hero

Najbolje patike za trčanje – koje su i kako odabrati?

Najbolje patike za trčanje – koje su i kako odabrati?

Trčanje kao aktivnost ima brojne benefite po zdravlje, raspoloženje i fizički izgled.

Japanski naučnici su pomoću Stroop Color and Word Test-a došli do saznanja da trčanje ima brojne benefite na kognitivne funkcije, povećava dotok krvi u mozak, produžava životni vek i oslobađa od stresa.

Takođe, trčanje je aktivnost koja je potpuno besplatna, ne treba vam članska karta teretane, samo dobro raspoloženje, motivišuća muzička plej plej lista i naravno par kvalitetnih patika za trčanje.

Ukoliko se pitate koje su najbolje patike za trčanje i kako ih odabrati, na pravom ste mestu, jer smo pripremili detaljan vodič sa preporukama za odabir i konkretnim predlozima modela koje možete pronaći u BIG šoping centrima širom zemlje.

Ne zaboravite da najbolje patike trčanje čine znatno efikasnijim i lakšim.

Kako izabrati patike za trčanje?

Bilo da trčite kao profesionalac i pripremate se za maraton ili je sa druge strane trčanje aktivnost koju praktikujete iz ličnog zadovoljstva, kvalitetne patike za trčanje omogućavaju adekvatnu podršku i pravilan položaj tela, udobnost, pa samim tim i mogućnost neometanog uživanja u trčanju.

Postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo obratiti pažnju kada kupujete par patika za sebe i svoje najdraže, a možete ih pronaći u sportskim radnjama u Beogradu u BIG Fashion šoping centru ili bilo kom drugom od naših šoping centara širom zemlje. Kako bi odabrali najbolje patike za trčanje za sebe, saznajte koje su to važne karakteristike o kojima treba voditi računa.

Stepen vazdušastosti đona

Kako su đonovi patika za trčanje ispunjeni penom, potrebno je obratiti pažnju na dva aspekta u ovom slučaju, a to su čvrstina i debljina (visina) pene. Materijal u srednjem sloju, odnosno pena, čini da svaki korak bude mekan, bez previše opterećenja na tabane.

Preporučujemo da u radnjama isprobate nekoliko modela od maksimalne, preko umerene, pa sve do minimalne debljine đona, te da sami procenite šta vam najviše odgovara.

Debljina đona se može razlikovati kod pete i prstiju. Kada postoji ova razlika, to znači da patika ima pad, koji se meri u milimetrima. Prilikom trčanja u patikama sa debljim đonom kod pete, manje je opterećenje na ahileovu tetivu.

Odgovarajući nivo podrške za stopalo

Stopalo kod svakog čoveka se prilikom dodira sa podlogom prirodno okreće unutra. Različit je stepen položaja stopala pri dodiru sa zemljom, pa se tome proizvode modeli sa različitim stepenom podrške.

Postoje 3 tipa pronacije (stepena pod kojim se stopalo okreće):

  • Neutralan položaj: stopalo je u standardnom položaju i nema potrebe za odabirom nekog posebnog modela;
  • Stopalo se previše okreće ka unutra: ovde dolazi do rizika od povreda, pa je potrebno odabrati model za veću stabilnost i bolju kontrolu pokreta;
  • Stopalo se okreće ka spolja: ređi je slučaj i tada se savetuje ljubiteljima trčanja da biraju modele sa debljim đonom zarad veće felskibilnosti.

Nekoliko saveta za odabir odgovarajuće veličine

Neophodno je da vam patike za trčanje savršeno odgovaraju u skaldu sa veličinom i oblikom stopala. Idealno bi bilo da svaki model probate, oba para, te da u njima provedete nekoliko minuta u radnji pre kupovine.

Evo i nekoliko preporuka za odabir odgovarajuće veličine:

  • Isprobavajte kasnije u toku dana, jer se stopala naduju tokom hodanja preko dana i samim tim povećavaju;
  • Dobro zategnite pertle prilikom isprobavanja, ali ne previše;
  • Kada obujete patike, neophdono je da u prednjem prostoru ima sasvim malo, ali dovoljno prostora za pomeranje prstiju;
  • Obujte čarape i sa sobom ponesite uloške ili druga pomagala koje koristite zarad što realističnijeg odabira.

Koje su najbolje patike za trčanje?

Najbolje patike za trčanje – koje su i kako odabrati?

