hero

Crni petak 2022 – kada je Black Friday, i kakvi vas popusti očekuju?

Crni petak 2021 – kada je Black Friday, i kakvi vas popusti očekuju?

Black Friday 2022. godine u BIG tržnim centrima biće propraćen najboljim sniženjima! 

Crni petak obeležavamo godinama unazad, a svaki put uspemo da iznenadimo verne posetioce sa sve boljim popustima i akcijama! 

Da li ste se spremili za dan najvećih sniženja? Šta je na vašoj šoping listi za Crni petak? Je l’ znate kada je Crni petak 2022. godine i na kom mestu će ga pratiti najbolji popusti?

Ne propustite da obeležite ovaj praznik popusta i iskoristite fenomenalna sniženja i akcije koje smo vam spremili. 

Saznajte sve o Crnom petku u nastavku teksta i budite spremni za kupovinu!

Kada je Crni petak 2022? Evo koji je tačan Black Friday datum! 

Black Friday 2022. godine biće 25. novembra.

On se ni jedne godine ne održava istog dana, jer je za Crni petak datum uvek određen time kada je poslednji petak u novembru. 

Zato je Black Friday 2021. godine bio 26. novembra, a datum Crnog petka 2022. godine biće 25. novembar.

Ove godine planirajte 25. novembar za kupovinu u najbližem BIG tržnom centru i iskoristite dan najboljih popusta da kupite sve ono što ste cele godine “merkali”, ali ste strpljivo čekali da bude na sniženju. 

Dočekali ste – vreme za pravu šoping groznicu! 

Kako je nastao Black Friday? 

Crni petak dolazi iz najveće zemlje kupoholičara – Amerike. 

Obeležava se kao dan koji sledi nakon čuvenog Dana zahvalnosti, jednog od najvažnijih praznika američkih porodica. Kako je Dan zahvalnosti uvek poslednji četvrtak u mesecu, datum Black Friday-a je poslednji petak. 

Zbog dana kada se obeležava razumemo zašto je “petak”, ali zašto je “Crni”?

Naziv “Crni petak” potiče od događaja iz daleke 1969. godine.

U petak, 24. novembra 1864. godine se dogodila katastrofa na berzi. Cena zlata je, nakon perioda velikih špekulacija, opala, a tržišta su doživela krah. Onda su ovaj dan ekonomisti nazvali Crnim petkom, kako bi slikovito objasnili enormni negativan uticaj ovog događaja na ekonomiju. 

Ali kada je Crni petak kakav danas znamo preuzeo ovaj naziv? 

Zapravo, Black Friday je nastao mnogo pre nego što je tako i imenovan.

U nameri da otvore sezonu prazničnih kupovina na bombastičan način i privuku kupce, marketinški stručnjaci i ekonomisti osmislili su adekvatnu metodu i odličan tajming: 

Nakon Dana zahvalnosti će ponuditi velike popuste, oslanjajući se na to da kompanije ovaj petak uglavnom progalašavaju neradnim danom, a čak i kada to ne čine – američki državljani rado ga uvrste u svoje slobodne dane kako bi “spojili” Thanksgiving sa vikendom. 

Ovako obuhvataju najavu prazničnih kupovina, predstavljanje ponude velikom broju kupaca, ali i osiguravaju da će u kupovinu doći veliki broj ljudi, kako su tog dana slobodni. 

Crni petak je odmah postao veliki hit, a čak i one prodavnice koje nisu planirale da ponude velike popuste ovog dana su u nameri da budu konkurentnije na tržištu to i učinile. 

Od ovog trenutka, sve ostalo je istorija.

Crni petak 2021 – kada je Black Friday, i kakvi vas popusti očekuju?

Evolucija Crnog petka u svetu i kod nas

Crni petak širom SAD postaje tradicionalni dan najvećih popusta, za koje se mnogi brendovi pripremaju čitave godine, a neki samo ovog dana imaju veći obrt kupoprodaje nego tokom cele godine!

Tako je ovaj događaj zavredio i ovakav naziv – ljudi su počeli da ga zovu Crnim petkom kako bi objasnili haos i ogromne redove u prodavnicama. 

