hero

Viskoza materijal – šta je i koje su njene karakteristike?

zena-sesir-plaza-leprsava-haljina

Viskoza je lagani materijal koji gotovo svako od nas ima u svom garderoberu, ali koliko zaista znate o njoj?

Za razliku od pamuka ili poliestera, o kojima se dosta zna, viskoza je poprilično misteriozna. Dovodi se u pitanje čak i njen način nastanka. To je pomalo neočekivano jer je ova nežna tkanina izuzetno prijatna na dodir i mnogima omiljena tokom dugih letnjih meseci.

Ukoliko i vi najviše volite viskozne haljine i bluze, pročitajte zanimljivu priču o nastanku i karakteristikama viskoze, ali i savete za njeno održavanje!

Šta je viskoza?

Da li je viskoza prirodni materijal?

Ovo pitanje često se postavlja i konačno ćemo vam dati odgovor, ali će vas on možda malo iznenaditi. Istina je da je viskoza materijal koji se dobija veštačkim putem, ali od sirovina prirodnog porekla.

Šta to znači, pitate se?

Naime, materijal viskoza nastaje od celuloze drveta, što automatski znači da je u pitanju materijal prirodnog porekla. Međutim, pre nego što ona može da ode u preradu i tkanje, prolazi kroz intezivan hemijski proces i biva tretirana kiselinama koje omogućavaju njenu dalju obradu.

Nastanak viskoze vezuje se za drugu polovinu 19. veka kada je u tekstilnoj industriji započeta proizvodnja sintetičkih materijala sa ciljem da budu što sličniji svili.

Proizvodnja prirodne svile nije mogla da ide u korak sa potražnjom, te su se tražile najsličnije alternative i tada je otkriveno da se celuloza drveta može preoblikovati u sasvim finu i mekanu tkaninu.

U postupku proizvodnje drvo ili bambus se prvo usitnjavaju, a zatim hemijski obrađuju. U ovom procesu se koriste ugljen disulfid, amonijak, sumporna kiselina, aceton i kaustična soda. Kaustična soda i ugljen disulfid deluju na celulozu i u kontaktu sa njima nastaje gusta tečna masa. Ona se zatim provlači kroz kiselinu koja iz nje oslobađa celulozu u obliku veoma tankih, viskoznih niti.

Zbog toga se viskoza svrstava u polusintetički materijal.

Na sreću, videćete da ni najmanje ne nalikuje drugim sintetičkim i polusintetičkim materijalima, već može da se pohvali mnoštvom pozitivnih karakteristika o kojima će biti više reči u nastavku.

Kakav je viskoza materijal – karakteristike

Viskoza je glatka tkanina koju je na dodir i po teksturi često moguće pomešati sa svilom ili pamukom. Nalik njima ima lep pad i prefinjen izgled, te se odlično prilagođava telu.

Prozračna je i lagana na koži, što omogućava prolaz vazduha kroz vlakna, čineći je idealnim materijalom za letnju odeću. Pored toga, vlakna viskoze imaju visoku apsorpciju vlage, što znači da mogu brzo upiti znoj i vlagu sa kože. Jedan naučni eksperiment bavio se performansama različitih materijala. Tada je dokazano da viskoza ima antibakterijska svojstva, koja je čine superiornim materijalom za nošenje na visokim temperaturama.

Još jedna prednost ovog materijala je i njegova svestranost. Moguće je kombinovati viskozu sa različitim materijalima kao što su pamuk, lan ili elastin, kako bi se poboljšale određene performanse ili karakteristike tkanine.

Njen proces proizvodnje je veoma fleksibilan i omogućava da bude više nalik svili, pamuku ili lanu, u zavisnosti od potreba. Zato ju je nekad i teško prepoznati jer se u prodavnicama može pronaći u mat i sjajnim varijantama, glatka i prozračna, ali čak i hrapava na dodir i gušćeg tkanja.

Nedostaci viskoze – ima li ih?

Glavni nedostatak viskoze koji bi se mogao izdvojiti iz ugla korisnika jeste gužvanje.

Baš kao pamuk, lan i svila, i ovaj letnji materijal se lako gužva, ali možemo mu to oprostiti zbog svih drugih prijatnih svojstava koja poseduje.

U pogledu uticaja na životnu sredinu, viskoza se generalno smatra boljom i održivijom opcijom od nekih drugih sintetičkih vlakana, poput poliestera, jer je proizvedena iz prirodnih sirovina – celuloze drveta.

Međutim, postupak proizvodnje viskoze koristi hemikalije, a neke od njih mogu biti štetne za okolinu ako se ne tretiraju i ne recikliraju pravilno. Takođe, ukoliko se proizvodnja viskoze ne kontroliše i ne vrši se prema ekološkim standardima, može doći do zagađenja vode i emisije štetnih gasova.

Ipak, ako polazimo od toga da svi proizvodnju vrše odgovorno i u skladu sa propisima, kao što to radi Ivko Outlet u Inđiji, svakako ima mnogo više dobrih nego loših strana! U poređenju sa sintetičkim poliesterom, čija su negativna dejstva po životnu sredinu odavno dokazana, viskoza predstavlja odličnu alternativu koja uzgred pruža elegantan i skupocen izgled.

Viskoza – pranje i održavanje odeće od viskoze

 

Iako po mnogo čemu slična pamuku, koji je poprilično izdržljiv i poznat po svojoj sposobnosti da izdrži mnogobrojna pranja na visokim temperaturama bez gubljenja forme i habanja, viskoza je nešto osetljivija.

Trebalo bi uvek pažljivo pročitati instrukcije sa etikete i pridržavati ih se, a viskozu prati na maksimalno 60° C ukoliko je veoma zaprljana. Ipak, preporučljivo je odevne predmete kao što su košulje ili haljine od viskoze prati na 30° C ili 40° C kako bi što duže bili kao novi.

Birajte pranje na programu za osetljive tkanine i sa što manje obrtaja, a kada je to moguće, ručno pranje.

Gde možete kupiti kvalitetnu odeću od viskoze?

Da li vas je ova priča inspirisala da pođete u šoping i kupite sebi novu košulju od viskoze?

Beograd je već duže vreme prepoznat kao modna prestonica Srbije, i najbolje od domaćih i stranih modnih brendova može se pronaći ovde. Kako je viskoza već duže vreme popularan i tražen materijal, u svim većim prodavnicama može se tokom cele godine pronaći fantastičan asortiman viskozne garderobe.

Prodavnice kao što je Zara u Beogradu nude veliki izbor prijatnih i modernih košulja od viskoze. Ovde ćete pronaći muške i ženske košulje po svačijem ukusu, a za lepršave ženske haljine, tu je Reserved u Beogradu, u kom se zna da je leto rezervisano za viskozu.

Ukoliko planirate da iznenadite dragu žensku osobu, sada kada znate kakav je materijal viskoza, kvalitetan komad garderobe od viskoze bezvremenskog stila može biti sjajan poklon za nju.

Razmislite o nekom klasičnijem komadu koji će moći lako da se kombinuje u različitim odevnim kombinacijama. Jednobojne ženske bluze od viskoze poput onih u prodavnici H&M u Beogradu su poklon sa kojim se ne može pogrešiti!

Bilo da tražite poklon od viskoze za sebe ili druge, BIG FASHION tržni centar u Beogradu je idealna destinacija za vaš poduhvat! Kvalitetne comedy od viskoze možete pronaći i u drugim BIG centrima širom Srbije.

Čekamo vas!