hero

Najbolji indukcioni rešo – Kako funkcioniše ovaj električni rešo, prednosti i modeli

Ringla koja je upaljena na indukcionoj ploči.

Indukcioni rešoi postaju sve popularniji u savremenim kuhinjama zahvaljujući svojim brojnim prednostima i naprednim funkcijama. Ova tehnologija kuvanja pruža efikasnost i sigurnost kojima klasične metode kuvanja jednostavno ne mogu da pariraju.

U nastavku ćemo istražiti najbolje modele indukcionih rešoa na tržištu, analizirati njihove ključne karakteristike i prednosti, te objasniti zašto sve više domaćinstava prelazi na ovu inovativnu tehnologiju. Dobro je znati da najbolji indukcioni rešo za vaše domaćinstvo možete da nabavite u BIG tržnim centrima širom Srbijie.

Šta je indukcioni rešo i kako funkcioniše?

Indukcioni rešo je vrsta kuhinjskog uređaja koji koristi elektromagnetnu indukciju za zagrevanje posuda i pripremu hrane. Ova tehnologija se razlikuje od tradicionalnih metoda kuvanja, kao što su gasne ili električne ploče, jer indukcioni rešoi zagrevaju samo posudu dok sama ploča ostaje relativno hladna. Ovaj način kuvanja je brz, efikasan i siguran, što ga čini sve popularnijim izborom u savremenim kuhinjama.

Kako funkcioniše indukcioni rešo?

  • Elektromagnetna indukcija: Suština indukcionog rešoa leži u elektromagnetnoj indukciji. Ispod površine ploče nalazi se indukcioni kalem kroz koji prolazi električna struja. Kada se rešo uključi, struja stvara magnetsko polje koje oscilira visokom frekvencijom.
  • Prenos energije: Kada se feromagnetska posuda (obično napravljena od gvožđa ili nerđajućeg čelika) postavi na rešo, magnetsko polje stvara električne struje (tzv. vrtložne struje) unutar posude. Ove struje generišu toplotu direktno u materijalu posude zbog njene unutrašnje otpornosti.
  • Direktno zagrevanje: Za razliku od tradicionalnih metoda, gde se prvo zagreva ploča, a zatim posuda, indukcioni rešoi zagrevaju posudu direktno. To znači da energija ide direktno u posudu, što je mnogo efikasnije. Ploča ispod posude ostaje hladna ili blago topla, jer se zagreva samo od toplote koja se prenosi nazad sa posude.

Tehničke specifikacije

  • Kompatibilnost posuđa: Da bi indukcioni rešo radio, potrebno je koristiti posuđe sa feromagnetskim dnom. Posude napravljene od livenog gvožđa, emajliranog gvožđa i većina nerđajućih čelika su kompatibilne. Posude od aluminijuma, bakra ili stakla nisu kompatibilne, osim ako nemaju feromagnetsku osnovu.
  • Snaga i kapacitet: Indukcioni rešoi dolaze u različitim snagama, obično od 1500 do 3500 vati. Veći modeli sa više ploča mogu imati veći ukupni kapacitet, omogućavajući istovremeno kuvanje više jela.
  • Kontrola i programi: Većina indukcionih rešoa ima digitalne kontrole koje omogućavaju precizno podešavanje temperature i vremena kuvanja. Neki modeli dolaze sa unapred programiranim postavkama za specifične metode kuvanja kao što su prženje, dinstanje, kuvanje na pari.

Koje su prednosti indukcione ploče u odnosu na klasičnu?

Indukciona ploča na kojoj se nalazi tiganj u kojem se priprema hrana.

Indukcione ploče nude brojne prednosti u odnosu na klasične metode kuvanja, poput gasnih i električnih ploča. Ove prednosti čine indukcione ploče atraktivnom opcijom za sve koji žele efikasnije, brže i sigurnije kuvanje. Evo detaljnog pregleda ključnih prednosti indukcionih ploča:

Brzina kuvanja

Efikasno zagrevanje: Indukcione ploče koriste elektromagnetnu indukciju za direktno zagrevanje posude, što značajno smanjuje vreme potrebno za postizanje željene temperature. Voda na indukcionoj ploči može prokuvati dvostruko brže nego na klasičnoj ploči.

Trenutno reagovanje: Indukcione ploče pružaju trenutnu promenu temperature pri podešavanju, omogućavajući preciznu kontrolu kuvanja. Ova brzina reagovanja je korisna za tehnike koje zahtevaju brze promene temperature, kao što su prženje ili kuvanje na pari.

Energetska efikasnost

Manji gubici toplote: Indukcione ploče prenose energiju direktno na posudu, minimizirajući gubitke toplote. Tradicionalne električne i gasne ploče zagrevaju i vazduh oko posude, što rezultira većim gubicima energije.

