hero

Peglanje veša – Vodič za peglanje različitih materijala i garderobe

peglanje-vesa-momak-daska-pegla-majice

Peglanje veša sigurno nije jedan od onih kućnih poslova kojima se radujete. Baš suprotno, ovo je možda i najomraženija obaveza u domaćinstvu, ali je zato izuzetno korisna iz dva osnovna razloga.

Pre svega, vaša odeća i posteljina će izgledati uredno i zategnuto, što je posebno važno kod svečanije odeće kao što su košulje i pantalone.

Takođe, peglanje veša ima i brojne zdravstvene benefite, zbog toga što ubija sitne mikroorganizme koji imaju štetan uticaj na zdravlje i izazivaju alergije.

Na kraju krajeva, ispeglana odeća ostavlja mnogo ozbiljniji utisak o vama kada se pojavite u društvu!

Kvalitetna pegla će vam definitivno biti potrebna za obavljanje peglanja veša, dok odličnu ponudu možete pronaći u Gigatron radnji u Beogradu, jednoj od naših najbolje snabdevenih sve za kuću prodavnica u Beogradu, gde se između ostalog mogu pronaći i razne druge kućne potrepštine, aparati, bela tehnika.

Ispratite naše savete i saznajte kako izgleda pravilno peglanje veša.

Saveti za pravilno i efikasno peglanje veša – nekoliko važnih trikova

Za sam početak, olakšajte sebi proces peglanja tako što veš nećete ostaviti da dugo bude u mašini nakon što je pranje završeno. Izvadite veš neposredno nakon pranja i složite ga tako mokrog kako bi se što bolje ispravio.

Na ovaj način će veš manje biti izgužvan, pa će i sama procedura peglanja biti mnogo praktičnija i brža.

Kada se odeća prosušila, vreme je za njeno sortiranje prema načinu peglanja. Na jednu gomilu stavite osetljiviji veš, a na drugu odvojite veš koji se pegla na visokoj temperaturi. Podesite peglu prvo za jednu vrstu peglanja, zatim za drugu.

U zavisnosti od vrste pegle, odaberite vodu sa česme ili destilovanu vodu kako bi odeća bila što nežnija na dodir.

Pre nego što pređete na samo peglanje, odaberite temperaturu pomeranjem ručkice na pegli. Na niskoj temperaturi se pegla veš od osetljivih materijala kao što je svila, dok se na visokoj temperaturi pegla odeća od pamuka.

Nekoliko korisnih trikova:

  • Kada se radi o osetljivoj garderobi, idealno je koristiti krpu preko pegle i peglati obavezno sa unutrašnje strane odeće;
  • Kako ne bi došlo do naboranja odeće, delove oko šavova i manžetni, prvo ispeglajte sa unutrašnje strane;
  • Ispravljanje naboranih delova garderobe fenom – poprskajte izgužvan deo odeće, pa zatim fenom sa razmakom od nekoliko centimetara prosušite.

U nastavku pogledajte i odgovore na nekoliko najčešćih pitanja kada je u pitanju pravilno peglanje veša.

Kako se pegla košulja?

Za sam početak, proverite na etiketi košulje uputstva o održavanju, s obzirom da neki materijali poput svile, poliestera, poliamida i mešavine ovih materijala ne trpe visoke temperature pri peglanju.

Peglanje košulje idealno je obaviti deo po deo na sledeći način:

  • Peglanje kragne košulje – otkopčajte sve dugmiće i položite kragnu na dasku. Zatim pređite peglom po ivici košulje, i onda celu kragnu, nakon čega je postupak potrebno ponoviti sa druge strane;
  • Peglanje manžetne – otkopčajte dugmad i prvo sa jedne strane ispeglajte pažljivo delove oko dugmadi sa unutrašnje, pa zatim sa spoljašnje strane;
  • Peglanje ramenice – najbolje je da se naramenice košulje navuku na vrh daske, nakon čega se postepeno pomeraju i peglaju redom, deo po deo;
  • Ostatak ispeglajte po standardnom principu kao i majice, dukserice i druge stvari i dobili ste odgovor na pitanje kako se peglaju košulje.

Kvalitetne košulje od najboljih materijala možete pronaći između ostalog u nekim od naših prodavnica odeće u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima.

Odaberite prodavnicu Garinello u Beogradu ili prodavnicu Konstantin u Beogradu i pronađite savršene modele po vašem ukusu!

Peglanje posteljine – kako se pravilno pegla posteljina?

Peglanje velikih komada veša, čaršava, stolnjaka i jorgana posebno je otežano zbog dimenzija. Takav je slučaj i sa posteljinom.

Dok jedan deo posteljnije peglate, drugi deo će se verovatno vući po podu, što pre svega nije poželjno iz higijenskih razloga. Zbog toga kada na red dođe peglanje posteljine i drugih velikih komada, najbolje je oko daske položiti 4 stolice okrenute ka dasci, pa ravnomerno ispeglati sve strane posteljine.

Nećete imati problema sa ponovnim gužvanjem materijala, niti sa prljanjem kada dođe u dodir sa podom.

Idealnu posteljnu i druge stvari za pokućstvo pripremile su prodavnice sve za kuću Jysk u Novom Sadu, sve za kuću Vitapur u Novom Sadu, kao i druge radnje u sklopu naših centara širom zemlje.

Kako se pegla svila?

Na etiketi odeće uvek možete pročitati uputsvo za peglanje ovog osetljivog materijala – da li se uopšte pegla i na kojoj temperaturi. Peglanje svile obavlja sa unutrašnje, bez prskanja vodom kao što je to slučaj sa pamukom.

Temperatura za peglanje svile, kada je to potrebno, uvek je niska, dok dodatna para može ostaviti fleke na ovom materijalu. Ukoliko želite da potpuno zaštitite odeću od svile, možete između ploče pegle i materijala za peglanje staviti još jednu tkaninu.

Kako se pegla saten?

Peglanje satena se obavlja pažljivo i pri temperaturi između 110 i 150 stepeni celzijusa, dakle niska do srednja. Pri peglanju satenske odeće koja se zapravo razlikuje od svile, jer nije sačinjena od sto posto prirodnih materijala, takođe je potrebno voditi računa.

Najbolje je primeniti strategiju peglanja kao kod svile, prvo sa untrašnje strane, a obavezno po preporučenim temperaturama, bez dodatnog ovlaživanja materijala.

Nadamo se da ste dobili korisne informacije o tome kako se pravilno obavlja peglanje veša. Takođe, sve što vam je potrebno po pitanju garderobe i kućnih potrepština možete pronaći u tržnom centru BIG FASHION u Berogradu. Takođe, odlična ponuda radnji i prodavnica pouzdanih i popularnih brendova nalazi se u okviru šoping centra BIG u Novom Sadu, kao i u našim BIG šoping centrima širom zemlje.