i razređivača.

Fleke od vina – kako skinuti fleke od vina?

Fleke od vina vas verovatno uplaše najviše, naročito ukoliko se radi o crvenim sortama ovog otmenog pića. U nekoliko narednih redova smo odgovorili na pitanja kako skinuti fleke od crnog vina i belog vina.

Pripremili smo nekoliko korisnih i efikasnih saveta, tako da zaboravite na paniku:

 • Verovali ili ne, za skidanje fleke od crnog vina, najbolje je odmah posuti malo belog vina ili kisele vode za neutralisanje jake crvene boje;
 • Uflekani komad odeće takođe možete potopiti u rastvor sode bikarbone;
 • Odlična je i pena za brijanje kada se nanese preko uflekanog mesta i pročisti mlazom vode;
 • Za skidanje fleke od belog vina je odlična kisela voda, a ukoliko je fleka veće i upornija, posolite je i protljajte kriškom limuna;
 • Fleka od belog vina može se ukloniti deterdžentom ili sapunom pod jakim mlazom vode.

sipanje vina u čašu

Fleka od čokolade – kako skinuti fleke od čokolade?

Skidanje fleka sa odeće kada su one od čokolade često je kod mališana, a postoji nekoliko odličnih tehnika koje će vam brzo i efikasno pomoći:

 • sastružite koru od fleke, pa je operite rastvorom od deterdženta;
 • alkohol je takođe sasvim uspešan kada je u pitanju fleka od čokolade;
 • najefikasniji način čišćenja čokoladnih mrlja jeste potapanje benzinom i sušenje fenom i to samo dela koji je uprljan, ne celog komada odeće.

Fleke od mastila – kako skinuti fleke od mastila?

Fleke od mastila učestale su kod svih koji pišu hemijskom olovkom ili penkalom, a brza reakcija je neophodna kako bi odeća zadržala stari sjaj.

Pripremili smo 5 efikasnih načina za skidanje mrlja od mastila:

 • Istretirajte mrlju od mastila rastvorom glicerinskog sapuna i alkohola, pa je zatim isperite toplom vodom;
 • Drugi malo efikasniji način jeste korišćenje 3% vodonik-peroksida u 100 grama vode, a kada se radi o šarenom vešu, koristite 1% ovog sredstva;
 • Dok je fleka još sveža, moguće je ukloniti sa rastvorom koji sadrži 2/3 vode i 1/3 alkohola;
 • Još jedna preporuka za uklanjanje sveže fleke od mastila jeste i čišćenje samo čistim alkoholom pri čemu je potrebno ispod tkanine staviti upijajući papir. Nakon toga se mrlja kvasi toplom vodom i natapa limunskom kiselinom čime se boja rastvara. Sledeći korak je ispiranje toplom vodom i rastvorom deterdženta pa ponovno ispiranje. Nešto duži, ali zaista efikasan proces.

Fleke od kafe na odeći – kako skinuti fleke od kafe?

Kafa je jedan od napitaka koji rado pijete za dobar i energičan početak dana, ali šta raditi kada nekoliko kapljica završi na vašoj odeći – kako se obavlja uklanjanje fleka kafe?

Iako brza reakcija jeste važna, preporuka je da nikako ne utrljavate fleku na suvo, jer će se ona tako samo još više raširiti i postati upornija.

Evo i nekoliko naših preporuka:

 • Četkicom za zube na mrlju utrljajte glicerin pomešan sa žumancetom i ostavite da malo odstoji. Nakon toga samo isperite mlakom vodom;
 • Napravite rastvor od deterdženta za sudove, vode i sode bikarbone, natopite četku i protrljajte dok mrlja ne izbledi;
 • Ukoliko reakcija bude brza, može vam pomoći i mineralna kisela voda, nakon koje se mrlja odstranjuje deterdžentom sa malo vode i soli;
 • Smeša alkohola i sirćeta u razmeri 1:1 takođe je poprilično efikasno sredstvo za uklanjanje fleka.

prolivena kafa

Kako izbeliti veš koji je primio boju?

Iako ne spada u klasične fleke na odeći, puštanje boje na beli veš može biti jednako, ako ne i više frustrirajuće.

