hero

Najbolje knjige svih vremena – klasici svetske književnosti

Knjige na policama jedna na drugoj

Najbolje knjige svih vremena koje treba pročitati morale bi da pronađu svoje mesto u svačijoj biblioteci.

Mnogi smatraju da njihovo čitanje ujedno predstavlja i rad na znanju iz opšte kulture, a poznavanje vrsnih svetskih književnih klasika svakako može doprineti i elokvenciji, ali i edukaciji na mnogim poljima, poput poznavanja istorije, psihologije ili prosto – poznavanja karaktera različitih ljudi.

Da ni ne počinjemo o tome kako nam knjige, posebno one najbolje, pomažu da  barem na kratko pobegnemo u sve raskoši svoje mašte i imaginacije.

Neki psiholozi čitanje knjiga porede sa meditacijom – toliko je blagotvorno po psihološko zdravlje!

Ako upravo tragate za knjigama koje treba pročitati, svideće vam se lista koju smo pripremili. Izdvojili smo najbolje knjige svih vremena tako da na našoj listi svako može da pronađe barem nekoliko klasika koji su po njegovom ukusu.

Najbolje od svega je što svaku od ovih knjiga možete da kupite u knjižarama u Beogradu i knjižarama u Novom Sadu u okviru BIG tržnih centara širom zemlje. Ovde objedinjujemo najpopularnije knjižare na jedno mesto! Koje smo to najbolje knjige za čitanje za vas izdvojili, saznajte u narednim pasusima.

15 najboljih knjiga svih vremena – svetski književni klasici koje nećete moći da ispustite iz ruku

Pa da počnemo. Evo liste od 15 klasika koji treba da “prođu kroz svačije ruke”.

Uliks, Džejms Džojs

Ovaj roman irskog pisca Džejms Džojsa (koga mnogi kritičari smatraju jednim od najboljih pisaca svih vremena), objavljen je decembra 1920. godine. Od tada, skoro da nije bilo liste koja broji najbolje knjige svih vremena, a da ga nije uvrstila na spisak. Ovaj svetski književni klasik nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Specifičnost knjige i ono što mnoge privuče, jeste da se cela fabula odvija u samo jednom danu – 16. junu 1904. godine

Zagolicaćemo vam maštu i sa glavnom radnjom romana – pratimo doživljaje gospodina Bulma, koga mnogi zovu Odisejem 20. veka. Šta sve proživljava u ovom danu, u romanu koji je pisan više od decenije, saznajte kada je nabavite.

U BIG tržnim centrima pronaći ćete Vulkan u Novom Sadu, Vulkan u Beogradu, ali i u drugim gradovima. Ovde vas čeka i Uliks Džejms Džojsa!

Don Kihot, Migel de Servantes

Migel de Servantes je jedan od najvećih književnih ponosa Španije, ali ovo delo nije samo špansko, već svetsko književno čudo! 

Radnja prati doživljaje dva lika: Don Kihota i njegovog vernog pratioca Sanča Pansa i njihovu čuvenu  – borbu sa vetrenjačama. Ovo dvotomno remek-delo iz 17. veka krasi biblioteku svakog ljubitelja najvrsnijih svetskih klasika. Toliko je metafora poteklo upravo iz ove knjige, a koristimo ih u svakodnevnom životu, da je čitanje Don Kihota, definitivno i stvar opšte kulture. 

Veliki Getsbi, F. Skot Ficdžerald

Treći roman Ficdžeralda bio je i njegov najveći uspeh. 

Američki pisac u ovom delu predstavlja tragićnu priču Getsbija, koji je živeo tokom zlatnog doba džeza u Njujorku. Getsbi je milioner, a njegova zaljubljenost u Dejzi predstavlja jedinu brigu koju ima. Veliki Getsbi ubraja se u najbolje knjige za čitanje za sve polove i generacije, a definitivno spada i u one svetske književne klasike koje nećete moći da ispustite iz ruku!

Veliki Getsbi je jedna od onih knjiga o kojim se priča, pa je možete nabaviti u knjižari Laguna u Beogradu, Laguni u Novom Sadu i u drugim knjižarama u BIG centrima. 

Rat i mir, Lav Tolstoj

Ako vas zanima kako je izgledalo rusko društvo u Napoleonovo doba, ali i zbog čega je Tolstoj među najboljim literalnim virtuozima svih vremena – Rat i mir je knjiga za vas! 

