hero

Masna kosa – Kako sprečiti mašćenje kose?

Masna kosa – Kako sprečiti mašćenje kose?

Masna kosa, česta “boljka” savremenog društva, posebno iritira pripadnice lepšeg pola. Mnoga rešenja koja na prvi pogled deluju primamljivo, kosu će učiniti još masnijom i stvoriti vam dodatne probleme.

Zato je bolje da se na vreme raspitate o svim uzrocima zbog kojih dolazi do mašćenja kose, šta je to masna kosa, kao i kako sprečiti mašćenje kose.

Vaši BIG šoping centri širom zemlje su lokacije drogerija gde preparate protiv masne kose možete pronaći brzo, lako i povoljno, dok smo za vas pripremili i nekoliko saveta za prirodne preparate koje možete napraviti kod kuće.

Nastavite sa čitanjem teksta i saznajte sve o problemu masne kose.

Problem sa masnom kosom kao vrsta medicinskog fenomena

Često se za problem masne kose vezuje pitanje higijene, odnosno pranja kose. Međutim, da li je to ispravan način razmišljanja?

Sa jedne strane jeste, zato što je kosu svakako potrebno prati iz higijenskih razloga, dok sa druge strane i nije u potpunosti. O čemu se ovde radi?

Iako često masnu kosu povezujete sa tim koliko ste je puta oprali u toku nedelje, ovo nisu nužno uzročno-posledične veze. Nekada upravo suprotno, kosa postaje još masnija ako se prečesto pere, naročito ukoliko se koriste izuzetno jaki preparati za masnu kosu.

Kako masna kosa zapravo nastaje?

Masna kosa je čest problem koji utiče ne samo na izgled, već i na zdravlje vlasišta i kose. Ovaj problem nastaje zbog prekomernog lučenja sebuma, supstance koju luče lojne žlezde u vlasištu.

Tada se javlja seboreja na koži glave.

Seboreja se odnosi na prekomernu proizvodnju sebuma, masne supstance koju izlučuju lojne žlezde. Proizvodnja sebuma zavisi od faktora kao što su pol, godine i hormonsko stanje.

Kada se sebum izlučuje u umerenim količinama, onda ima zaštitnu ulogu na koži i kosi, te tako sprečava isušivanje i štiti je od spoljnih uticaja. Takođe, sadrži antioksidanse koji hrane i podmlađuju kožu. U kombinaciji sa vodom, sebum stvara hidrolipidnu barijeru koja štiti od mikroorganizama. Međutim, njegova prekomerna proizvodnja može dovesti do problema kao što su masna kosa i koža.

Masna kosa – Kako sprečiti mašćenje kose?

Koji su uzroci masne kose?

Sada kada smo videli šta je sebum i kako dolazi do mašćenja kose, vreme je da se osvrnemo i na sve uzroke koji dovode do preteranog lučenja sebuma.

Višak sebuma može biti uzrokovan različitim faktorima, kao što su:

  • Hormonske promene – najčešće one koje se dešavaju tokom puberteta, trudnoće i menopauze, mogu izazvati pojačano lučenje lojnih žlezda;
  • Genetska predispozicija – takođe igra ulogu, jer neki ljudi imaju prirodnu tendenciju ka hiperprodukciji sebuma;
  • Neadekvatna nega kose – korišćenje izuzetno jakih preparata;
  • Često pranje – svakodnevnim pranjem kose se vlasištu daje znak da je potrebno proizvesti još više sebuma, što stvara kontraefekat;
  • Nezdrava ishrana – ovde se posebno misli na unos masne i pržene hrane, kao i slatkiša;
  • Prirodna okolina – visoke temperature i vlažnost vazduha tokom leta, takođe doprinose problemu masne kose;
  • Stres – svakodnevna prepterećenost dnevnim obavezama i savremen način života pospešuju omašćivanje kose.

Sada kada smo videli šta sve može biti uzrok masne kose i zašto se kosa masti, vreme je da sa vama podelimo i savete kako da vam se kosa manje masti.

I ne samo to. Ukoliko su masna kosa i perut problemi sa kojima se i sami suočavate, nakon čitanja ili prvom prilikom se zaputite u prodavnice kozmetike u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima gde se nalaze naši šoping centri, a ovde ćete pronaći sve potrebne preparate.

Kako se rešiti masne kose?

Ono što je najvažnije jeste da obratite pažnju na sve uzročnike mašćenja kose, te da naravno probate da ih sprečite ukoliko je to moguće.

Preporučuje se da perete kosu dva do tri puta nedeljno sa blagim šamponima na biljnoj bazi, koji ne sadrže štetne sulfate, parabene, silikone i alergene. Prilikom pranja treba izbegavati previše vruću vodu koja može dodatno stimulisati lojne žlezde.

Takođe, važno je temeljno isprati šampon, maske i balzame, kako ostaci proizvoda ne bi dodatno zamastili kosu.

Redovno čistite i održavajte pribor za stilizovanje i negu kose, zbog ostataka drugih sredstava koji su ranije upotrebljivani.

Kada je nega kose i kože glave adekavatna uz promene u životnim navikama, moguće je smanjiti masnoću kose i vratiti joj zdrav izgled i sjaj. U nastavku pogledajte naše preporuke za preparate koji vam u tome mogu pomoći.

Preparati za masnu kosu

Masna kosa – Kako sprečiti mašćenje kose?

Preparati za masnu kosu su izuzetno bitan faktor prilikom nege kože glave, vlasišta i dlake. U nastaku smo za vas pripremili nekoliko predloga, karakteristike ovih preparata i način primene. Odaberite onaj koji vama najviše odgovara, pa obavite kupovinu u nekoj od prodavnica kozmetike u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima gde se nalaze naši šoping centri.

