hero

Secret Santa pokloni – ideje i saveti

Pokloni zapakovani u kutije

Lepa tradicija koja spaja učesnike, bilo da su to kolege, članovi porodice ili prijatelji. U igri Secret Santa poklone dobija svako i svi su pobednici.

Međutim, neformalni pobednik će uvek biti onaj koji bude najkreativniji prilikom smišljanja i odabira, te svojim darom oduševi pre svega poklonoprimca, pa zatim i sve pristune kada dođe vreme za dodelu.

Secret Santa pokloni se dodeljuju međusobno članovima grupe, tako da svaka osoba dobija od jedne i poklanja drugoj. Više o pravilima i kako je nastala ova tradicija možete pročitati u nastavku, a što je još važnije, pripremili smo i sjajne Secret Santa ideje za poklon.

Neke su uobičajene, dok su druge one originalne zbog kojih ćete biti glavna faca u društvu.

Ujedno u našim BIG tržnim centrima širom zemlje možete nabaviti sve ove poklone, čime vam dodatno štedimo na vremenu.

Secret Santa i tradicija iza ove zabavne aktivnosti darivanja

Za igru možemo reći da vuče korene sa nekoliko strana iako su osnova i cilj igre u suštini isti.

Prema jednoj priči poreklo vuče iz Skandinavije u kojoj je postojao običaj tajnog darivanja za vreme praznika. Naime, ukoliko ste vi Deda Mraz, od vas se zahteva da glasno pokucate na vrata domaćina, poklone bacite na sred sobe i zatim odete, tako da vas ukućani ne vide.

U zemljama Skandinavije ovaj običaj se zove Julklapp, složenice nastale od dve reči: Jul (Božić) i Klapp (kucanje), tako da bi se u bukvalnom prevodu igra zvala Božićno kucanje na vrata.

Kod nas je to Secret Santa, ima nešto drugačija pravila, dok je cilj isti. Pokloniti nekome nešto u relativnoj tajnosti.

Prema drugoj priči, koreni igre nas vuku nekih 40-ak godina unazad i radnju priče smeštaju u SAD, odnosno Kanzas.

Glavni akter priče je filantrop Larry Dean Stewart, nadaleko poznat po svom humanitarnom radu. Godine 1979. otpočinje tradiciju davanja humanitarnih priloga porodicama kojima je u tom trenutku to bilo najpotrebnije.

Pogađajte, sve to anonimno!

U kasnijoj fazi svog života nastavlja da pomaže još velikodušnije. Poznata je i priča da je donirao veliku sumu novca nakon terorističkog napada 2001. u Americi. Za kompletan njegov humanitarni rad se saznalo kasnije, kada je odlučio da govori javno na tu temu.

Sada kada smo se osvrnuli na tadiciju iza Secret Santa igre, vreme je da se pozabavimo pravilima i damo vam preporuke kada su u pitanju Secret Santa pokloni, kao i gde ih možete kupiti u BIG FASHION tržnom centru u Beogradu, BIG-u u Novom Sadu ili našim drugim šoping centrima širom zemlje.

Kako se igra Secret Santa?

Secret Santa pravila nisu teška i čine da igrica bude zanimljiva svim učesnicima podjednako, i što je najbolje od svega, svaki igrač je na neki način pobednik, jer svako dobija poklon za Secret Santa Tajni Deda Mraz dodelu.

Na početku igre svi treba da napišu svoje ime na papiru i da eventualno dodaju nekoliko stvari koje bi voleli da dobiju, što je opciono, a naša je preporuka da se ovo ne radi, kako bi svi do same dodele poklona bili u neizvesnosti.

Svi učenici bi usmeno trebalo da se usaglase o budžetu za kupovinu poklona. Najbolje bi bilo da to bude između 500 i 1000 dinara, kako niko od učesnika ne bi osetio finansijsko opterećenje prilikom kupovine.

Činjenica je da je nekada teško izabrati dobar poklon, sitnicu koja je originalna, a ne košta puno. Tada će vam verovatno biti lakše da odaberete i nešto skuplje i date više novca, samo da se ne bi mučili. Zbog toga je i ovo pravilo fleksibilno i preporuka je da se sami dogovorite oko finalnog budžeta, ali i da ga se nakon toga pridržavate.

