hero

Konturisanje lica – kako konturisati lice i koja šminka je potrebna?

Konturisanje lica – kako konturisati lice i koja šminka je potrebna?

Konturisanje lica ili senčenje je tehnika šminkanja koja omogućava da istaknete prirodne crte i postignete definisan izgled.

Želite pune usne, izražene jagodice i uzak nos?

Umetnost konturisanja se ogleda u veštini da oblikujete lice i akcentujete vaše glavne facijalne karakteristike kako biste iskazali autentičnu lepotu.

U ovom blogu vam otkrivamo koja šminka najbolje postiže željeni efekat i kako da odaberete prave proizvode za samostalno konturisanje u skladu sa tipom kože i oblikom lica.

Šta je konturisanje lica?

Konturisanje lica je metoda šminkanja koja se koristi za definisanje i oblikovanje lica.

U osnovi, koristi se svetlije i tamnije senke kako bi se postigao kontrast između različitih delova lica:

Tamnija šminka se koristi za senčenje lica (potamnjivanje), sužavanje i definisanje određenih područja, dok se svetlija šminka koristi za isticanje i naglašavanje ispupčenih delova lica.

Proizvodi za konturisanje lica – koji pribor za senčenje vam je potreban?

Konturisanje lica – kako konturisati lice i koja šminka je potrebna?

A sada usleđuje i famozno pitanje: šta je potrebno za konturisanje lica?

Da biste uspešno naglasili vaše prirodne konture i postigli željeni izgled, potreban vam je odgovarajući set za konturisanje lica:

  1. Puder za senčenje lica ili kremasti proizvod – koristi se nekoliko puta tamnija nijansa od vašeg prirodnog tena za senčenje kako bi se definisali pojedini delovi lica, tj. linija kose, predeo ispod jagodičnih kostiju, slepoočnice, brada i bočne ivice nosa.
  2. Hajlajter (highlighter) – nekoliko puta svetlija nijansa od vašeg tena se koristi za akcentovanje određenih područja, tačnije uzduž i most nosa, najviši deo jagodica i središnji deo brade (highlighter u prahu možete naneti u uglove očiju, ispod luka obrva i tik iznad gornje usne).
  3. Rumenilo (blush) – koristi se za dodavanje boje na obrazima, u cilju stvaranja prirodnog izgleda i jedre kože.
  4. Kvalitetne četkice za konturisanje – ovaj pribor je ključan za precizno nanošenje i mešanje šminke. Ukoliko koristite set za konturisanje lica u prahu, treba da birate zakrivljene četke sa većom površinom ili sunđer za blendanje, za kremaste proizvode, korektor i/ili tečni puder.

Šminka za senčenje lica – puder palete za konturisanje ili kremasti stik?

Svaki tip kože zahteva odgovarajuću vrstu šminke kako bi se postigao najbolji rezultat. Evo nekoliko smernica za odabir šminke za konturisanje u skladu sa vašim tipom kože:

  • Suva koža: Ako imate suvu kožu, treba da birate kremaste proizvode, kao što su koretkor, šminka za konturisanje lica u stiku i tečni hajlajter kako biste hidrirali kožu dok senčite lice. Ovakvi visokokvalitetni proizvodi su uvek dostupni u Sephora radnji u Beogradu.
  • Masna koža: Osobe sa masnom kožom treba da koristite matirajuće produkte za šminkanje kako bi kontrolisale sjaj, tj. višak sebuma. Paleta sa senkama za konturisanje u prahu su nepogrešiv izbor, usled činjenice da su dizajnirane da apsorbuju višak ulja – a takve možete pronaći u Lilly prodavnici u Beogradu, i drugim gradovima Srbije.
  • Osetljiva koža: Ukoliko imate osetljivu kožu, birajte proizvode za šminkanje koji su hipoalergeni i nekomedogeni, kako biste izbegli iritacije ili pogoršanje stanja kože. U DM drogeriji u Novom Sadu možete pronaći sertifikovane produkte renomiranih brendova.
  • Kombinovana koža: Osobe sa kombinovanom kožom mogu koristiti različite vrste šminke za različite delove lica. Na primer, matirajuće proizvode za T-zonu (palete za konturisanje u praškastom obliku), a hidratantne proizvode za suvlje oblasti (stik i korektor za konturisanje lica).

Konturisanje lica – kako konturisati lice i koja šminka je potrebna?

Koraci za konturisanje lica – step by step vodič

Pre nego što se pozabavimo individualnim tehnikama za vaš oblik lica, ključno je da zapamtite da postoje neka univerzalna pravila koja trebate slediti ukoliko želite uredan i postojan makeup.