Stručnjaci za odnose sa javnošću 1961. godine počinju da rade na rebrendingu Crnog petka, pokušavajući da ga predstave kao dan za zabavu i lepo vreme za kupovinu sa celom porodicom, umesto gužvama u šopingu, a usledeli su i pokušaji da se preimenuje u “Veliki petak”, što nije uspelo.

Uskoro, koncept Crnog petka počeo je da se širi i po ostatku sveta, naročito u području zapadne Evrope, a pre nekoliko godina stigao je i u našu zemlju! Iako nemamo Dan zahvalnosti, kraj novembra je i za nas idealno vreme za praznični šoping i najavu zimskih kolekcija!

BIG je poznat po odličnoj organizaciji zabavnih sadržaja i događaja, pa smo brzo postali vaša omiljena šoping destinacija za Crni petak. Osvojili smo vas fenomenalnim popustima, zanimljivim akcijama, ali i velikim prostorom koji je među glavnim odlikama naših tržnih centara. Na kraju krajeva, naš moto je: Think BIG!

Kada je na drugim mestima gužva, ne možete da dođete ni do kabine, a kamoli stignete do kase, kod nas je dovoljno prostrano da kupovina ostane prijatno iskustvo i sjajan doživljaj, čak i kad su gužve tokom Crnog petka. 

A kakvi će biti popusti?

Black Friday popusti 2022 – kakva sniženja možete da očekujete?

U BIG tržnim centrima – najbolja do sada!

Iako smo poznati po akcijama i sniženjima koje organizujemo tokom cele godine, za Crni petak pripremamo najveće popuste, ali i zanimljive događaje koji nas dodatno preporučuju za posetu tržnom centru. 

Popusti za Crni petak biće vrlo raznovrsni. 

Neke prodavnice će ceo svoj asortiman razigrati šarenolikim popustima, pa će im jedna stvar ili grupa stvari biti na 5%, druga na 55%, a treća na 90% popusta, dok će neke odrediti generalni popust koji će se odnositi na celokupni asortiman.

Ovo će biti i dan kada će se prodavnice utrkivati da vas osvoje sjajnom uslugom, zanimljivom reklamom, ali i primamljivim akcijama, pa ćete sa uživanjem kupovati tokom celog dana – sve će biti podređeno vama!

Koliko će trajati popusti za Crni petak?

Zavisi koji brend i prodavnicu pitate. 

Black Friday popust uglavnom traje samo tog jednog celog dana. Od trenutka otvaranja prodavnica do njihovog zatvaranja, poslednjeg petka novembra. 

Ipak, mnoge prodavnice i brendovi produže vreme akcija i na više dana, pa uglavnom spoje Crni petak sa vikendom. Poslednjih godina, sve je popularniji i Crni novembar – ceo mesec popusta, koji se obično najviše sniže tog dana. 

Kako biste znali koliki vas popusti očekuju ove godine i koliko će trajati, pratite naše naloge na društvenim mrežama i pridružite se našoj zajednici ljubitelja šopinga. #ThinkBIG i ostanite u toku sa svim novostima o akcijama i sniženjama koje vam pripremamo. 

Kako isplanirati šoping i šta je najbolje kupovati za Crni petak?

Kako se neke stvari naročito isplate za kupovinu tokom Crnog petka, savetujemo da kupujete pametno i napravite dobar i temeljan plan šopinga. Evo kako ćete znati da ste zaista kupili ono što vam je potrebno i što ste želeli. 

#1 Napravite šoping listu mnogo pre Crnog petka

Ukoliko niste iskusni šopingholičar koji uživa u kupovini radi samog iskustva šopinga, već svaku koristite radi nabavke zaista neophodnih stvari, savetujemo da dobro isplanirate šta je ono što želite da nabavite za Crni petak.

U BIG-u je uvek toliko popusta i akcija da je teško da ćete moći da odolite, a da ne kupite po nešto iz svake prodavnice, i to sa uživanjem, osim ukoliko imate dobar plan.