Svako od učesnik izvlači po jednu cedulju, što znači da od jednog učesnika dobijate poklon, a drugome poklanjate.

Dogovorite datum kada će biti izvlačenje, najbolje što bliže Novoj godini, kako bi praznični duh već bio tematika na svakom koraku.

U međuvremenu se obavlja kupovina poklona, ali i priprema ambijent za izvlačenje. Kupuje se hrana i piće, prostor dekoriše i ukrašava.

Na dan izvlačenje svi učesnici ostavljaju anonimno poklone ispod jelke i dodela može početi. Na kraju igre, za dodatnu zabavu, pogađajte i ko je šta kome kupio.

Igračka Deda Mraz

Secret Santa ideje za poklone

Igra za kolege, prijatelje i porodicu. Ukoliko je igra koju praktikujete svake godine Tajni Deda Mraz pokloni koje bi mogli kupiti i insipracija za iste nekada prosto nestanu i izvor mašte presuši.

Rešili smo da i sami pripremimo Secret Santa ideje za poklon kako bi vam olakšali, podsetili vas na nešto staro ili dali predloge za potpuno originalan poklon.

Secret Santa darovi za kolege

Odabir poklona za kolege za Secret Santu nekada je izuzetno izazovan zadatak. Može vam zapasti neko sa kim zaista nemate mnogo komunikacije i ne poznajete se dovoljno, pa smo prema tome sačinili našu listu predloga:

  • Knjiga – savršeno izbalansiran i poklon koji će kolegama koje poznajete površno, poručiti da mu želite dobro štivo u slobodno vreme. Neka u tom slučaju knjižara Vulkan u Beogradu u našem šoping centru u Beogradu i drugim gradovima bude vaša destinacija za kupovinu;
  • Novčanik – i dalje nedovoljno personalizovan, ali prilično kvalitetan i upotrebljiv poklon za svakoga. Mona prodavnica u Beogradu ima sjajne modele, posebno za dame;
  • Karte za bioskopCinestar bioskop u Novom Sadu nudi sjajne projekcije tokom čitavog dana, pa eto prilike za Novosađane ili one koji žele da posete Novi Sad i pogledaju dobar film;

Secret Santa pokloni – ideje za prijatelje

Odabir poklona za Secret Santu za prijatelja je već malo jednostavniji, dok i sam izbor na kraju može pasti na nešto personalizovanije. Znate šta vole i šta im je potrebno, a evo i naših predloga šta to može biti:

  • Dodatna i propratna oprema za uređaje visoke tehnologije – pronađite u prodavnici Gigatron u Novom Sadu, Beogradu ili drugim gradovima neki povoljan i koristan dodatak za praktičnije korišćenje uređaja;
  • Poklon vaučeri – sjajna su opcija kada nemate dovoljno ideja, ali želite da dobrog prijatelja koji ima specifičan ukus lepo častite. Klikom na link ćete na našem blogu videti i naše predlog za poklanjanje vaučera;
  • Najlepši jestivi poklon – posetite štand Candy Universe prodavnice u Beogradu i odaberite najbolji slatki paket za najvećeg sladokusca u društvu.

Pokloni za Tajnog Deda Mraza za porodicu

Upotrebite maštu, razmislite o tome šta vaši ukućani i bliski članovi porodice žele, a nikako da kupe i eto ideja koje će biti više nego dobre. Naš spisak izgleda ovako:

  • Kozmetika za dame – proverite šta su pripremile prodavnice kozmetike u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima i obradujte svoje dame jednim lepim setom za negu tela i lica;
  • Sportska oprema za mušku ekipu – istražite asortiman sportske opreme koji nude sportske radnje u Novom Sadu, Beogradu i našim drugim lokacijama, i odaberite savršen poklon za muškarca.

Naše će preporuke i ideje Secret Santa dodelu poklona učiniti danom koji se jedva čeka, pa će i odabir kada je u pitanju Secret Santa poklon ove godine biti mnogo lakši i praktičniji.