  1. Nega i priprema kože: Pre nanošenja šminke, pripremite kožu čišćenjem i hidratacijom – iskoristite omiljenu umivalicu koja je pH neutralna, toner za lice i hidrtantnu kremu kako biste kreirali glatku završnicu. Nanesite bazu za šminku kako biste produžili trajnost i olakšali dalje nanošenje pudera, BB ili CC kreme.
  2. Pravilan odabir boje: Odaberite tamniju nijansu kontur pudera ili kremastog proizvoda koja je samo nekoliko tonova tamnija od vašeg prirodnog tena. Takođe, izaberite svetliju nijansu hajlajtera za lice koja će se uklopiti sa vašom bojom kože (ne previše bela boja).
  3. Konturisanje obraza: Koristite tamniju nijansu i nanesite je ispod jagodičnih kostiju. Blago ponesite kontur puder prema slepoočnicama, ali ne previše. Zatim dobro izblendajte kako biste postigli prirodan izgled.
  4. Konturisanje nosa: Ako želite da sužite nos, nanesite tamniju nijansu kontur pudera sa obe strane nosa. Za vizuelno kraći nos, nanesite tamniju nijansu na vrh nosa. Blago izblendajte ivice kako bi prelazi izgledali prirodno.
  5. Hajlajtovanje: Koristite svetliju nijansu hajlajtera i nanesite ga na vrh jagodičnih kostiju, duž mosta nosa, na vrh čela, bradu i unutrašnje uglove očiju. Ovo će naglasiti ove delove lica i dodati sjaj. Ukoliko želite da još više istaknete pomenuta područja, nanesite prvo korektor ili svetliju kontur senku, izblendajte, pa sa pljosnatom četkicom nanesite hajlajter u prahu ili prstima razmažite tečan hajlajter.

Različiti oblici lica i tehnike konturisanja za početnike

Da biste odredili oblik svog lica, možete pratiti nekoliko koraka:

Najpre je potrebno da skupite kosu ili je vežete u punđu ili rep kako biste jasno videli obrise lica. Stanite ispred dobro osvetljenog ogledala u prostoru gde vam je lice potpuno vidljivo i uzmite marker ili olovku. Možete koristiti marker na beloj tabli ili olovku sa nepropusnom bojom kojom ćete pratiti konture lica na ogledalu.

Nakon toga, identifikujte i označite ključne tačke na svom licu.

Ove tačke uključuju liniju kose, obrve, spoljašnje uglove očiju, nos, usne i bradu. Povežite tačke na ogledalu kako biste vizualno formirali linije koje definišu oblik vašeg lica.

Na osnovu linija koje ste nacrtali, možete identifikovati jedan od sledećih uobičajenih oblika lica:

  • Okruglo lice – karakteriše ga šira širina obraza u odnosu na dužinu, a često ima zaobljene konture brade i jagodica.
  • Kockasto lice – ima jasno definisane i uglaste konture, posebno duž vilice. Širina čela i vilice je gotovo jednaka.
  • Ovalno lice – smatra se idealnim oblikom lica. Karakteriše ga uravnoteženost i simetrija sa blago zaobljenim konturama.
  • Srcasto lice – prepoznatljivo je po širem čelu i užoj bradi, a najčešće ima i vrlo izražene jagodice.
  • Dijamantsko lice – ima širu čeoničnu liniju i vilicu, dok su jagodice obično šire.

Konturisanje ovalnog lica

Pravilno konturisanje ovalnog lica je relativno jednostavno jer ono već ima uravnotežene proporcije. Cilj konturisanja je dodavanje definicije jagodičnim kostima i blago senčenje čela i brade.

Koristite nijansu za konturisanje lica koja je nekoliko nijansi tamnija od vaše prirodne boje kože. Nanesite je ispod jagodičnih kostiju, lagano blendajući prema slepoočnicama. Ovo će istaći jagodične kosti i dodati definiciju vašem licu.

Upotrebite hajlajter u svetlijoj nijansi od vaše prirodne boje kože. Nanesite ga na vrh jagodičnih kostiju, duž linije nosa, na vrh čela i na vrh brade. To će dodati sjaj i naglasiti ove delove lica.

Blendiranje: Nakon nanošenja konturiranja i hajlajtera, koristite čistu četku ili sunđer za blendiranje kako biste lagano izblendirali proizvode. Ovo će omekšati linije i stvoriti prirodan izgled.

Fiksiranje: Na kraju, možete fiksirati šminku puderom u prahu kako bi se produžila trajnost i osigurala postojanost.

