hero

Veličine grudnjaka – Koje veličine brushaltera postoje i kako ih odrediti?

različit donji veš

Pravilne veličine grudnjaka, Bermudski trougao i lokacija Atlantide su verovatno najveće misterije našeg univerzuma.

Grudnjak je važan deo garderobe svake žene, a pravilno odabrana veličina je ključna za udobnost i podršku koju ovaj komad donjeg veša pruža. Međutim, sa toliko različitih modela i krojeva, pronalaženje adekvatnog brushaltera može biti pravi izazov.

S tim na umu, u narednim redovima možete pročitati detaljan vodič za određivanje veličine bruseva, te konačno saznati koji je vaš broj!

plavi čipkasti brus

Veličine grudnjaka – pravila za određivanje veličine bruseva

Pre nego što kupite grudnjak, morate odrediti 2 mere – obim ispod grudi (donja mera) i obim preko grudi (gornja mera).

Ove metrike su važne kako biste odabrali pravilnu veličinu grudnjaka, koji se savršeno prianja uz vaše obline i ne žulja tokom nošenja.

Svaka žena zna koliko je važno odabrati odgovarajući brushalter, jer neadekvatan veš izaziva brojne komplikacije, koje ne samo da remete vaš komfor, već mogu biti izvor ozbiljnijih zdravstvenih problema poput oštećenja kože dojke, lošeg držanja i bolova u vratu, leđima, ramenima i grudima.

Donja mera veličine brusa

Kako biste uzeli meru ispod grudi, najpre pripremite krojači metar (traka ili centimetar).

Stanite ispred ogledala, bez odeće, i držite metar ravno i čvrsto oko tela – tačno ispod grudi.

Mera ispod grudi će biti vaša donja mera, a ova brojka je izražena u intervalima od 5 cm (na primer 70, 75, 80, 85, 90, 95 i tako dalje).

Gornja mera – veličina korpe brusa

Opet stanite ispred ogledala, ali ovog puta možete obući ženski top za trening, koji nema punjenja za push-up efekat i koji je satkan od tankog materijala, kako bi mere bile što preciznije.

Kada uzimate meru preko grudi, držite metar ravno oko leđa i preko najvišeg dela grudi. Zahvatite pun krug i izmerite najširi obim grudi, preko linije bradavica.

Ova mera će biti vaša gornja mera i ujedno veličina korpe.

Imajte na umu da je veličina korpi brushaltera izražena slovima, pa tako postoje A korpe, B korpe, C korpe i slično.

Nakon što ste izmerili oba obima, pogledajte u tabelu veličina brusa kako biste pronašli vaš broj.

žena koja nosi sportski grudnjak

Tabela veličine brushaltera

Tabela veličina je obavezna konsultacija prilikom izbora brusa. Veličina će biti razlika između ova 2 dobijena obima.

U prvoj tabeli je predstavljena veličina grudi po brojevima, a u drugoj veličina korpi po slovima. Ako se vaša donja mera nalazi između 2 veličine, savet je da uvek odaberite veću veličinu.

Tabela brojeva grudnjaka po obimu

Obim ispod grudi (cm) Broj grudnjaka
63 – 67 65
68 – 72 70
73 – 77 75
78 – 82 80
83 -87 85
88 – 92 90
93 – 97 95
98 – 102 100

 

Tabela korpi po slovima

Korpa brusa Razlika između gornje i donje mere (obima grudi i obima ispod grudi)
A 12 – 14 cm
B 14 – 16 cm
C 16 – 18 cm
D 18 -20 cm
E 20 – 22 cm
F 22 – 24 cm
G 24 – 26 cm
H 26 – 28 cm

 

različite veličine brushaltera

Dodatni saveti za odabir i određivanje veličine brusa

Prilikom kupovine grudnjaka, pored pravilnog određivanja veličine, postoje i neki drugi faktori koje biste trebali uzeti u obzir:

  • Bretela – ako nosite grudnjak svakodnevno, bilo bi dobro da odaberete model sa podešavajućim bretelama, kako biste prilagodili dužinu bretela u skladu sa svojim potrebama. Zlatno pravilo jeste da možete lagano staviti 2 prsta ispod bretele, što znači da se ona neće useći u kožu i da vam brus nije mali.
  • Materijal – sama tkanina nekada može da igra ulogu u određivanju veličine. Ako uzimate deblje materijale, razmislite o tome da uzmete veći broj kroja. Uvek birajte modele sa što većim udelom prirodnih materijala, kako brus ne bi izgubio obilk, poput onih iz asortimana Lisca u Beogradu ili Extreme Intimo u Novom Sadu.
  • Oblik korpe – u zavisnosti od oblika vaših grudi, izaberite odgovarajuće korpe. Ako imate manje grudi, idealan izbor može biti sportski grudnjak kakav možete pronaći u prodavnici Bonatti u Beogradu. Dame koje imaju veće grudi mogu razmotriti balkonet grudnjak, a takve mogu kupiti u Women’s Secret radnji u Beogradu.
  • Udobnost – Pored pravilne veličine i odgovarajućih karakteristika, uzmite u obzir i udobnost pri nošenju. Grudnjak bi trebalo da vam pruži podršku, ali i da bude dovoljno udoban da ga možete nositi tokom celog dana.

Još jedan savet koji vam može pomoći prilikom odabira grudnjaka jeste da probate više modela i brendova. Svi proizvođači prave grudnjake sa različitim karakteristikama, pa je važno da nađete model koji vam najbolje odgovara.

sportski grudnjaci

Kako odrediti veličinu brushaltera ukoliko nam se grudi menjaju?

Ako primećujete da se veličina vaših grudi menja tokom menstrualnog ciklusa, preporučljivo je da merite veličinu brusa u određenom trenutku tokom ciklusa kada su vaše grudi najstabilnije, a to je obično oko sredine ciklusa.

U skladu sa tim, možete imati 2 ili 3 brushaltera koja ćete nositi isključivo tokom onih dana u mesecu.

Savetujemo vam da uzmete u obzir da se veličina grudi može promeniti i tokom drugih perioda života, kao što su trudnoća, dojenje, menopauza ili promene u težini – grudnjaci bez žice i oni sa punjenjem koje se može izvaditi, mogu biti odličan izbor u tom slučaju.

Ovi grudnjaci su često izrađeni od elastičnih materijala koji se lako oblikuju i prilagođavaju telu, a upravo takve modele možete pronaći u prodavnici New Yorker u Zrenjaninu i H&M u Kragujevcu.

Sada kada znate kako odabrati pravilan grudnjak, možete biti sigurni da ćete pronaći savršen model za vaše potrebe i oblik tela.

Vaša odeća će bolje izgledati, a vi ćete se garantovano osećaćati prijatno u spostvenoj koži.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno prkatičnih saveta kako biste bez muke izabrali ovaj komad donjeg veša!