hero

Kako zalepiti trepavice?

Plavuša sa veštačkim trepavicama

Veštačke trepavice su neizostavan deo svakog večernjeg mejkapa i imaju magičnu moć da podignu izgled šminke na viši nivo.

Osim za proslave, mnoge dame se odlučuju za lepljenje trepavica i u svakodnevnim prilikama jer uz njih oči jednostavno deluju lepše, a lice svežije.

Veštačke trepavice definitivno dodaju glamur i dubinu pogleda, ali lepljenje istih može biti izazovno, pogotovo ako ste početnik u tome. Ako ste se ikada pitali kako se stavljaju veštačke trepavice, nastavite da čitate ovaj tekst jer ćemo vam otkriti jednostavne korake za najpravilnije lepljenje trepavica!

Kako zalepiti trepavice?

Lepljenje veštačkih trepavica nešto je što većinu žena pomalo plaši čak i kada usavrše sve druge mejkap trikove, kao što su precizno iscrtavanje ajlajnera, pronalaženje najboljeg pudera za svoj tip kože ili konturisanje lica.

Sigurni smo da bi neke dame koje su se odvažile da ih probaju verovatno otišle i korak dalje, te nazvale veštačke trepavice svojom najvećom noćnom morom. Istina je da stavljanje trepavica može biti izazovno prvih par puta, ali uz odgovarajući pribor, strpljenje i malo preciznosti, možete ga usavršiti očas posla.

Jednom kada budete pronašli odgovarajuće trepavice i lepak koji odgovaraju vašem oku i naneli ih prateći naše instrukcije, ovo vam više nikada neće predstavljati problem i biće vam smešno što ste se ikada i plašili, a vaše mačkaste oči mamiće poglede i uzdahe!

Ipak, da bismo došli do toga, potrebno je da prvo pročitate naš vodič koji vam otkriva kako zalepiti veštačke trepavice.

Klasične veštačke trepavice – lepljenje

Kada kažemo ,,veštačke trepavice” prvenstveno svi mislimo na one trepavice koje se lepe ,,odjednom”. Kako biste ih pravilno nanele biće vam potreban pre svega dobar lepak za trepavice, a najverovatnije i pinceta, makazice, maskara, češljić, kao i naravno par trepavica. Evo koje korake treba pratiti:

 1. Priprema trepavica – pre nego što ćete zalepiti veštačke trepavice, važno je da pripremite svoje prirodne trepavice. Očistite lice i uklonite svu šminku sa trepavica. Nakon toga, iskoristite uvijač za trepavice kako bi dobile malo zakrivljenosti, a po potrebi ih možete i raščešljati.
 2. Izbor veštačkih trepavica – vodite računa o izboru veštačkih trepavica. Ukoliko želite prirodniji izgled, birajte trepavice koje nisu mnogo gušće i duže od vaših prirodnih. Ukoliko pak želite drastičniju promenu, možete se odlučiti za duže i guste trepavice.
 3. Merenje i prilagođavanje trepavica – pre nego što zalepite veštačke trepavice, prvo ih prislonite na svoje prirodne trepavice da biste videli da li su prave veličine. Ako su predugačke, odsecite makazicama višak sa spoljne strane trepavica.
 4. Nanošenje lepka – na ivicu veštačkih trepavica nanesite tanak sloj lepka. Pripazite da stavite dovoljno lepka na krajeve, jer su oni najskloniji podizanju. Ostavite lepak da se prosuši pre nego što stavite trepavice.
 5. Postavljanje trepavica – nakon što se lepak malo prosušio, pažljivo postavite trepavice što bliže liniji prirodnih trepavica, ali ne i direktno na njih. Držite trepavice prislonjene još nekoliko sekundi dok se lepak ne osuši.
 6. Dodavanje šminke – kada se lepak osuši, možete pažljivo dodati maskaru kako biste spojili svoje prirodne i veštačke trepavice. Takođe, možete dodati ajlajner kako biste kompletirali izgled, ali i sakrili tragove lepka.

Kod nanošenja veštačkih trepavica najvažnije je biti strpljiv i delikatan. Ukoliko ne uspete iz prve, ne obeshrabrujte se. Sa malo vežbe, postaćete pravi profesionalac.

Crnka sa veštačkim trepavicama

Kako skinuti veštačke trepavice?

Kada odlučite da skinete veštačke trepavice, treba da budete pažljivi kako ne biste oštetili prirodne. Evo nekoliko trikova koji će olakšati skidanje:

 1. Istuširajte se toplom vodom – voda će učiniti čuda i učiniti da lepak za trepavice blago popusti.
 2. Koristite rastvarač lepka za trepavice – možete ga kupiti u svim većim prodavnicama kozmetike u Beogradu, formulisan je baš za ovu svrhu i doslovno će otpiti trepavice sa vaših očiju.
 3. Koristite uljani skidač šminke – nanesite blagi odstranjivač šminke na tupfer ili pamučni štapić i pređite preko linije trepavica. kada osetite da su se olabavile nežno povucite trepavice od unutrašnjeg ka spoljašnjem uglu oka. Ne zaboravite da ih dobro očistite od lepka i ulja ako planirate da ih nosite ponovo.

