hero

Kako očistiti peglu – Saveti za čišćenje pegle

Pegla i daska za peglanje

Peglanje je samo po sebi dovoljno dosadan zadatak koji se maksimalno odlaže, naročito kada u poslednjoj sekundi pred izlazak morate da peglate pantalone ili košulju.

Pa ipak, olakšajte sebi posao, tako što će pegla uvek biti čista i tako omogućiti brzo i efikasno peglanje.

Sigurno se i vi pitate: kako očistiti peglu praktično i efikasno?

Naši saveti za čišćenje će vam pomoći da svoj uređaj očistite do tančina uz adekvatna kupovna, ali i sredstva koja svako od nas ima u svom domaćinstvu.

Pre svega savetujemo da pogledate šta su to pripremile prodavnice sa odličnom ponudom uređaja bele tehnike kao što su Emmezeta u Beogradu i Gigatron u Beogradu, kao i druge radnje u našim BIG šoping centrima širom zemlje, kako bi izabrali kvalitetnu i dugotrajnu peglu, a ukoliko već posedujete ovaj uređaj – saznajte kako da ga održavate na najbolji mogući način!

Kako očistiti peglu od kamenca?

Pripremili smo nekoliko odgovara i načina kako očistiti peglu za veš od kamenca, dok će vam biti potrebna sredstva koja mahom posedujete kod kuće. Istražite kako se čisti pegla na paru od kamenca i sebi omogućite brzo i efikasno peglanje stvari od najfinijih materijala.

Čišćenje pegle sodom bikarbonom i čišćenje pegle od kamenca sirćetom

Čišćenje sodom se pokazalo kao najefikasnije kada se u pegli nataloži kamenac. Soda bikarbona ima višestruko pozitivna dejstva prilikom čišćenja od kamenca, jer razlaže slojeve kamenca, upija nečistoće tako što ih vezuje za sebe i predstavlja abrazivno sredstvo.

Čišćenje od kamenca zahteva nekoliko elemenata i koraka koje je potrebno ispratiti.

Za početak, pripremite: sobu bikarbonu, destilovanu vodi, čistu krpu, štapić za uši, čist peškir i sirće.

Prvi korak je pravljenje paste od sode bikarbone sodom i vodom u srazmeri 2:1 na strani sode. Srazmera izgleda ovako: na svaku kašikicu vode, dodajte 2 kašikice sode bikarbone.

Pasta se zatim prstom nanosi na delove ploče uprljane kamencom i tako se ostavi nekoliko minuta da odstoji. Čistu krpu natopite vodom, pa je procedite i obavite uklanjanje paste od sode sa ploče.

Dodatno, za čišćenje rupica za ispuštanje pare koristite štapić za uši natopljen destilovanom vodom, s obzirom da se u ovim rupicama obično nataloži velika količna kamenca.

Zatim, ispraznite rezervoar od stare vode i dopunite je mešavinom destilovane vode i sirćeta u srazmeri 3:1 – na svaku šolju sirćeta ide 3 šolje vode. Potrebno je napuniti 1/3 rezervoara i zatim uključiti peglu na najvišu moguću temperaturu sa funkcijom pare.

Vrela para će očistiti unutrašnjost rezerovara od kamenca, ali pre upotrebe sredstva koje je kombinacija vode i sirćeta pročitajte uputstvo za upotrebu i proverite da li se ono sme sipati u vašu peglu. Čišćenje pegle od kamenca sirćetom nije preporučljivo za svaki tip ovog uređaja.

Odaberite tkaninu koju vam nije žao da isprljate i peglajte je kako bi sve nečistoće ostale na njoj. Ovo je bilo kratko uputstvo kako očistiti peglu od kamenca i kako očistiti kamenac iz pegle u par koraka.

Kako očistiti peglu pastom za zube?

Pastu je potrebno naneti na delove gde se nalazi kamenac ili je možete ravnomerno naneti na celu ploču pegle ukoliko smatrate da je potrebno.

Ostavite nekoliko minuta da se pasta osuši i nakon toga pređite čistom pokvašenom krpom preko ploče radi uklanjanja kamenca. Zatim kada skinete svu prljavštinu, obrišite ploču čistom suvom krpom, a ako postupak nije bio dovoljno efikasan, ponovite.

Sredstvo za čišćenje pegle od kamenca možete i kupiti

Pored sredstva za čišćenje pegle koje možete napraviti i u svom domaćinstvu, ova sredstva je moguće kupiti i u prodavnicama u našem BIG šoping centru u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima.

Ukoliko su vam potrebna kvalitetna sredstva za čišćenje, obavezno proverite ponudu prodavnice DM u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u našem šoping centru.