U romanu pratimo živote tri glavna junaka: kneza Andreja Bokonskog, koji napušta porodicu da bi se borio u ratu protiv francuske, Pjera Bezuhova, nezakonitog sina seoskog kneza i Nataše Rostove, prelepe devojke koju Tolstoj predstavlja kao savršenu ženu.

Ovaj klasik je i pravi primer ruske literature, pa počnite od njega, kao i drugih Tolstojevih i književnih dela Dostojevskog i Puškina, ukoliko želite da steknete uvid u najizvrsnija dela ruske književnosti.

Otvorena knjiga u centralnom delu biblioteke

Madam Bovari, Gistav Flober

Flober je bio izuzetno uticajan francuski romanopisac, koji je poveo širenje pravca literalnog realizma u Francuskoj. Smatra se da je su njegov stil najviše uticali Onore de Balzak, kao i Volter

Madam Bovari je među najznačajnijim, a svakako i najproslavljenije delo Flobera. Glavna uloga, gospođa Bovari, u romanu je u nesretnom braku sa seoskim lekarom, koji je ne ispunjava. Potajno, ona sanja o životu ispunjenom strastima i luksuzom. 

Dosadno provincijalsko okruženje tera je da pobegne u maštoviti svet sentimentalnih romana. Svoju utehu kasnije pronalazi i u preljubi i trošenju novca, ali ubrzo počinje da oseća posledice zbog toga.

Kako je roman Madam Bovari završen i zašto se smatra remek-delom realizma, kao i i dalje aktuelnom kritikom pojedinca i društva, saznaćete kada pročitate ovaj svetski književni klasik!

Božanstvena komedija, Dante Aligijeri

Sigurno ste čuli za 9 krugova pakla? 

E pa, oni su potekli upravo iz čuvene Božanstvene komedije Dante Aligijerija, znamenitog italijanskog pisca, pesnika i filozofa. 

Danteova božanstvena komedija sastoji se od tri dela – pakla, čitilišta i raja. U celosti, knjiga nam govori o traganju ljudske duše za mirom, srećom i spokojem – konačnim prosvetljenjem.

Lolita, Vladimir Nabokov

Tema Lolite je ljubav između zrelog muškarca i devojčice. 

Znamo – i danas je tabu

Ipak, Nabokov uspeva da nam dočara, na vrlo za čitanje primamljiv način, šta je to što je dozvoljeno, a šta je zabranjeno, i zbog čega bi nešto trebalo, a nešto ne da bude prihvaćeno.

Atraktivna i provokativna tema romana nisu jedine preporuke Lolite za svačiju biblioteku. Ovaj svetski književni klasik je ispunjen vrhunskim literalnim stilom. Lista koju čine najbolje knjige za čitanje definitivno ne bi bila potpuna bez Lolite!

Braća Karamazovi, Fjodor Dostojevski

Braća Karamazovi se sa razlogom nalaze na skoro svakoj listi gde su pobrojane najbolje knjige svih vremena. Ovo je kapitalno delo ruskog klasika i predstavlja izuzetan filozofski roman koji preispituje hrišćansku etiku, suparništvo, moral i otuđenost

Ovaj književni klasik u svojoj suštini ima večitu borbu dobra i zla.

Roman Braća Karamazovi originalno je objavljen 1979. godine na ruskom jeziku, a broji preko 800 stranica. U školama u Srbiji, deo je obavezne lektire u okviru časova srpskog jezika i književnosti. 

Orkanski visovi, Emili Bronte

Ženske spisateljice iz istorije su, zbog konteksta u kom su pisale, uglavnom rezervisale svoje reči za ljubavne, privatne teme. Orkanski visovi talentovane Emili Bronte savršen su primer onoga što se nekada znalo kao “ženska književnost”.

Orkanski visovi su, po mišljenju svih književnih kritičara sa renomeom, bez pogovora – jedna od najlepših ljubavnih priča svih vremena. Osim toga, ovo delo predstavlja pravi engleski klasik, te je delo odličan reprezent viktorijanskog doba i umetnosti. 

Ana Karenjina, Lav Tolstoj 

Na mnogim listama najboljih knjiga svih vremena, Ana Karenjina smeštena je na prvo mesto, ili je barem u TOP 10. Verovatno ste je već čitali kao deo lektire u školi? 

