hero

Najbolji puder za suvu kožu lica – TOP 5 preporuka

Najbolji puder za suvu kožu lica – TOP 5 preporuka

Najbolji puderi za suvu kožu obavezno moraju imati hidrirajuća i negujuća svojstva, kako koža ne bi delovala ispijeno i dehidrirano. Iako suvi tip kože uglavnom ima manje vidljivih nepravilnosti od masne, suva koža zahteva specifičan pristup kada je reč o šminkanju, jer pogrešan izbor može dodatno naglasiti suvoću, fine linije i ljuspice.

Predstavićemo vam najbolje pudere za suvu kožu koji su dostupni na tržištu, a ujedno vas informisati o odlikama koje idealan puder za ovaj tip kože treba da sadrži. Pročitajte naše savete i posetite drogerije, parfimerije i apoteke u BIG tržnim centrima, kako biste izabrali puder koji će odgovarati vašim specifičnim potrebama.

Vichy Dermablend

Ovo je tečni puder za suvu kožu koji mnogi hvale. Besprekorno prekriva manje nepravilnosti na licu poput tamnih podočnjaka, crvenila, ožiljaka od bubuljica i neujednačenosti tena.

U sastavu ima glicerin i eterična ulja biljnog porekla koja ga čine idealnim za suvu kožu. Lako je razmaziv i hidrira kožu do 24h, a potpuno je postojan do 16 sati. Mnogi su mišljenja da je ovo najbolji puder za suvu kožu koji su probali zbog lagane strukture i osećaja udobnosti na licu.

Pokrivna moć: Visoka

Cena: Oko 2.500 RSD.

Gde se može kupiti: Vichy kozmetika može se kupiti u Lilly drogeriji, kao i u apotekama Benu i Galen Pharm u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Bourjois, Healthy mix serum

Često za ovaj puder kažu da je najbolji tečni puder za suvu kožu u svom cenovnom rangu.

Bourjois Healthy mix je na tržištu već mnogo godina i to sa jakim razlogom! Ima srednju pokrivnu moć i ostavlja divan satenski sjaj na koži. Jednostavno se razmazuje i ostavlja privlačan i svež finiš, a nakon nanošenja koža lica izgleda prirodno i blistavo.

Popularnost mu je bila toliko velika da su ga kupovale žene za različitim tipovima kože, ali on je ipak najpogodniji za suvu kožu, dok na masnijoj ne bi bio jednako postojan.

Pokrivna moć: Srednja

Cena: Oko 2.500 RSD.

Gde se može kupiti: Može se kupiti u Jasmin parfimeriji u Beogradu, Liliju, ali i DM-u gde je među “uvek povoljno proizvodima” pa ga možete kupiti po nižoj ceni od 1.849 RSD.

Revlon PhotoReady Candid

Hidrirajuće kremasti puder koji čini čuda suvoj koži!

Ovaj puder iz Revlon asortimana je specifičan zbog svoje bogate kremaste teksture i pruža osećaj hidratantne kreme, a ne tečnog pudera na koži. Osim što hidrira kožu, sadrži antioksidanse koji čuvaju kožu od spoljnih uticaja i plave svetlosti. Veoma je lagan i postojan, te je idealan za različite prilike i kao stvoren za suvu kožu!

Jedan od najpovoljnijih pudera za suvu kožu!

Pokrivna moć: Srednja sa mogućnošću nadogradnje

Cena: Oko 730 RSD

Gde se može kupiti: U Lilly drogeriji u Novom Sadu i širom Srbije.

L’Oréal Paris True Match Super-Blendable Foundation

Ovaj puder je pravi izbor za one koji žele da postignu prirodan, “no make up” izgled. Formula je razvijena kako bi se maksimalno prilagodila tonu i teksturi kože, čime se postiže gotovo nevidljiv efekat na licu.

Dodatak glicerola i vitamina E čini ovaj tečni puder za suvu kožu posebno hranljivim, dok pruža zaštitu i vitalnost koži. Pored toga, široka paleta nijansi omogućava svakome da pronađe idealnu boju koja odgovara njihovom prirodnom tonu kože.

Pokrivna moć: Srednja sa mogućnošću nadogradnje

Cena: Oko 1.900 RSD (U DM-u je ovo proizvod pod oznakom “uvek povoljno” i možete ga kupiti za 1.449 RSD)

Gde se može kupiti: U Lilly drogerijama i DM-u u Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji.

Max Factor Radiant Lift Foundation

Ovaj tečni puder za suvu i osetljivu kožu dolazi u luksuznom pakovanju, u rangu sa profesionalnim puderima.

U pitanju je hidratantni puder za suvu kožu, koji takođe pomaže u smanjenju vidljivosti sitnih linija i bora zahvaljujući svojoj anti-age formuli. Srednja do visoka pokrivenost omogućava efikasno prikrivanje nepravilnosti, dok svetlucavi finiš koži daje zdrav i mladalački izgled, uz posebnu dozu sjaja.

Ova formula je posebno otporna na svakodnevne izazove kao što su znoj i vlažnost, čineći ga idealnim za dugotrajno nošenje bez potrebe za čestim popravkama.

Pokrivna moć: Srednja do visoka

Cena: Oko 2.000 RSD

Gde se može kupiti: U Lilly drogerijama.

Koje su odlike dobrog pudera za suvu kožu?