Pojedinačne veštačke trepavice – lepljenje

Druga opcija koja vam može doneti još prirodniji i suptilan izgled, ali zahteva malo više preciznosti jesu pojedinačni pramenovi trepavica.

 1. Priprema trepavica – kao i kod celih trepavica, prvi korak je priprema vaših prirodnih trepavica. Očistite lice, uklonite šminku i uvijte trepavice.
 2. Izbor pojedinačnih trepavica – pojedinačne trepavice su odlične za prirodniji izgled i mogu se prilagoditi vašim potrebama, uglavnom dolaze u setovima sa 30 do 60 pramenova različitih gustina i dužina, omogućavajući kombinovanje i kreiranje različitih izgleda.
 3. Nanošenje lepka – umesto da nanesete lepak direktno na trepavice, stavite malo lepka na čistu površinu i koristite pincetu da umočite kraj svake trepavice.
 4. Postavljanje trepavica – koristeći pincetu, pažljivo postavite svaku trepavicu između vaših prirodnih trepavica. Počnite od spoljnjeg ugla oka i radite prema unutra. Pokušajte da održite jednaku razdaljinu između svake trepavice za najprirodniji izgled.
 5. Sušenje i dodatni slojevi – sačekajte da se lepak osuši pre dodavanja sledećeg sloja trepavica. Možete staviti koliko god slojeva želite, u zavisnosti od željenog izgleda. Za dramatičniji večernji izgled ,,pojačajte” trepavice bliže spoljašnjem uglu oka.

Na kraju, kada ste sigurni da su se trepavice lepo osušile, dodajte maskaru i ajlajner po želji.

Magnetne trepavice – poslednja inovacija iz make up sveta

Trepavice na magnet su poslednjih godina postale pravi hit u svetu i kod nas. Verovatno ste već čuli za njih od poznatih beauty blogerki koje ih masovno hvale i u potpunosti prelaze na njih, ali ukoliko niste, objasnićemo vam ukratko princip ovih veštačkih trepavica za koje nije potreban nikakav lepak:

Magnetne trepavice se sastoje od dva sloja trepavica koji se međusobno povezuju pomoću minijaturnih magneta, čime se postiže prirodan i privlačan izgled.

Kako se stavljaju magnetne trepavice?

 1. Priprema trepavica – očistite lice i uklonite šminku sa trepavica. Možete koristiti uvijač za trepavice i blago raščešljati trepavice. Korak koji se kod ovih trepavica razlikuje jeste da se preporučuje naneti sloj maskare pre stavljanja.
 2. Izbor magnetnih trepavica – izaberite magnetne trepavice koje odgovaraju vašem stilu i željenom izgledu.
 3. Postavljanje trepavica – prvo postavite gornji sloj magnetnih trepavica na vaše prirodne trepavice. Zatim, postavite donji sloj ispod vaših prirodnih trepavica tako da se magneti spoje i drže na mestu.
 4. Prilagođavanje – ako je potrebno, možete prilagoditi magnetne trepavice pomoću (plastične) pincete ili prstiju. Ove trepavice zahtevaju veliku preciznost pri stavljanju, ali za razliku od klasičnih, možete vežbati postavljanje dokle god ne budete zadovoljni rezultatom, bez bojazni da ćete se umazati lepkom, dobiti alergijsku reakciju ili izazvati iritaciju oka neposredno pred izlazak iz kuće.
 5. Skidanje magnetnih trepavica – nemojte ih vući i čupati već nežno trljajte trepavice tako da se magneti odvoje.

Magnetne trepavice mogu se koristiti više puta, ukoliko se pravilno održavaju, što je još jedna velika prednost ovakvih trepavica.

Žena sa veštačkim trepavicama

Koje su najbolje veštačke trepavice i gde ih kupiti?

Huda beauty veštačke trepavice

Ovaj brend je poznat po svojim luksuznim veštačkim trepavicama koje dolaze u različitim stilovima, od prirodnijih do dramatičnih. Možete ih pronaći u svim Sephora prodavnicama u Beogradu.

Aura trepavice

Aura trepavice su već godinama najprodavanije na našem tržištu i iako nižeg cenovnog ranga, ni po čemu ne zaostaju za renomiranim svetskim brendovima. Postoji veliki broj prirodnijih i glamuroznih trepavica, a možete istražiti asortiman i odabrati svoje omiljene u nekoj od Lilly drogerija u Beogradu.

Ardel magnetne trepavice

Ardel trepavice su izglasane kao najbolje magnetne trepavice na tržištu. Potražite ih u Alexandar Cosmetics prodavnicama u Beogradu.

Kiss magnetne trepavice

Ni za ove trepavice brenda Kiss neće vam biti potreban lepak, ali one se iapk postavljaju nešto drugačije od gore pomenutih Ardel trepavica. Biće vam potreban magnetni ajlajner koji ćete naneti uz ivicu kapka, baš kao i bilo koji drugi, a zatim ćete samo prisloniti trepavice koje će se zahvaljujući svojim ugrađenim magnetićima čvrsto zadržati na mestu.

Kiss trepavice i prateći ajlajner možete pronaći u svim DM drogerijama u Beogradu.

Ove, ali i mnoge druge brendove veštačkih trepavica možete potražiti u BIG tržnim centrima širom Srbije.