hero

Telefoni sa najboljom kamerom

Telefoni sa najboljom kamerom

U eri tehnoloških promena, stvari se na tržištu telefona menjaju svetlosnom brzinom. Ne samo da su mobilni telefoni zamenili fotoaparate, već su uspostavili standarde potpuno novih dimenzija kada je u pitanju kreiranje fenomenalnih fotografija.

Modeli sa najboljom kamerom najpoželjniji su na tržištu telefona upravo zbog toga što kvalitetna kamera i njene specifikacije postaju jedan od ključnih parametara za izbor telefona.

Era društvenih mreža, zarade preko interneta i određena vrsta prestiža, nesumnjivo su dali na važnosti posedovanje telefona sa vrhunskom kamerom.

Za vas predstavljamo listu top 5 telefona čija kamera je najbolja, predloge za povoljnije modele sa odličnom kamerom i za sam kraj ostavljamo kratak vodič koji će vam ukazati na šta je najbitnije obratiti pažnju prilikom odabira.

Istražite i ponudu moblinih telefona u prodavnicama u našim BIG šoping centrima širom zemlje.

Telefoni sa najboljom kamerom 2023. godine

Pred vama je lista top 5 telefona koji proizvode najbolje fotke, izrađena prema najvažnijim specifikacijama. Na karakteristike koje imaju svakako treba da obratite pažnju i detaljnije se informišete pre nego što se zaputite u prodavnice elektronike u Beogradu, Novom Sadu ili drugim gradovima gde su naši šoping centri, sa ciljem kupovine novog uređaja.

Samsung Galaxy S23 Ultra – telefon sa najboljom kamerom

Telefoni sa najboljom kamerom

Kada se postavi pitanje: Koji telefon ima najbolju kameru? – nije baš najjednostavnije dati precizan odgovor, s obzirom da se prvih top 5 modela grčevito bori za tu titulu. Pa ipak, uzimajući u obzir sve faktore, došli smo do zaključka da bi prvi na listi trebao da bude Samsug Galaxy S23 Ultra.

Samsung telefoni sa dobrom kamerom su normalna pojava na tržištu, sa tim da Samsung Galaxy S23 Ultra zasluženo nosi titulu “mobilni sa najboljom kamerom” na tržištu, zahvaljujući svojoj izuzetnoj multifunkcionalnosti. Njegov impresivan niz objektiva i funkcija omogućava mu da savršeno snima fotografije različitog tipa.

Dok drugi uređaji mogu u određenim situacijama pružiti nešto kvalitetnije slike, Galaxy S23 Ultra se izvrsno snalazi u različitim uslovima, bilo da je reč o makro snimcima, noćnim fotografijama ili onim na velikim udaljenostima.

Na poleđini S23 Ultra, 12MP ultraširoki i dvostruki telefoto senzori od 3x i 10x sa 10MP možda deluju kao nešto već viđeno, ali ovaj model napušta senzor od 108MP koji je bio standard u prethodnim modelima serije, zamenujući ga prvi put kod Samsung telefona sa masivnom glavnom kamerom od 200MP, kako bi se osiguralo najbolje moguće iskustvo prilikom fotografisanja.

Ovakve promene u hardveru mogu kod nekih proizvođača dovesti do pada kvaliteta, ali slično Google-ovoj tranziciji na 50MP glavni senzor u Pixel 6 seriji i Apple-ovoj promeni sa 12MP na 48MP glavni senzor u iPhone 14 Pro seriji, Samsungov tim je uspeo da osigura da prelaz sa 200MP Adaptive Pixel Sensor-a na S23 Ultra pruža isto tako iskustvo kao i njegovi prethodnici.

Za one prave entuzijaste, Ultra nudi Expert RAW režim koji je integrisan u korisnički interfejs kamere i podržava rezoluciju do 50MP. Ultra model takođe omogućava fotografisanje u punoj rezoluciji od 200MP (u jpeg formatu), za one koji žele da istraže sve detalje koje senzor nudi.

Samsung takođe nastavlja blisku saradnju sa velikim socijalnim platformama poput Snepa, TikToka i Instagrama, kako bi osigurao bolji kvalitet slike i videa na S23 Ultra, kao i bolju integraciju kreativnih funkcija u svakoj od ovih aplikacija, što je prednost koju mnogi konkurenti među Android proizvođačima telefona ne nude.

Zbog svega ovoga, Samsung Galaxy S23 Ultra jeste mobilni telefon sa najboljom kamerom možete ga pronaći u MTS prodavnici u Beogradu, Yettel prodavnici u Novom Sadu i Beogradu, kao i A1 prodavnici u Beogradu i Novom Sadu u našim šoping centrima, ali hajde da vidimo i šta to nude ostali uređaji iz top liste.

iPhone 15 Pro Max

Telefoni sa najboljom kamerom

Za promenu, iPhone 15 Pro Max ima bolje karakteristike kamere u odnosu na standardni iPhone 15 Pro, posebno zahvaljujući 5x optičkom zumu koji poseduje veći model.