Sada kada smo ukratko prošli kroz savete za odabir, vreme je da damo i preporuke za odabir konkretnih modela koje možete pronaći u sportskim radnjama u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima gde se nalaze naši šoping centri.

#1 Hoka one on one clifton 9

Hoka One One Clifton 9 patike za trčanje predstavljaju najnoviju iteraciju popularne serije koja je poznata po udobnosti i futurističkom dizajnu. Ovaj model je dizajniran za ljubitelje trčanja koji traže visokokvalitetnu obuću koja može da izdrži mnogo kilometara na različitim podlogama.

Ujedno su najbolje patike za trčanje po betonu, ali se zahvaljujući svojoj robusnoj konstrukciji i dizajnu đona mogu koristiti i na šumskim stazama. Đon je dovoljno čvrst da štiti stopalo od oštrih predmeta, ali i dovoljno fleksibilan da omogući sasvim prirodan pokret.

Clifton 9 pruža neutralnu podršku, što model čini idealnim za trkače sa neutralnim pronacijama ili onima koji ne zahtevaju dodatnu podršku za luk stopala. Uprkos tome, ove patike sadrže dovoljno strukturalne podrške zbog čvrstog okvira koji objedinjuje srednji deo stopala i petu.

Jedna od glavnih karakteristika Clifton 9 je njihov ultra-lagan EVA đon, poznat po izvanrednoj amortizaciji i otpornosti. Đon sadrži Hoka’s signature Meta-Rocker geometriju za prirodan pokret. Ova tehnologija pomaže u smanjenju umora tokom dugog trčanja i omogućava veću efikasnost.

Patika je izrađena od prozračnog materijala koji pruža cirkulaciju vazduha i smanjuje rizik od pregrevanja stopala. Spadaju u kategoriju laganijih modela za dodatno lagan korak.

Ovaj i mnoge druge modele čuvenog brenda patika za trčanje možete pronaći u Intersport radnji u Beogradu i Novom Sadu u našim šoping centrima.

#2 Asics Gel-Cumulus

Ukoliko tražite najbolje Asics patike za trčanje, verujemo da je Asics Gel-Cumulus pravi izbor. Ovo je serija trkačkih patika poznata po svojoj dugogodišnjoj reputaciji u pružanju udobnosti i podrške za nogu tokom trčanja.

Gel-Cumulus patike su optimalne za trčanje na tvrdim podlogama, poput asfalta i betona, gde najbolje pokazuju svoje performanse. Đon je dizajniran da apsorbuje udarce i smanjuje pritisak na noge.

Patike nude neutralnu podršku, za trkače sa neutralnom pronacijom stopala. Gel tehnologija u predelu pete i prednjeg dela stopala pruža vrhunsku amortizaciju, što smanjuje silu udarca prilikom doskoka i omogućava glatki “prelaz” tokom koraka.

Asics Gel-Cumulus karakteriše FlyteFoam tehnologija u srednjem đonu, koja ne samo da smanjuje težinu patike, već i pruža izvanrednu povratnu energiju. U kombinaciji sa Gel jastučićima, omogućava đonu da bude izdržljiv, fleksibilan i da pruža izuzetnu amortizaciju.

Mrežasti materijal sjajan je kao izbor dobru ventilaciju i održavanje stopala suvim tokom trčanja. Gel-Cumulus patike su relativno lagane, a istovremeno stabilne za manji rizik od uganuća.

Pronađite ih u Sportvision prodavnici u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima gde se nalaze naši šoping centri.

#3 Nike AIR ZOOM STRUCTURE 25

Nike Air Zoom Structure 25 predstavlja novu eru inovativne tehnologije i poboljšanja koja postavljaju standarde u svetu patika za trčanje. Ovaj model kombinuje klasičnu eleganciju sa najnovijim tehnološkim dostignućima.

Odgovarajuće su za različite vrste podloga, asfalt, trake za trčanje i šljaku. Đon patike je opremljen snažnim spoljašnjim slojem koji pruža izdržljivost.

Structure 25 pruža izvanrednu podršku i kontrolu pronacije. Inovativna upotreba Nike Dynamic Support sistema stvara glatki prelaz i podršku za manji rizik od povreda i veću efikasnost.

Srž đona čini Nike Zoom Air jastučić za sjajnu amortizaciju. Ova tehnologija, zajedno sa penastim materijalom, pruža osećaj lakoće i udobnosti, što je trkačima osnova za uživanje u omiljenom hobiju i profesionalnom pozivu.

