hero

Cveće za terasu – cveće koje voli sunce i cveće za balkon u hladu

Roze karanfili

Iako nemaju svi pogodnost uživanja u dvorištu, terase u stanovima jesu sjajna alternativa. Mogu biti prava oaza mira u užurbanim gradskim četvrtima i prilika za beg od realnosti.

A kako bi sve bilo u duhu prirodnog okruženja, neophodno je odabrati adekvatno cveće za balkon!

U nastavku teksta ćemo vas bolje uputiti oko toga koje je idealno cveće za terase, koje cveće voli sunce, koje baš i ne, ali i kako odabrati u skladu sa godišnjim dobom.

Pre nego što nastavite sa čitanjem, proverite i kakva je ponuda saksija i ostalih kućnih dekorativnih elemenata u prodavnicama Madame Coco u Novom Sadu i Madame Coco u Beogradu!

Proverite i koje se prodavnice iz asortimana proizvoda sve za kuću u Beogradu nalaze u našem BIG šoping centru u Beogradu.

Cveće koje voli sunce

Neophodno je odabrati cveće prema tome da li voli sunce ili može potpuno normalno da funkcioniše i razvija se bez konstantnog dotoka sunčevih zraka.

Pre nego što se bacite na odabir cveća, promislite o poziciji vaše terase ili balkona, s obzirom da će prema tome dotok sunčevih zraka biti drugačiji.

Cveće za terasu sunčana strana

Najosunčanije strane u toku dana jesu jug i zapad. Balkoni i terase sa ovih strana jesu poželjni za cveće i biljke za terasu koje preferira sunce.

Južna strana je gotovo tokom celog dana okupana suncem, dok su terase na zapadnoj strani ogrejane od popodnevnih časova pa sve do padanja mraka.

Prema tome, cveće za južnu terasu i cveće za zapadnu terasu jesu adekvatan izbor.

Ukoliko niste sigurni u svoj odabir, evo i nekoliko primera koji će vam pomoći:

 • Petunije – zahtevaju dobro propusno zemljište obogaćeno hranljivim materijama, dok je za saksije idealna kombinacija komposta od borove kore, peska i treseta. Vole toplotu, svetlost, dok je dovoljno zalivati ih 3 do 5 puta nedeljno;
 • Karanfil – ovo cveće trpi jako sunce i idealno je da bude 4 do 5h na punom suncu, a nije mu potrebno preterano zalivanje, niti posebna nega osim obrezivanja zbog čega je izuzetno zahvalan za terase;
 • Hrizantema – potrebno joj je između 10 i 25 stepeni celzijusa temperature, zalivanje svakoga dana u velikim količinama, kao i velika vlažnost zemljišta, naročito u ranoj fazi razvitka;
 • Pustinjska ruža – hladan vazduh ovom cveću za terase može da ugrozi opstanak, pa je zato idealno da bude smeštena na balkone koji su na južnoj strani i ceo dan okupani suncem. Potrebno je redovno zalivanje, ali ne preterano i učestalo, već kada zemlja u saksiji postane potpuno suva;
 • Verbena – spada među najlepše balkonsko cveće i jedna je od najzahvalniji za uzgajanje i održavanje. To je balkonsko cveće koje trpi jako sunce, pa čak i sušu, dok joj direktna izloženost zracima sunca ni malo ne smeta. Krajem jula je potrebno obaviti orezivanje radi dužeg cvetanja, dok se zalivanje obavlja tek kada je zemlja potpuno suva;
 • Egipatksa zvezda – specifičan cvet lepog izgleda koji sjajno podnosi direktnu sunčevu svetlost, ali i kada je povremeno u hladovini. Neophodno joj je 4 do 6 sati sunca dnevno. Ono što je najzahtevnije kod održavanja jeste zalivanje, jer ne vole ni previše vlažno, ni previše suvo zemljište.

Roze božur

Najbolje cveće za terasu u hladu

Za razliku od južne i zapadne strane, balkoni koji se nalaze na istočnoj i severnoj strani primaju izuzetno malo ili gotovo uopšte sunčevih zraka. Pa ipak, nemojte se preterano uzbuđavati, jer vaša terasa može biti jednako lepa kao i sve druge.