Zato istražite ponudu prodavnica, razmislite šta je to što želite da nabavite i što vam je istinski potrebno, a zatim sve stavite na wish šoping listu. Poređajte stavke po prioritetima. Kada stignete u BIG na Black Friday, ostaje samo da ih pronađete i nabavite po najpovoljnijoj ceni!

#2 Praznici se bliže – Black Friday popusti su odlični za kupovinu poklona

Ne zaboravite na Novu godinu i Božić, ali i slave. 

Svi praznici i darivanja slede posle Crnog petka. Umesto da naredna dva meseca provedete u kupovini i odabiru poklona, smislite šta i kome želite da kupite pre Crnog petka i jednom nabavkom rešite poklone za sve praznike koji slede. 

Ne samo da ćete uštedeti vreme, nego i poklone nabaviti po značajno nižim cenama! U našim tržnim centrima čekaju vas popularni brendove odeće, brendovi obuće, prodavnice za decu, i sportske opreme, idealne za ljubitelje sporta i rekreacije, pa nećete imati problem da na jednom mestu pronađete poklone za celu porodicu!

Crni petak 2021 – kada je Black Friday, i kakvi vas popusti očekuju?

#3 Fokusirajte se na kupovinu ključnih stvari za Crni petak

Nije isto da li ćete uštedeti 50% na paru čarapa ili na laptopu čiju kupovinu mesecima odlažete. 

Uvek savetujemo da se vreme najvećih popusta iskoristi za velike kupovine – elektronika, bela tehnika, mali kućni aparati, nameštaj, kao i skuplja odeća i obuća, najbolji su ulovi i prva stvar koju će svaki poznavalac šopinga nabaviti za vreme enormnih sniženja za Crni petak!

Ukoliko su upravo ovi predmeti na vašoj listi, Crni petak je idealan za njihovu kupovinu. Međutim, ako niste raspoloženi za velike kupovine ili jednostavno nemate potrebu za ovakvim komadima – prepustite se čarima šopinga i nabavite ono što vam se dopada, a ne što vam je neophodno! 

#4 Crni petak i lista popusta – saznajte gde je najveća rasprodaja

Kada znate šta želite da nabavite, smislili ste i celu listu želja, pa čak i promislili o idejama za poklone – ostaje da izaberete gde ćete da provedete ovo slavlje šopinga.

Osim što je potrebno da vam bude što bliže, prilikom odlučivanja o tome koje mesto ćete posetiti radi šopinga za Crni petak treba da se informišete i o akcijama i sniženjima koje se nude.

Izučite dostupne liste popusta i uverićete se da je BIG destinacija broj 1 za kupovinu tokom Crnog petka!

Upoznajte se sa našom listom popusta za Black Friday – sigurni smo da su na njoj i neki od vaših omiljenih brendova: Zara u Beogradu, Gigatron i Tehnomanija, kao i H&M u Novom Sadu i H&M u Beogradu, samo su neke od popularnih prodavnica koje vam za Crni petak u BIG-u pripremaju fenomenalne akcije! 

Pratite vama najbliži BIG na društvenim mrežama i među prvima ćete saznati i za popuste za Crni petak koje smo vam spremili – tamo ih uvek objavimo čim kompletiramo listu! 

#5 Pronađite najbliži BIG – tu vas čekaju najbolje akcije za Black Friday

Brendovi odeće, obuće, modnih aksesoara, sportske prodavnice, prodavnice elektronike, knjižare, pa i prodavnice nameštaja i stvari za kuću – sva prodajna mesta iz BIG tržnih centara učestvovaće u ovom prazniku sniženja! Tačna lista popusta biće vam dostupna na web platformama BIG tržnih centara pred Crni petak! 

Evo gde vas čekaju najniže cene i najbolje rasprodaje:

Vidimo se za Black Friday, ali i svih drugih dana!

Tu smo da obezebimo iskustvo šopinga, zabave i gastronomskih užitaka za vas, vaše prijatelje i porodicu, i to na najvišem nivou. Kada pomislite na kupovinu – tu je BIG!