Površinski gornji deo patike je od Engineered Mesh materijala, koji je prozračan i fleksibilan. Vaše stopalo će imati dovoljno vazduha i sasvim dobru pokretljivost.

Poseduje fit sistem vezivanja za prilagođavanje za svačije potrebe tako da patika savršeno prijanja uz stopalo. Moderni dizajn u kombinaciji sa atraktivnim bojama čini ih stilski privlačnim, što je dokaz da visoke performanse mogu ići ruku pod ruku sa odličnim izgledom.

Nike nastavlja da se fokusira na održivost sa korišćenjem recikliranih materijala u proizvodnji Structure 25, čime se smanjuje ekološki otisak.

Posetite BIG u Novom Sadu i u ĐAK prodavnici u Novom Sadu u našem šoping centru pronađite ovaj model po sjajnoj ceni.

#4 Adidas Switch FWD

Adidas Switch FWD patike su upečatljiv novitet u svetu trkačke obuće i spajaju stil, funkcionalnost i udobnost. One predstavljaju savršeni spoj Adidasove inovativnosti i posvećenosti kvalitetu, kako bi se trkačima obezbedilo jedinstveno iskustvo, ne samo trčanja, već i zadovoljavajuće estetike.

Model dizajniran za ljubitelje trčanja koji preferiraju urbane podloge, poput asfalta i tartan staza. Sa svojim čvrstim, ali fleksibilnim đonom nude stabilnost i pouzdanost za glatke površine, dok istovremeno obezbeđuju dovoljnu amortizaciju za ublažavanje udara.

Ove patike pružaju optimalnu podršku za trkače sa neutralnom pronacijom. Unutar srednjeg đona, Adidasova Cloudfoam tehnologija nudi mekanu i amortizaciju koja štiti stopalo od prekomernog umaranja.

Đon patike je opremljen sa tehnologijom za visoku vazdušastost i udobnost. Lagani prozračni materijal obezbeđuje da stopala budu suva, što je posebno važno za one koji planiraju duže rute.

Adidas Switch FWD prosto “upada u oko” kao patika kreativnog dizajna, koja se rado nosi i van staze za trčanje. Najbolje patike za trčanje nisu samo one koje vam donose udobnost, već i kompletiraju sportski outfit, zar ne?

Adidas Switch FWD nije samo trkačka patika, već i proizvod za urbane maratonce koji traže više od svoje obuće. Posetite Sportvision u Beogradu u našem šoping centru i častite se patikom zbog koje će sve oči biti uprte u vas.

#5 Nike ZoomX Vaporfly 3

Nike ZoomX Vaporfly 3 naslednik je legendarne linije trkačkih patika i donosi revoluciju u svetu atletike. Ove patike su dizajnirane za ozbiljne trkače i atletičare (pretežno profesionalce) koji teže ka postizanju vrhunskih rezultata, sa posebnim naglaskom na brzinu i izdržljivost.

Vaporfly 3 je optimizovan za trčanje na tvrdim, glatkim površinama, poput asfalta i tartan staza. Pružaju ograničenu podršku u smislu kontrole pronacije, ali bacaju fokus na amortizaciju i povratnu energiju.

Srce Vaporfly 3 je Nike revolucionarna ZoomX pena, koja je najlakša i najodzivnija pena koju Nike nudi. Zajedno sa karakterističnim karbonskim vlaknima u đonu, pruža vrhunsku amortizaciju za manji napor trkača.

VaporWeave materijal patike smanjuje težinu i poboljšava snagu i podršku. Karakteriše ih aerodinamičan dizajn koji smanjuje otpor vazduha, za brže trčanje i bolje rezultate na kratkim ralacijama, kao što su sprint trke.

Posetite Intersport prodavnicu u Novom Sadu u našem šoping centru i sebi obezbedite model najbolje patike za tračnje po mnogim kritikama.

Bilo da su vam potrebne najbolje ženske patike za trčanje ili muški modeli, posetite naše BIG šoping centre i odaberite model po svom ukusu i potrebama. Verujemo da će vam naši saveti i preporuke biti korisni kada za sebe birate najbolje patike za trčanje.

Kada jednom nabavite kvalitetan model i sebi najbolje patike za trčanje, trudite se da ih održavate na pravilan način, kako bi zaržale što originalniji izgled i funkcionalnost. Zato pročitajte naše savete za pranje patika u mašini i ručno.