Apple je inovativno uveo periskopsku tehnologiju u iPhone 15 Pro Max, koristeći jedinstveni dizajn ‘tetraprizme’, čime je najnoviji flagship model dobio najnaprednije mogućnosti zumiranja do sada viđene na iPhone uređaju. Iako 5x optički zum nije toliko impresivan kao 10x optički zum na Samsung Galaxy S23 Ultra, iPhone 15 Pro Max ipak omogućava vrhunske fotografije sa zumiranjem.

Uz ovaj napredni zum dolazi i poboljšana 3D senzorska stabilizacija optičke slike, koja pruža stabilnije snimke u poređenju sa iPhone 14 Pro Max, naročito na digitalno zumiranim video zapisima.

Međutim, iPhone 15 Pro Max zadržava iste specifikacije kamere kao njegov prethodnik, uključujući glavnu kameru od 48MP, ultraširoku kameru od 12MP i prednju kameru od 12MP.

Ovo, međutim, nije nedostatak. Apple kamere se izdvajaju zbog svoje AI obrade koja optimizuje slike, kao i zbog dinamičkog raspona koji pružaju. Takođe su izvanredne za snimanje video sadržaja, sa inovativnim režimima poput promene fokusa za kinematografske snimke. Takođe, iPhone uređaji su se pokazali pouzdanim za noćno fotografisanje, sa velikim senzorima koji su nenadmašni za noćne snimke.

Dakle, osim ako vam nije bitan veći domet zuma, iPhone 15 Pro Max spada među one koji se karakterišu kao najbolji telefoni za slikanje na tržištu, a posebno je izuzetan među iPhone kamerama.

Google Pixel 8 Pro

Ovaj uređaj donosi značajna unapređenja u odnosu na svoje prethodnike, istovremeno nas uvodeći u budućnost sa tehnologijom veštačke inteligencije koja nudi neobična korisnička iskustva.

Pixel 8 Pro zadržava sličnu konfiguraciju sa tri kamere, ali uz dodatak Tensor G3 procesora, koji nudi inovativne funkcije kao što su Best take, Magic editor i Audio magic eraser.

U pogledu fotografije, najnoviji model u seriji po prvi put uvodi Pro Controls, nudeći korisnicima napredne opcije koje se često viđaju na profesionalnim bezogledalnim kamerama. Ovo omogućava fina podešavanja parametara poput ISO vrednosti, brzine zatvarača, temperature boje i fokusa.

Za one koji traže još više, Pixel 8 Pro otkriva svoju punu moć sa raznovrsnim funkcijama podržanim Google AI tehnologijom. Posebno se ističe kako Google Assistant sada zvuči prirodnije nego ikad prilikom filtriranja poziva. Pored toga, impresivni su i kontekstualni odgovori koje Google Assistant nudi kada nismo u mogućnosti da odgovorimo na pozive.

Google Pixel 7A

Pixel 7A od Google nastavlja da impresionira u seriji Pixel A telefona sa svojim izuzetnim fotografskim mogućnostima, ovog puta uz jednaku zaslugu kako za napredni hardver, tako i za Google tehnologiju računarske fotografije i obradu slika koja koristi veštačku inteligenciju.

U ovom izdanju, Google je zamenio prethodnu glavnu kameru od 12.2MP sa novim, većim senzorom od 64MP. To omogućava bolje hvatanje svetlosti i detaljnije fotografije, čineći Pixel 7A konkurentnim sa Galaxy A54 u segmentu pristupačnih telefona.

Pixel 7A sklon je isticanju tamnijih tonova, što ponekad može biti ograničavajuće, ali se izdvaja odličnim snimcima u uslovima slabog osvetljenja i vrhunskim portretnim režimom, što ga čini izvrsnom opcijom za one koji traže kvalitetnu kameru po pristupačnoj ceni, tako da je u rangu gde su telefoni srednje klase sa odličnom kamerom ovo sjajan izbor.

Tensor G2 čipset omogućava brojne napredne funkcije, uključujući Magic Eraser za uklanjanje nepoželjnih elemenata sa slika i Photo Unblur za poboljšanje kvaliteta starih fotografija. Pored toga, sjajni 6.1-inčni ekran osigurava da vaše fotografije budu jasno vidljive, čak i pod jakim svetlom.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra se istakao kao vodeći telefon sa kamerom u 2022. godini zahvaljujući svojim izuzetnim sposobnostima, sa tim da je i dalje jedan od poželjnijih telefona na tržištu kada se u obzir uzme kamera i druge važne karakteristike.

Ovaj model donosi raznolikost u svojim objektivima. Uključuje dva telefoto objektiva od 10MP: prvi sa otvorom blende f/2.4 i vidnim poljem od 36 stepeni, dok drugi ima otvor blende f/4.9 i vidno polje od 11 stepeni. Takođe, ima i 12MP ultraširoku kameru sa vidnim poljem od 120 stepeni, kao i glavnu široku kameru od 108MP (f/1.8) sa vidnim poljem od 85 stepeni.