Konturisanje srcolikog lica

Srcoliko lice može biti konturisano tako da se senči čelo i jagodične kosti, a svetliji hajhlajter na bradu kako bi se vizuelno izbalansirao oblik lica.

Za konturisanje jagodica koristite proizvod koji je nijansu ili dve tamniji od vašeg prirodnog tena. Nanesite ga ispod jagodica, počevši od ušne školjke prema sredini obraza. Blago izblendirajte boju prema gore, prema slepoočnicama.

Za konturisanje čela: Ako je vaše čelo šire, možete ga suziti konturisanjem. Nanesite bronzer duž linije kose s obe strane čela, blago ga izblendirajte prema gore.

Konturisanje brade: Ukoliko vam je brada veoma izražena, možete je ublažiti konturisanjem. Nanesite kontur proizvod ispod donje usne i duž linije brade. Blago izblendirajte boju prema vratu.

Nanesite rumenilo na jagodice kako biste dodali boju licu. Izaberite nijansu koja vam odgovara i nanesite je na vrhove jagodica.

Nakon konturisanja, naglasite oči ili usne kako biste postigli uravnotežen izgled. Odaberite senku za oči koja vam se sviđa ili istaknite usne sa ružem ili sjajem za usne.

Konturisanje okruglog lica

Za okruglo lice, tamnija senka se nanosi na spoljašnje ivice lica kako bi se stvorila iluzija dužine. Higlajter se nanosi na vrh jagodičnih kostiju i središnji deo čela.

Konturisanje jagodica: Koristite produkt u stiku ili paleti koji je nijansu ili dve tamniji od vašeg prirodnog tena. Nanesite ga ispod jagodica, počevši od ušne školjke prema sredini obraza. Blago izblendirajte boju prema slepoočnicama, praveći dužu liniju kako biste vizuelno izdužili lice.

Konturisanje čela: Ako želite smanjiti širinu čela, nanesite bronzer duž linije kose s obe strane čela, blago ga izblendirajte prema gore prema slepoočnicama. Takođe, možete naneti malo bronzera na vrh čela kako biste vizuelno smanjili volumen.

Konturisanje brade: Ako želite suziti bradu, nanesite kontur ispod donje usne i duž linije brade. Blago izblendirajte boju prema vratu.

Konturisanje kockastog lica

Za kockasto lice, tamnija senka se nanosi na ivice lica kako bi se omekšali uglovi. Hajlajter se nanosi na vrh jagodičnih kostiju i središnji deo čela.

Tamnije tonove nanesite duž donje linije vilice, počevši od sredine brade prema ušima. Blago izblendirajte boju kako biste vizuelno suzili vilicu.

Ako je vaše čelo šire, potrebno ga je vizuelno suziti. Nanesite bronzer duž linije kose sa obe strane čela i blago ga izblendirajte prema slepoočnicama kako biste stvorili efekat suženja.

Konturisanje jagodica: Ako želite omekšati uglaste konture jagodica, nanesite bronzer ispod jagodica i izblendirajte ga prema slepoočnicama. Ovo će stvoriti iluziju mekših linija i vizuelno suziti lice.

Konturisanje lica – kako konturisati lice i koja šminka je potrebna?

Konturisanje lica u obliku dijamanta

Kod lica ovog oblika, treba da se fokusirate na senčenje ivica čela i brade, dok hajlajter nanosite na vrh jagodičnih kostiju.

Širina čela treba da bude što više srazmerna ostalim proporcijama lica, te se preporučuje da nanesite proizvod duž linije kose, sa obe strane čela, a potom da ga blago izblendirate prema slepoočnicama – u cilju sužavanja gornjeg dela lica.

Konturisanje brade: Ako želite suziti širu vilicu, tamnija senka treba da bude ispod donje usne i duž linije brade. Nakon konturisanja lica, blago izblendirajte boju prema vratu.

Važno je napomenuti da se ove tehnike mogu prilagoditi i kombinovati u skladu sa vašim individualnim oblikom lica, jer se neretko dešava da jedna osoba poseduje facijalne konture koje se mogu svrstati u više kategorija (na primer, možete biti između dijamantskog i srcolikog oblika).

Konturisanje lica šminkom je tehnika koja zahteva praksu i strpljenje, ali kada je jednom savladate, možete postići prelepe rezultate. Obratite pažnju na odgovarajuće palete, nijanse i produkte za vaš tip kože, te prilagodite tehniku prema tim faktorima.

Sada kada ste pročitali vodič za konturisanje lica za početnike, ali i one iskusnije, neka vam ovaj korak šminkanja bude alat za isticanje vaše prirodne lepote i postizanje samopouzdanja!