Koji je najbolji šampon za masnu kosu?

Redovno pranje kose može pogoršati problem masne kose, posebno ako se koristi neadekvatan šampon. Šamponi sa agresivnim hemikalijama poput silikona, parabena i sulfata mogu dodatno zapušiti pore i pogoršati stanje.

Optimalan izbor šampona za masnu kosu uključuje blage formulacije sa prirodnim sastojcima. Takav šampon masnu kosu koja se brzo masti treba da je neguje zajedno sa kožom glave, a ne da je isušuje. Idealni su oni koji regulišu lučenje sebuma bez prekomernog isušivanja.

Primeri uključuju Phytocedrat šampon koji možete pronaći u Lilly prodavnici u Beogradu i Novom Sadu, kao i L’erbolario šampon od oraha u prodavnici DM u Novom Sadu i Beogradu u našim tržnim centrima.

Takođe, Insight Rebalancing šampon bez sulfata je preporučen za masnu kosu zbog svoje sposobnosti dubinskog čišćenja i regulacije sebuma. Aleksandar Cosmetics prodavnica u Boegradu u BIG šoping centru u Beogradu je idealno mesto za kupovinu ovog proizvoda.

Suvi šamponi poput Klorane od kopriva mogu biti korisni u upijanju viška sebuma između pranja. Pronađite ga u apoteci BENU u Beogradu baš kod nas!

Regenerator za masnu kosu

Preporučuje se upotreba regeneratora sa lakšom teksturom, kako bi se izbeglo dodatno mašćenje vlasi i prljanje kose. Važno je izbegavati regeneratore koji sadrže silikone, jer nisu prirodni i mogu doprineti mašćenju kose.

Važno je ne fokusirati se isključivo na teksturu regeneratora, već i na sastav. Efikasni regeneratori za masnu kosu sadrže različite sastojke koji pomažu u smanjenju proizvodnje sebuma i negovanju kose.

To uključuje:

  • Biljne ekstrakte;
  • Eterična ulja poput arganovog, maslinovog i ricinusovog ulja;
  • Vitamine A, E, B i C;
  • Minerale kao što su fosfor i magnezijum;
  • Ostale aktivne komponente poput proteina, aminokiselina i hijalurona.

Ovi sastojci deluju na smanjenje proizvodnje sebuma kroz uticaj na lojne žlezde.

Neki regeneratori su posebno formulisani sa biljkama koje blagotvorno deluju na zdravlje skalpa, smanjujući rizik od gljivičnih infekcija i doprinoseći boljem čišćenju viška masnoće, kao što su micelarni regeneratori. Oni mogu takođe pomoći u regeneraciji kose, sprečavanju njenog opadanja i vraćanju sjaja.

Medicinski šampon za masnu kosu

Da biste revitalizovali masnu kosu i vratili joj zdrav izgled, možete isprobati neke od specijalizovanih medicinskih šampona. Često sadrže sastojke poput selena i salicilne kiseline, koji su efikasni u borbi protiv masne kose, seboreje i peruti.

Prilikom upotrebe ovakvih medicinskih šampona za masnu kosu, važno je obaviti dvostruko pranje. Razlog za to je što skalp apsorbuje aktivne sastojke iz šampona, što može umanjiti stvaranje pene koja je ključna za temeljito čišćenje kose. Pre nego što se odlučite za ovaj tip preparata, konsultujte se sa stručnjacima koji će vam dati najbolju preporuku.

Maske za masnu kosu – prirodni lek za masnu kosu

Maska za masnu kosu spada u grupu prirodnih preparata, s obzirom da su sve sačinjene od prirodnih sastojaka koje možete pronaći u svojoj kuhinji.

Ove maske, zahvaljujući njihovim prirodnim sastojcima efikasno regulišu lučenje ulja u kosi i smanjuju preterani sjaj. Uz ove maske možete biti sigurni da pružate optimalnu negu kose, uz prirodne i pristupačne sastojke.

Predstavićemo vam nekoliko recepata za domaće maske koje hrane, štite i vlaže kosu:

  • Soda bikarbona za masnu kosu – Neophodni sastojci su: 2 kašike sode bikarbone; 4 ili 5 kašika vode, 5 do 7 kapi čajevca eteričnog ulja i 1 kašika ricinusovog ulja. Sve ove sastojke pomešajte, nanesite na vlasište, ostavite 20 minuta i na kraju ispreite šamponom bez sulfata;
  • Maska protiv masne kose od limuna – Biće vam potrebno 2 kapi eteričnog ulja limuna, kao i jedna kašika ulja jajobe. Pomešati sastojke i naneti na kožu glave i duž cele kose, te ostaviti 30 do 40 minuta, nakon čega isprati prirodnim šamponom. I tako 2 do 3 puta nedeljno;
  • Prirodni lek protiv masne kose sa aloe verom – Pripremite 2-3 kašike gela od aloe vera, 1 kašiku ulja od grožđa, 7 kapi eteričnog ulja limunske trave, 1 čajnu kašičicu soka od limuna i sve to pomešajte. Nakon što nanesete na vlasište ostavite do 45 minuta ovu masku i posle isperite blagim šamponom, dok se postupak ponavlja 3-4 puta nedeljno.

Sada kada ste dobili sve važne preporuke za adekvatnu negu masne kose, imate priliku da sprečite da masna koža glave i opadanje kose budu problemi koji će vas mučiti u budućnosti.

Posetite svoj najbliži BIG i prodavnice kozmetike u kojima možete pronaći adekvatne preparate!