Niži računi za struju: Zahvaljujući efikasnom prenosu toplote, indukcione ploče troše manje energije, što može smanjiti vaše račune za struju.

Sigurnost

Hladna površina: Površina indukcione ploče ostaje relativno hladna jer se toplota generiše direktno u posudi. Ovo smanjuje rizik od opekotina, posebno važno u domaćinstvima sa decom.

Automatsko isključivanje: Mnoge indukcione ploče imaju funkciju automatskog isključivanja kada se posuda ukloni, čime se dodatno povećava sigurnost i sprečava pregrevanje.

Detekcija posude: Indukcione ploče rade samo kada se kompatibilna posuda postavi na ploču, čime se sprečava slučajno uključivanje i trošenje energije bez posude.

Najbolji indukcioni rešo po iskustvima korisnika

Kada je reč o kuhinjskim uređajima, najbolji indukcioni rešoi su se pokazali kao revolucionarni alat za brzu, efikasnu i sigurnu pripremu hrane. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji i jednostavnosti korišćenja, sve više korisnika prelazi na indukcione rešo-e.

U nastavku vam predstavljamo najbolje modele indukcionih rešoa na tržištu, ocenjene na osnovu iskustava i recenzija korisnika. Ovi modeli su se istakli po svojim performansama, funkcionalnostima i ukupnom zadovoljstvu korisnika.

BEPER indukcioni rešo BF.720

Indukcioni rešo BEPER BF.720 je moderan i efikasan kuhinjski aparat dizajniran za brzu i sigurnu pripremu hrane. Indukciona tehnologija omogućava brzo zagrevanje posuda, čime se značajno skraćuje vreme kuvanja u poređenju sa tradicionalnim metodama. Energija se direktno prenosi na posudu, što rezultira manjim gubicima toplote i većom efikasnošću.

BEPER BF.720 omogućava precizno podešavanje temperature, što je ključno za pripremu delikatnih jela. Rešo nudi širok raspon temperatura, dostižući maksimalno do 240°C, što omogućava različite tehnike kuvanja, od laganog dinstanja do prženja na visokim temperaturama.

Indukcioni rešo BEPER BF.720 je dizajniran da bude siguran. Površina ploče ostaje relativno hladna čak i tokom kuvanja, što smanjuje rizik od opekotina. Pored toga, automatsko isključivanje i zaštita od pregrevanja dodatno povećavaju sigurnost korišćenja.

Kontrolna ploča sa dodirnim tasterima je intuitivna i jednostavna za upotrebu. Površina rešoa je glatka, što olakšava čišćenje. Brisanje mekom krpom nakon upotrebe je obično dovoljno za održavanje ploče čistom.

Indukciona tehnologija je poznata po svojoj energetskoj efikasnosti. BEPER BF.720 koristi energiju efikasnije od tradicionalnih električnih i gasnih ploča, što može dovesti do značajnih ušteda na računima za struju. Ovaj indukcioni rešo je opremljen sa dve ploče.

Možete kupiti ovaj indukcioni električni rešo cena je 18.199 RSD u Gigatronu u Beogradu.

ECG indukcioni rešo IV 18

Indukcioni rešo ECG IV 18 je moderna i efikasna ploča za kuvanje. Indukciona tehnologija omogućava rešo-u da brzo zagreva posude, što značajno smanjuje vreme potrebno za kuvanje. Energija se direktno prenosi na posudu putem magnetne indukcije, čime se minimiziraju gubici toplote i povećava efikasnost kuvanja.

Rešo omogućava precizno podešavanje temperature, što je idealno za pripremu raznovrsnih jela. Rešo dostiže maksimalnu temperaturu od 240°C, omogućavajući različite tehnike kuvanja od laganog dinstanja do prženja na visokim temperaturama. Površina ploče ostaje hladna čak i tokom kuvanja, što smanjuje rizik od opekotina. Rešo takođe ima automatsko isključivanje, zaštitu od pregrevanja, i funkciju detekcije posude, što dodatno povećava sigurnost pri korišćenju.

Kontrolna ploča sa dodirnim tasterima je intuitivna i jednostavna za upotrebu, omogućavajući lako podešavanje temperature i vremena kuvanja. Indukciona tehnologija je poznata po svojoj visokoj energetskoj efikasnosti, što može dovesti do značajnih ušteda na računima za struju.

Opremljen sa jednom indukcionom pločom, što ga čini idealnim za manje kuhinje, studentske domove, vikendice, kampovanje ili kao dodatak već postojećim kuhinjskim uređajima. Ovaj rešo jedna ringla čini kompaktnim i lakim za skladištenje i prenosivost.

Možete kupiti ovaj model po ceni od 8.999 RSD u Gigatronu u Rakovici.