Budite zahvalni zato što postoje vrste koje vole hlad, odnosno one koje se savršeno lepo razvijaju čak i kada tokom celog dana ne prime niti malo sunčevih zraka.

Prema tome, cveće na severnoj i istočnoj strani omogućava vam da svoju oazu mira učinite lepom bez obzira na poziciju stana.

Evo i koje je to cveće:

 • Muškatle – muškatle je potrebno često zalivati, odmah čim se osuši površinski sloj zemlje. Pokazatelj neadekvatnog zalivanja jeste pojava žutih listova. U zavisnosti od vrste, nekim muškatlama više pogoduje hlad, nekima sunce, ali odlično uspevaju u skoro svim uslovima;
 • Hortenzija – predstavlja aristokratsko cveće i sigurno će se lepo uklopiti u vašu dekorisanu terasu. Ne zahteva zalivanje češće nego jednom nedeljno, a kada na to dodamo da se fino razvija u hladu, zaključak je da je ovo više nego pogodno cveće za terasu;
 • Bršljan – popularna puzavica za terasu, koji ne samo da uspeva bez sunca, nego i preferira da bude u što zamračenijem prostoru. Nije preterano zahtevan za održavanje, dok njegov rast možete usmeravati oblikovanjem;
 • Lepi Jova – osim kreativnog naziva, ovo cveće je karakteristično po tome što zahteva malo ažurniju negu. Biljka preferira hladovinu, ali ne u potpunosti, pa je neophodno dati joj par sati sunca dnevno. Idealan ritam za zalivanje Lepog Jove jeste svakog drugog dana;
 • Begonija – najbolje cveće za terase gde nema puno sunčevih zraka. Možda ne voli sunčevu svetlost, ali vodu i te kako da, sa tim da morate paziti da prilikom zalivanja zaobiđete listove i cvetove, kako se ne bi razvile gljivične bolesti;
 • Fuksija – spada u saksijsko i baštensko cveće za terase koje je nepravedno zapostavljeno u svetu baštovanstva, s obzirom na zanimljive i dekorativne cvetove. Nije joj potrebno puno svetlosti, svega par sati na početku dana i to je sasvim dovoljno. Redovno zalivanje je obavezno i zemlja u kojoj se nalazi uvek mora biti vlažna.

Bilo da je vaša terasa okrenuta na sunčanu ili zapadnu stranu, pored odabira biljaka moraćete da usladite i odabir saksija i drugih elemenata za dekor i održavanje. Preporučujemo da pogledate kakva je ponuda u prodavnici Vitorog u Novom Sadu u našem tržnom centru.

Ljubičasta hortenzija na terasi

Cveće za terasu prema godišnjem dobu

Cveće za terasu možemo podeliti i prema tome u kom delu godine uspeva bolje, tačnije koje godišnje doba mu više pogoduje.

Prema tome imamo:

 • Letnje cveće za terase – najpopularnije vrste lenjeg cveća za terasu jesu Lantana, Pustinjska ruža, Cinija;
 • Prolećno cveće za terasu – pored već pomenutih vrsta kao što su Begonija, Vrbena, Petunija, Lepi Jova, još neke od popularnih prolećnih biljaka za terasu jesu Kadifa, Pelagronija, Lebolia;
 • Jesenje cveće za terasu – popularno jesenje cveće za terasu koje dobro podnosi hladnije uslove jeste Hrizantema, Zevalica i Sedum;
 • Zimsko cveće za terasu.

Zimsko cveće za terasu – koje je to cveće za terasu koje podnosi najhladnije vreme?

Ljubitelji cveća su najčešće dobro upoznati sa tim koje vrste uspevaju tokom lepih prolećnih, letnjih, pa čak i nešto hladnijih jesenjih dana, ali šta je zimom?

Čest je slučaj da ljudi ne znaju da odaberu idealan cvet za zimske uslove, pa smo rešili da i tu pripomognemo:

Evo i koje cveće za terasu zimi odlično uspeva:

 • Hemoraklis – biljka koja se formira kao mali grm i može da podnese izuzetno niske temperature. Poznatiji je i kao Lažni ljiljan zbog svog izgleda;
 • Božur – definitivno najlepše zimsko cveće za terasu bele, crvene, ružičaste, ljubičaste ili žute boje. Zalivanje je potrebno da bude učestalije tokom leta i to do 5 puta nedeljno;
 • Kukurek – njegovo cveće cveta već krajem zime i poznatiji je kao Božićna ruža.