Nadamo se da smo pružili dovoljno kvalitetnih odgovora na pitanje kako očistiti peglu na paru od kamenca, a sada da pređemo na odgovor za čišćenje od tkanine.

Peglanje košulje na dasci za peglanje

Kako očistiti peglu od zalepljene tkanine?

Odgovor na pitanje kako se čisti pegla postaje znatno komplikovaniji kada vam se za ploču pegle zalepi komad tkanine, što nastaje usled neodgovarajuće temperature prilikom peglanja.

Za početak, ukoliko želite da znate kako se pravilno izvodi, obavezno pročitajte naš blog za peglanje veša koji će vam dati sva potrebna uputstva i smernice.

Međutim, ukoliko je šteta već nastala, vreme je za čišćenje, a i u ovom slučaju smo pripremili nekoliko korisnih saveta i preporuka.

Čišćenje pegle od tkanine sodom – kako očistiti peglu kad se zalepi?

Za početak, kao i u prvom slučaju, pripremite sve što vam je potrebno: drvenu spatulu ili varjaču, sodu bikarbonu, čistu krpu, sredstvo za skidanje laka za nokte na bazi acetona, papir i kuhinjsku so.

Kao što možete da vidite, čišćenje sodom bikarbonom nam i u ovom slučaju pomaže.

Prvi korak je pražnjenje vode iz rezervoara i uključivanje pegle na najnižu temperaturu, kako bi tkanina tek malo smekšala. Kada se to desi, iskoristite drvenu spatulu ili varjaču i sastružite tkaninu zalepljenu za ploču pegle.

Nakon struganja će verovatno ostati malo tkanine zalepljene, pa zbog toga napravite tečnost za čišćenje pegle na paru u srazmeri 50:50 vode i sode bikarbone. Natopite parče čiste tkanine ovom tečnošću i njome istrljajte ploču.

Ukoliko je tkanina od poliestera, koristite sredstvo za skidanje laka, ali obavezno pre upotrebe proverite u uputstvu da li pegla to dozvoljava.

Finalni korak za čišćenje na ovaj način jeste čišćenje pegle sa soli. Na običan beli papir pospite so i preko toga pređite peglom nekoliko puta, kako bi se i poslednji komadi nečistoće uklonili.

Kako očistiti peglu folijom?

Još jedan sasvim efikasan način za uklanjanje tkanina sa pegle jeste korišćenje folije. Sve što je potrebno da uradite jeste da od alumunijumske folije napravite kuglicu i da nakon peglanja sačekate da se ploča malo ohladi, ali ne potpuno.

Dok je još uvek tako malo topla, kuglicom od alumunijumske folije sastružite tkaninu koja je zalepljena na ploču.

Kako očistiti peglu sa tabletom – čišćenje pegle paracetamolom

Još jedan čudan, ali delotvoran način i odgovor na pitanje kako očistiti peglu na paru. Pripremite nekoliko tableta paracetamola i dok je pegla malo zagrejana protljajte tabletom po zaprljanim površinama.

S obzirom da su tablete male, nosite rukavice kako se ne bi opekli na ploču. Neophodno je naravno da pegla bude isključena iz struje!

Kada se završi utrljavanje tablete, obrišite peglu vlažnom krpom i ponovite postupak nekoliko puta ukoliko je neophodno.

Čišćenje pegle od drugih nečistoća

Pored kamenca i tkanina, pojavljuju se i druge nečistoće na površini ploče za peglu, ali i njih veoma lako možete ukloniti i to sredstvima koje imate kod kuće.

Najčešće se u ovom pogledu koristi deterdžent za pranje sudova, ali kada on ne pomaže, već pomenuta pasta za sube je odlična alternativa. Potrebno je izmešati deterdžent i mlaku vodu, pa zatim ovom tečnošću natopiti čistu krup, procediti je i detaljno očistite ploču, posebno oko ispusta za paru.

Prilikom pravljenja rastvora sami procenite koliko je deterdženta potrebno. Ukoliko fleke nisu previše velike i tvrdokorne, nema potrebe da rastvor bude jači nego onaj koji se koristi za pranje sudova.

Potrudite se da vaši uređaji za kuću budu maksimalno kvalitetni, od pouzdanih brendova, a sve u cilju dugogodišnjeg i efikasnog rada. BIG u Novom Sadu je mesto gde možete posetiti veliki broj prodavnica bele tehnike u Novom Sadu, a neke od njih sa najboljom ponudom jesu Gigatron u Novom Sadu i Top Shop u Novom Sadu.

Pored Novog Sada, proverite i ponudu ostalih prodavnica bele tehnike u našim šoping centrima širom zemlje i nabavite kvalitetan uređaj. Uz adekvatno održavanje i čišćenje za koje smo u ovom tekstu dali korisne savete, pegla bi trebalo da vas služi dugi niz godina!