Važnu ulogu u performansama kamere igra i softver. Samsung je napravio značajna poboljšanja u oblasti optičke stabilizacije slike, digitalne stabilizacije slike i obrade slike na S22 Ultra, što je posebno vidljivo pri zumiranju.

Model sadrži objektive sa 3X i 10X optičkim zumom, pružajući bolju jasnoću slika na daljinama nego što to čini konkurencija. Takođe, Samsung je ostvario zapažen napredak u digitalnom zumiranju. Iako se obično ne uzima ozbiljno digitalni zum, Space Zoom na Galaxy S22 Ultra predstavlja izuzetak. Sa ovom funkcijom, možete praviti fotografije sa manje pikselizacije, idealne za deljenje.

Jeftini telefoni sa dobrom kamerom

Telefoni sa najboljom kamerom

Većina gorepomenutih telefona spada u cenovni rang luksuznijih, osim modela Google Pixel 7A, koji je najbolji telefon za slikanje srednje klase. Kada kažemo jeftini telefoni sa dobrom kamerom, mislimo pre svega na one koji su upravo sa manjom cenom od luksuzne i srednje klase.

Evo i naših predloga za telefone u povoljnijem cenovnom rasponu:

  • telefon sa najboljom kamerom do 400 evra – Samsung Galaxy A34 5G;
  • telefon sa najboljom kamerom do 300 evra – Xiaomi Redmi note 9S;
  • telefon sa najboljom kamerom do 200e – Realme C35

Kako se biraju mobilni telefoni sa najboljom kamerom?

Sada kada ste imali prilike da vidite koji su to telefoni s najboljom kamerom iz različitih cenovnih rangova, vreme je da saznate i na koje je parametre potrebno obratiti pažnju prilikom odabira telefona u nekoj od prodavnica elektronike u Novom Sadu u BIG-u u Novom Sadu, ali i Beogradu i drugim gradovima gde se nalaze naši šoping centri.

Pikseli sami po sebi ne definišu kvalitet kamere, ali su bitni za rezoluciju slike. Veći broj piksela može rezultirati većim i detaljnijim slikama. Zbog toga, visoki pikseli na senzorima mogu biti prednost za štampanje ili detaljnije kadriranje slika. Ipak, ne treba se oslanjati samo na broj megapiksela jer i veličina senzora i obrada slika igraju ulogu u kvalitetu slike.

Veličina senzora je ključna za količinu svetlosti koju kamera može uhvatiti, što utiče na kvalitet slike, naročito u slabijem osvetljenju. Veći senzori generalno bolje funkcionišu u takvim uslovima i proizvode slike sa većim dinamičkim rasponom. Ako vam je bitno snimanje u uslovima slabog svetla, razmotrite telefon sa većim senzorom.

Blenda određuje količinu svetlosti koju sočivo kamere može propustiti. Niži f-broj (npr. f/1.8) ukazuje na veću blendu i bolje performanse u slabom svetlu. Telefoni sa većom blendom su efikasniji u snimanju svetlih slika čak i u mračnim uslovima.

Opcije kao što su optička (OIS) ili elektronska stabilizacija slike (EIS) smanjuju zamućenje usled drhtanja ruku ili pokreta. OIS nudi bolju stabilizaciju i koristan je za snimanje stabilnih videa i oštrih slika, naročito u teškim uslovima. Ako volite snimati pokretne objekte, izaberite uređaj sa OIS-om.

Savremeni mobilni telefoni nude različite režime i karakteristike za poboljšanje fotografskog iskustva. Potražite telefone sa režimima kao što su Portret, Noćni, Pro, Makro, koji su prilagođeni različitim scenarijima. AI funkcije mogu optimizovati postavke u skladu sa scenom.

Ako vam je bitno snimanje videa, obratite pažnju na video sposobnosti kamere. Potražite modele koji imaju funkcije poput 4K snimanja, usporenog snimanja i kinematografske stabilizacije za glatke, visokokvalitetne video zapise. Ove funkcije mogu unaprediti vaše video snimke.

Hardver i softver takođe igraju izuzetno bitnu ulogu. Brendovi sa snažnim softverom za obradu slika mogu postići impresivne rezultate čak i sa prosečnim hardverskim specifikacijama. Na primer, brendovi kao što su Google i Apple su do skoro imali telefone sa manjim brojem piksela, ali njihove slike su među najboljima u industriji zahvaljujući optimizaciji softvera.

Sada kada znate koji su to telefoni koji imaju najbolje kamere na kraju 2023. godine, kao i na šta da obratite pažnju prilikom kupovine, ne vidimo nijedan razlog da se ne opremite novim modelom baš po vašem ukusu i u skladu sa budžetom.

Uživajte u sjajnim fotografijama koje proizvode ovi sjajni telefoni. Neka vaš feed na društvenim mrežama eksplodira i napravite čudo od vašeg online biznisa uz najkvalitetnije fotke kao iz profesionalnih aparata.

Posetite BIG šoping centar u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima, pa ovde u prodavnicama elektronike kao što je Gigatron u Beogradu, Yettel, A1, MTS i ostali, odaberite telefon s najboljom kamerom za vas!