Ako niste – obavezno to učinite

Nećemo vam otkrivati previše, dopuštamo da je u potpunosti doživite sami.

Ubiti pticu rugalicu, Harper Li

Kritika klasnih i rasnih podela u američkom društvu savršeno je koncipirana između dve korice romana Ubiti pticu rugalicu.

Advokat Atikus Finč, jedan od glavnih likova u knjizi, prevazišao je samo delo i postao univerzalni simbol pravičnosti. Harper Li je izuzetna spisateljica, a njeno delo Ubiti pticu rugalicu svakako kruna njenog književnog opusa. 

Kritika Independeta o Ubiti pticu rugalicu o romanu kaže kratko i jasno: Knjiga koja se ne zaboravlja

1984, Džordž Orvel 

I dalje aktuealan i savremen, roman iz 1949. godine je kolevka izraza i koncepata poput “Velikog brata”. U suštini, za sve represivno i totalitarno, danas se koristi izraz “orvelovsko”, upravo zahvaljujući ovom klasiku svetske književnosti.

Priča prati Vinstona Smita, koji živi u tmurnoj futurističkoj svakodnevici i sukobljava se sa brutalnim poretkom svoje zemlje. Danas, mnogi kritičari kažu da zahvaljujući tehnologiji – živimo 1984. Uz Vrli novi svet i Farenhajt 451, 1984 je roman koji predstavlja najpoznatije delo distopije ili antiutopije. Obavezno je pročitajte!

Proces, Franc Kafka 

Apsurdni događaji, obezličeni pojedinci, uznemirujući svet… Sve to Kafka uspeva da predstavi kao sasvim normalno i uobičajeno. Celo delo pratki Jozefa K, koji se upliće u nevidljivu mrežu procesa i nedokučivog suda koji ga je pokrenuo. 

Kafkin biograf, Raner Stah, rekao je da je Proces: jeziv u celosti, ali komičan u detaljima

Više je tumačenja mračne Kafkine pouke koju nam daje u Procesu, a svaki čitalac uspeće da pronađe jedinstven ugao gledanja čitajući Kafku. Isto važi i za Zamak

Proces, kao i druge najbolje knjige za čitanje, možete nabaviti u Vulkan knjižarama u BIG tržnim centrima. 

Stranac, Alber Kami

Šta se dobije kada se spoje Ničeov nihilizam, Sartrov egzistencijalizam i Kamijev apsurd? 

Stranac – filozofski roman koji morate da pročitate. 

Pripada razdoblju kasnog modernizma, gde je glavna tema bila prikaz besmislenog i apsurdnog života i čovekova otuđenost. Ako se nekada zapitate: “Čemu sve ovo?”, ili vam padne na pamet da je: “Život samo niz nepredvidivih slučajnosti” – onda će vam Kamijeva filozofija biti vrlo bliska, kao i knjiga Stranac, u kojoj pokušava da odgonetne na koji način treba prihvatiti sopstvenu bespomoćnost u životu. 

Gospodar prstenova, J.R.R. Tolkin

Svaki ljubitelj epske fantastike ovu knjigu će verovatno smestiti na vrh liste koja broji najbolje knjige svih vremena. Ova triologija čita se u dahu, a mnogi knjige smatraju izuzetnijim od filmova, a znate koliko su filmovi dobri! 

Kupite triologiju na poklon sebi ili dragoj osobi i nećete zažaliti!

Redovi polica sa knjigama i merdevine u centralnom delu biblioteke

Lista najboljih knjiga za decu svih vremena – svetski književni klasici za čitanje najmlađima

Najbolje knjige za čitanje deci su posebno značajne. Uz njih naša deca rastu, uče se i razvijaju maštu. 

Da li ste znali da knjige pomažu deci da razvijaju osećanja empatije i upoznaju svoj i tuđe karaktere mnogo bolje nego ranije? Uz to, one razvijaju i kreativnost. 

Ako želite da knjige učinite još zabavnijim deci, uz njih obaveno nabavite i markete u zanimljivim bojama, kao i stikere! To možete uraditi u Kengur knjižari u Beogradu, kao i u Kenguru u Novom Sadu, u BIG centrima! Uz njih, čitanje postaje zabavnije!

Evo i koje najbolje knjige za decu svih vremena treba da čitate najmlađima. 