Najbolji puder za suvu kožu lica – TOP 5 preporuka

Puder za suvu kožu treba da ima specifične karakteristike kako bi odgovarao potrebama ovog tipa kože. Evo nekoliko ključnih karakteristika koje treba tražiti prilikom izbora pudera za suvu kožu:

 1. Hidratantne komponente: Puder bi trebalo da sadrži sastojke koji pomažu u održavanju hidratacije kože. To mogu biti hijaluronska kiselina, glicerin, ceramidi, ili prirodna ulja koja omogućavaju koži da ostane hidrirana i sprečavaju dalje isušivanje.
 2. Kremasta tekstura: Puderi sa kremastom i bogatom teksturom su idealni za suvu kožu jer se lakše stapaju s kožom, ne naglašavaju suve delove i ne osušuju kožu dodatno.
 3. Sjajan finiš: Za suvu kožu poželjno je izabrati puder koji daje sjajan, odnosno „dewy“ finiš, umesto mat finiša koji može istaći suvoću i teksturne nepravilnosti kože. Mat finiš obično pružaju najbolji puderi za masnu kožu.
 4. Blaga formula: Važno je da puder ne sadrži iritirajuće sastojke kao što su alkoholi ili jaki parfemi, koji mogu izazvati iritacije ili dodatno isušivanje kože.
 5. Antioksidansi: Puderi obogaćeni antioksidansima poput vitamina E, vitamina C ili zelenog čaja, mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih uticaja okoline, dok istovremeno pružaju anti-age efekat.
 6. Gradivna pokrivenost: Uz puder gradivne pokrivenosti se lakše kontroliše koliko proizvoda se nanosi.
 7. SPF zaštita: Idealno bi bilo da puder sadrži i zaštitni faktor (SPF) kako bi zaštitio kožu od štetnih UV zraka, što je posebno važno za suvu kožu koja može biti osetljivija na sunčevo zračenje.

Biranje pudera sa ovim karakteristikama pomoći će da suva koža ostane hidrirana, zdrava i da izgleda sveže, bez naglašavanja suvoće ili nepravilnosti.

Da li se isti puderi koriste za suvu i za dehidriranu koižu?

Najbolji puder za suvu kožu lica – TOP 5 preporuka

Iako suvi i dehidrirani tipovi kože imaju slične potrebe za hidratacijom, postoji nekoliko ključnih razlika u njihovim potrebama koje mogu uticati na izbor pudera.

Suva koža je tip kože koji prirodno proizvodi manje sebuma, što rezultira suvoćom i često hrapavom teksturom.

Dehidrirana koža, s druge strane, nije tip kože već stanje kože u kome može biti bilo koji tip kože, uključujući i masnu. Dehidrirana koža nema dovoljno vode, što za rezultat ima osećaj zatezanja, “siv izgled” lica i vidljive fine linije.

Kako se razlikuje izbor pudera za dehidriranu i suvu kožu?

Za suvu kožu je preporučljivo birati pudere koji su posebno bogati i hranjivi, sa kremastom teksturama koje mogu pomoći u smirivanju i zaštiti suve kože. Ovi puderi često sadrže ulja ili masne kiseline koje pomažu u obnavljanju zaštitne barijere kože.

Za dehidriranu kožu je ključno izabrati pudere koji sadrže humektante poput hijaluronske kiseline ili glicerina, koji privlače vodu u kožu i pomažu u njenoj hidrataciji. Iako ovi puderi mogu biti manje bogati od onih za suvu kožu, njihov fokus je na dugotrajnoj hidrataciji.

Dakle, iako se neki puderi mogu koristiti i za suvu i za dehidriranu kožu, posebno ako imaju sastojke koji targetiraju i hidrataciju i nahranjenost, važno je razmotriti specifične potrebe kože prilikom izbora pudera. Idealno bi bilo odabrati proizvode koji su formulisani za specifične potrebe vašeg tipa ili stanja kože.

Da li se za suvu kožu preporučuju puder u kamenu i puder u prahu?

Puderi u kamenu i puderi u prahu generalno nisu najbolji izbor za suvu kožu, posebno ako je koža izrazito suva ili sklona ljuštenju. Razlozi za to su sledeći:

 • Puderi u kamenu i u prahu često ostavljaju mat finiš, koji može istaći suve delove, fine linije i bore. Mat finiš takođe može učiniti da koža izgleda još suvlje nego što jeste.
 • Puderi u prahu mogu apsorbovati prirodna ulja i vlagu sa kože. Suva koža već prirodno nema dovoljno sebuma, a ovi puderi je mogu dodatno isušiti.
 • Suvoj koži obično odgovara tečna, kremasta tekstura koja pomaže u hidrataciji i pruža zaštitu. Puderi u kamenu i u prahu su čvršći i suvlji, pa je teže naneti ih ravnomerno na suvu kožu, bez naglašavanja teksturalnih nepravilnosti.

Ako ipak preferirate primenu pudera u kamenu ili prahu, preporučujemo da koristite dobru hidratantnu kremu ili primer pre nanošenja pudera, kako bi koža bila što više hidrirana. Koristite ove pudere umereno, u tankom sloju, kako bi se izbeglo prekomerno isušivanje kože.

Određeni puderi u kamenu i prahu su formulisani tako da budu nešto hidratantniji i blaži za suvu kožu. Evo nekoliko preporuka:

 1. BareMinerals Original Foundation SPF 15
 2. Clinique Almost Powder Makeup SPF 15
 3. MAC Mineralize Skinfinish Natural
 4. L’Oréal Paris True Match Mineral Foundation
 5. NYX Professional Makeup Stay Matte But Not Flat Powder Foundation

Nadamo se da smo vam olakšali izbor pudera, i da ćete uz naše savete pronaći svog dugoročnog make up saveznika! Važno je napomenuti da je ipak presudan vaš lični osećaj i specifične potrebe – ne odustajte dok ne pronađete najbolji puder za sebe!