Višegodišnje cveće za terase

Verujemo da ćete i pored cveća za terasu koje kupujete svake godine i to sezonski, želeti da na svom balkonu imate i višegodišnje cveće o kome ćete brinuti redovno tokom nekoliko godina.

Višegodišnje cveće za terase i nekoliko primera koji će biti odlične ideje za cveće na terasi koje voli sunce:

 • Bungevilja – jedna od najlepših dekorativnih biljaka koja će se savršeno uklopiti u vašu terasu. Više joj prija sunčana strana, gde će je sunčevi zraci ogrejavati makar 5h dnevno. U toku letnjeg perioda potrebno je zalivati 3 puta nedeljno, dok je tokom zime dovoljno svega jednom mesečno. Svakog proleća se presađuje u novu, po potrebi veću saksiju;
 • Lavanda – višegodišnje cveće koje izuzetno trpi sunčevu svetlost i odlično je rešenje kao biljka za sunčanu terasu, naročito kada na to dodamo i njen lep izgled – sitni i nežni ljubičasti cvetovi. Zahteva negu tokom cele godine uz obilno zalivanje, ali i orošavanje i orozivanje značajne za pravilan razvoj;
 • Kaktusi – idealni za terase na južnoj strani uz konstantan dotok sunčevih zraka tokom celog dana, dok se zalivanje obavlja svega jednom u 5 do 7 dana. U toku zime se unosi unutra i nije potrebno zalivati ga, dok se na proleće postepeno privikava na veće temperature.

Vredno je pomenuti da postoje i višegodišnje biljke za terasu koje preferiraju hlad.

Neke od njih smo već pominjali, kao što su na primer Bršljani, Begonija, ali imamo i novog kandidata na listi, a to je Hosta.

Dugoročno održavanje Bršljena podrazumeva zalivanje leti svega 2 puta nedeljno, dok tokom ostalih meseci to može biti i samo jednom u 10 dana. Begonija sa druge strane voli svetao prostor, ali ne preteranu izloženost suncu. Zaliva se mlakom i odstajalom vodom, u ne preterano velikim količinama.

Hosta je takođe jedna od višegodišnjih biljaka koja voli hlad i spada u žbunaste biljke za žardinjere. Potrebno im je kvalitetno zemljište i dodatak komposta, dok je prikom sadnje preporučljivo postaviti kamenčiće na dno saksije radi adekvatne drenaže.

Višegodišnje biljke zahtevaju i posebno dobru negu za svoj dugoročan život, pa mu obezbedite odgovarajuće saksije i druge elemente za održavanje iz bogate ponude radnje Vitapur u Beogradu u našem šoping centru.

Terasa i veštačko cveće na terasi

Veštačko cveće za terasu

Veštačko cveće za terase jeste idealan izbor ukoliko ne želite da trošite previše vremena ili ga prosto nemate, za održavanje i zalivanje cveća za terasu, a ipak volite da provodite jutra uz kafu u prijatnom okruženju.

Veštačko cveće za terasu ima strogo dekorativnu ulogu, sa tim da je odlična imitacija pravih biljaka, tako da ćete imati utisak kao da ste vaš balkon pretvorili u pravu malu prirodnu oazu.

Jednostavno, funkcionalno i praktično – sve češći odabir za uređenje i dekorisanje terase, balkona, ali i enterijera domaćinstva!

Nadamo se da ste dobili korisne savte i inspirativne ideje za odabir cveća za terasu. Pored saveta za uređenje dvorišta i bašte koje takođe možete istražiti kod nas, sada i vaša terasa može postati prava oaza mira i prostor za uživanje.

Pored odabira cveća, biće vam potrebno da i ostatak terase uredite sa stilom, pa proverite šta se sve nalazi u prodavnicama sve za kuću u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima.

BIG šoping centri širom zemlje imaju odličnu ponudu prodavnica koje će vam omogućiti da opremite svoj dom, da se obučete, zabavite i mnogo čega drugog. Posetite svoj najbliži BIG i sami se uverite u kvalitet ponude domaćih i svetskih brendova!