Alisa u zemlji čuda, Luis Kerol

Alisa u zemlji čuda je među najadaptiranijim i najobrađivanijim pričama svih vremena. 

U njoj, devojčica Alisa upada u zečju rupu i zakoračuje kroz ogledalo u svetove u kojima je sve moguće i gde se čak i svest potpuno transformiše! Od pečurke ovde možete da porastete, a od pića da se smanjite. U zemlji čuda – sve je moguće.

Iako danas mnogi kritičari Alisu u zemlji čuda smatraju knjigom za decu koja je zapravo knjiga za odrasle, ovaj klasik zaista se može čitati deci od najmlađeg doba. Utiče fenomenalno na razvijanje njihove mašte!

Alisa je, inače, prvi put objavljena 1866. godine i već više od veka spada u najpopularnija književna dela za decu. Ovaj književni klasik lako ćete pronaći u knjižarama u BIG tržnim centrima! 

Doživljaji Toma Sojera, Mark Tven 

Doživljaji Toma Sojera u glavnoj ulozi imaju istoimenog lika. 

Radnja se odvija oko njegove avanturističke prirode i istaknute inteligencije, kojoj duguje naraznovrsnije dogodovštine koje proživljava celim tokom fabule. Za Toma Sojera ništa nije nemoguće!

Propovedanje romana je lineralno, sve vreme prati jedan tok, što roman čini lakim za praćenje i razumevanje i u najmlađem dobu. Inspirativni Tom Sojer sigurno će brzo postati jedan od omiljenih književnih likova najmlađima u vašoj porodici! 

Vini Pu, Aleksander A. Mlin

Medved Vini Pu proživljava sjajne dogodovštine, koje će zabaviti svakog mališana dok čita ovu sjajnu knjigu. Vini Pu najviše voli med, pisanje pesama, kao i svog prijatelja dečaka Kristofera Robina.

Vini Pu knjige su prevedene na skoro sve jezike sveta i prodate u preko 10 miliona primeraka! 

Jeste li znali da je Vini Pu svojom popularnošću premašio čak i Miki Mausa? 

Otkrijte zašto je ova knjiga uvek na listama koje broje najbolje knjige za decu svih vremena i nabavite je u knjižarama u BIG centrima širom Srbije! 

Dnevnik Ane Frank

Knjiga koja je za malo starije, školske uzraste. Ovo je originalni dnevnik Ane Frank, devojčice koja je živela u tajnom skloništu kada je Nemačka okupirala Holandiju u II svetskom ratu. 

Poučna i potresna priča o tragično prekinutom detinjstvu sigurno će ostaviti snažan utisak na dete. Zbog autentičnosti konteksta u kom nastaje, jedna je od najboljih knjiga svih vremena, a preporučuje se i odraslima, koji je nisu pročitali u najmlađem dobu. 

Mali princ, Antoan de Sent Egziperi

Mali princ je poznata novela francuskog pilota i pisca Antoana de Sent Egziperija. Priča je objavljena 1943. godine, dok je Antoan živeo u SAD. Ova knjiga je jedna od najprodavanijih i najprevođenijih ikada!

“Odrasli su zaista čudni”, primećuje Mali princ više puta u romanu.

Predstavite detetu ovo remek-delo književnosti za decu, biće vam zahvalno!

Hari Poter i kamen mudrosti,  J.K. Rouling

Prvo knjiga, tek onda film. Da bi se mašta razvijala, a likovi sami zamislili pre nego što se ugledaju ekranizovani.

Hari Poter pripada fantastičnom žanru i prati čarobnjaka Harija i njegove najbolje prijatelje, Hermionu i Rona, na putu ka uvežbavanju magijskih veština i borbi sa zlim čarobnjakom Čije Ime Nećemo Pominjati

Knjige o Hari Poteru su godinama bile među svetskim bestselerima, a uvek imaju mesto kada se pravi top lista knjiga. Deca ih ocenjuju kao omiljene, pa su više puta ponele i nagradu za najbolje dečije knjige na svetu! 

P.S. Za Hari Potera nikad nije kasno. Svideće vam se ma koliko godina imali. Ova knjiga često je svrstavana i u najbolje knjige za čitanje za odrasle!

Jeste li brojali? Koliko ste knjiga sa spiska već pročitali, a koje vas privlače da ih već danas svrstate u svoju biblioteku? Svratite u najbliži BIG i uplovite u carstvo književnih klasika!