Evo i nekoliko saveta kako izbeliti veš koji je primio boju:

 • Vanish i Ace izbeljivači odlični su za uklanjanje boje sa belog veša. Sve što je potrebno da uradite jeste da ga rastvorite u toploj vodi i potopite veš na 6 do 8 sati, pa ga nakon toga isperite hladnom vodom i ostavi na sušenje;
 • Anyway izbeljivač je sa druge strane odličan kada želite sa obojenog veša oprati boju drugog veša;
 • Obično pranje – ukoliko pri ruci nemate izbeljivač, probajte sa nekoliko pranja u hladnoj vodi sa dodatkom praška, i to samo kada su u pitanju bele stvari.

Lilly drogerije u Beogradu, Novom Sadu ili nekoj od radnji u našim tržnim centrima širom zemlje pripremile su odličan asortiman izbeljivača za efikasno uklanjanje boje.

Sredstvo za skidanje fleka sa garderobe – koje je najbolje sredstvo za skidanje fleka?

Uz najbolje sredstvo skidanje fleka jednostavan je zadatak!

Za koje ćete se odlučiti zavisi od same fleke.

Sredstvo za skidanje fleka će vam biti neophodno za uklanjanje mrlja sa odeće, a u najvećem broju slučajeva su u pitanju hemijski elementi, odnosno preparati koje najčešće imate u svom domaćinstvu.

Imali ste prilike da vidite kako se koristi većina njih u prethodnim redovima, dok ih ovde možete videti sve pobrojane na jednom mestu:

 • soda bikarbona – efikasna za uklanjanje fleka od kafe i masnih mrlja;
 • deterdžent za sudove – masne mrlje, fleke od šminke, vina, kafe;
 • gazirana mineralna voda – za vino i kafu;
 • talk, puder i brašno – efikasno skupljaju prolivene masnoće;
 • alkohol – odličan za skidanje fleka od mastila i flomastera;
 • alkoholno sirće – savršeno za ispiranje fleka na odeći pre pranja.

Skidanje fleka sa praškom za pecivo

Prašak za pecivo jedan je od efikasnijih sastojaka za skidanje raznih fleka, kako onih sa odeće, tako i sa čvršćih površina poput tepiha i drugih materijala.

Skidanje fleka sa praškom za pecivo moguće je u sastavu sa još nekoliko elemenata koji se mešaju i dobija efikasno sredstvo za skidanje fleka sa odeće, a evo i koji su:

 • sok od limuna;
 • sirće;
 • deterdžent za pranje sudova;
 • voda.

Sve što je potrebno da uradite jeste da ovu smesu utrljate na fleku i dobro izribate, te nakon toga ostavite da se osuši.

Sredstvo za skidanje fleka od znoja

Žute fleke od znoja nastaju posredstvom reakcije znoja i dezodoransa na bazi aluminijuma, pa vremenom kvare izgled naročito belim majicama i košuljama.

Ukoliko su ovi komadi garderobe izrađeni od finijih materijala, najbolje bi bilo fleke uklanjati sledećim sredstvima:

 • 1 šolja sirćeta;
 • 1/2 šolje sode bikarbone;
 • 1 kašičica soli;
 • 1 kašičica hidrogen peroksida.

U dublju posudu je potrebno sipati šolju sirćeta i dve čaše tople vode, pa zatim potopiti odeću u taj rastvor i držati 20 minuta. Odvojeno napravite smešu od sode bikarbone, soli i hidrogen peroksida.

Nakon što izvadite košulju iz rastvora, iscedite je i pokrijte fleku pastom, pa neka tako stoji barem 20 minuta. Kada ste uklonili pastu, košulja je spremna za redovno pranje.

Ukoliko su vam potrebna određena sredstva za čišćenje, najveći broj njih možete pronaći u nekim od prodavnica kozmetike u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima gde se nalaze naši šoping centri.

Pored Lilly-a, proverite ponudu DM drogerije u Novom Sadu u BIG-u, Beogradu i drugim gradovima. U DM-u možete pronaći širok asortiman sredstava koji su namenjeni skidanju specifičnih fleka – od ulja, voća i povrća, rđe i dezodoransa itd, pa ćete ovde sigurno pronaći sve što vam je od sredstava potrebno za uklanjanje fleka.

Nadamo se da vam je tekst bio koristan, kao i da će svako naredno skidanje fleka sa garderobe biti brzo, lako i efikasno!