LINEA Indukcioni rešo LIP-0533

Indukcioni rešo LINEA LIP-0533 je savremena i funkcionalna ploča za kuvanje koja koristi naprednu indukcionu tehnologiju za brzo i efikasno pripremanje hrane. Indukciona tehnologija omogućava brzo zagreva posude. Energija se direktno prenosi na posudu putem magnetne indukcije, što minimizuje gubitke toplote i povećava efikasnost kuvanja.

Rešo dostiže maksimalnu temperaturu od 240°C, omogućavajući raznovrsne tehnike kuvanja, od laganog dinstanja do prženja na visokim temperaturama. Površina ploče ostaje hladna čak i tokom kuvanja, čime se smanjuje rizik od opekotina. Rešo takođe ima automatsko isključivanje, zaštitu od pregrevanja, i funkciju detekcije posude, što dodatno povećava sigurnost pri korišćenju.

Glatka površina rešoa lako se čisti, dovoljno je prebrisati je mekom krpom nakon upotrebe. Indukciona tehnologija poznata je po svojoj visokoj energetskoj efikasnosti. LINEA LIP-0533 koristi energiju efikasnije od tradicionalnih električnih i gasnih ploča, što može dovesti do značajnih ušteda na računima za struju.

LINEA LIP-0533 je opremljen sa jednom indukcionom pločom, što čini ovaj mini rešo na struju idealnim za manje kuhinje.

Možete kupiti ovaj model po ceni od 7.499 RSD u Gigatronu u Novom Sadu.

BAUER IH-605 indukcioni rešo

Indukcioni rešo BAUER IH-605 predstavlja spoj modernog dizajna i napredne tehnologije. Indukciona tehnologija omogućava ovom rešou da brzo zagreva, značajno skraćujući vreme potrebno za kuvanje. Omogućava precizno podešavanje temperature, što je ključno za pripremu različitih jela.

Indukcioni rešo BAUER IH-605 opremljen je nizom sigurnosnih funkcija. Površina ploče ostaje hladna čak i tokom kuvanja, takođe ima automatsko isključivanje, zaštitu od pregrevanja i funkciju detekcije posude, što dodatno povećava sigurnost pri korišćenju.

Kontrolna ploča sa dodirnim tasterima je intuitivna i jednostavna za upotrebu. Opremljen je jednom indukcionom pločom, što ga čini idealnim za manje prostore.

Možete kupiti ovaj indukcioni električni rešo cena je 7.199 RSD u Gigatronu u Rakovici.

GORENJE ICY3500DP indukcioni električni rešo sa dve ringle

Indukcioni rešo GORENJE ICY3500DP je vrhunski kuhinjski aparat koji koristi naprednu indukcionu tehnologiju za efikasno i brzo kuvanje. Indukciona tehnologija omogućava da vrlo brzo zagreva posude, značajno skraćujući vreme potrebno za kuvanje. Energija se direktno prenosi na posudu putem magnetne indukcije. Ovaj rešo omogućava bržu pripremu hrane u poređenju sa tradicionalnim metodama kuvanja.

Rešo dostiže maksimalnu temperaturu od 240°C, omogućavajući raznovrsne tehnike kuvanja, od laganog dinstanja do prženja na visokim temperaturama. Precizna kontrola temperature pomaže vam da postignete savršene rezultate svaki put.

Indukcioni rešo GORENJE ICY3500DP opremljen je nizom sigurnosnih funkcija. Površina ploče ostaje hladna čak i tokom kuvanja, što smanjuje rizik od opekotina. Rešo takođe ima automatsko isključivanje, zaštitu od pregrevanja i funkciju detekcije posude, što dodatno povećava sigurnost pri korišćenju. Ove sigurnosne funkcije čine kuvanje bezbednijim za sve korisnike.

U poređenju sa konvencionalnim metodama kuvanja, indukciona tehnologija smanjuje potrošnju energije za oko 30%. Ovo je indukcioni električni rešo sa dve ringle, što omogućava istovremenu pripremu dva jela. Ovo povećava efikasnost i štedi vreme u kuhinji.

Za optimalne performanse, potrebno je koristiti posuđe koje je kompatibilno sa indukcionom tehnologijom, odnosno posuđe koje ima feromagnetsko dno. Većina modernih posuda za kuvanje kompatibilna je sa indukcionim pločama, što olakšava njihovo korišćenje.

Možete kupiti ovaj model po ceni od 24.999 RSD u Gigatronu u Novom Sadu.

Gde kupiti indukcioni rešo?

Najbolji indukcioni rešo možete nabaviti u BIG tržnom centru u Beogradu, ali i BIG tržnim centrima u drugim gradovima. Prodavnice tehnike u kojima ih možete pronaći su:

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, sigurno će vam biti zanimljivo da pročitate i naše blogove: