hero

Niacinamid – Šta je i kako se koristi?

Niacinamid serum sa pipetom u rukama žene

Niacinamid je poslednjih godina stekao veliku popularnost i zaludeo beauty svet zbog mnogobrojnih benefita po kožu koje poseduje.

On je aktivni sastojak koji predstavlja formu vitamina B i posebno prija osobama sa masnom ili meštovitom kožom, ali videćete ga i u mnogim proizvodima za normalnu kožu zbog njegove neutralne pH vrednosti i blagotvornosti po kožu.

Saznajte sve što vas je ikad interesovalo o niacinamidu u ovom sveobuhvatnom vodiču koji smo vam pripremili!

Šta je niacinamid?

Kao što smo već rekli, niacinamid je forma vitamina B. Preciznije, on je oblik vitamina B3 – niacina.

U pitanju je izuzetno stabilan aktivni sastojak koji ima gotovo neutralnu pH vrednost. Za razliku od BHA i AHA kiselina, kao i vitamina C i retinola, nema kiselu bazu te je zbog toga pogodan čak i za osetljivu kožu. Njegova neutralnost mogućnost pojave iritacije i crvenila smanjuje na minimum.

Izuzetno je nežan prema koži, a nuspojave pri korišćenju su retke. Tome u korist govori činjenica da čak i trudnice smeju da ga koriste.

Ipak, postoje različite koncentracije niacinamida u preparatima, te se za probu savetuje manja doza. Ne počinjite sa više od 5% niacinamida, kako biste ga testirali. Takođe, ukoliko ste alergični na vitamine B kompleksa, možda ovo nije preparat za vas.

Sada, kada ste stekli osnovno poznavanje niacinamida, vreme je da pređemo na ono što vas verovatno najviše interesuje!

Bočoce The Ordinary nijacinamida, minđuše i marama

Za šta je dobar niacinamid?

Prednosti niacinamida po kožu su višestruke, a ovaj vitamin možemo unositi na različite načine.

Može se naći u ribi, orašastim plodovima, pečurkama i džigerici. Svi ovi sastojci puni su niacina i veoma korisni za celokupno funkcionisanje našeg organizma. Ishrana bogata niacinom obezbeđuje uravnoteženost, zdravu kožu i sprečava vitaminske deficite u organizmu. Osim kroz hranu, niacin možete unositi u svoj organizam i kroz suplemente, ali i kroz kozmetičke preparate.

Svoja najmoćnija dejstva niacinamid ostvaruje topikalnom upotrebom, odnosno direktnim nanošenjem na kožu.

Reguliše lučenje sebuma – spas za masnu kožu

Niacinamid utiče na sebum, prirodno ulje koje proizvodi naša koža, i reguliše njegovo lučenje.

Balansirajući nivoe sebuma, sprečava da koža postane previše masna i da “prosija”, što ga čini posebno korisnim za osobe sa masnom, mešovitom ili kožom sklonom aknama.

Danas na tržištu postoje mnogi puderi za masnu kožu sa niacinamidom, kao što je Catrice HD Liquid Coverage, koji obećavaju matiran i ujednačen ten tokom dužeg vremenskog perioda.

Iako se niacinamid ne prodaje kao proizvod koji direktno utiče na akne, povezanost je jasna – uz smanjeno lučenje sebuma koža postaje čistija, te upaljenja i akne redovnom upotrebom postaju sve ređa. Posebno može biti efikasan za potkožne bubuljice koje nisu još uvek izbile na površinu.

Jača prirodnu barijeru kože i čini je jedrom

Niacinamid podstiče prirodnu izgradnju keratina i usporava starenje kože.

Zahvaljujući tom procesu koža postaje čvršća, glatkija i jedra. Prirodna barijerna funkcija kože se ojačava, smanjujući gubitak vode i održavajući optimalan nivo hidratacije. Održavajući kožu ravnomerno i adekvatno hidriranom, niacinamid pomaže u sprečavanju suvoće, što rezultira punijom kožom i blistavijim tenom.

Zaglađuje kožu i smanjuje vidljivost pora

Kada je koža dovoljno hidrirana, sitne bore i linije postaju manje vidljive, a koža postaje glatka na dodir. Sposobnost niacinamida da stimuliše proizvodnju kolagena pomaže u očuvanju strukture kože, čineći je elastičnijom i čvršćom.

Niacinamid ima svojstvo smanjenja veličine pora na koži. Povećanje produkcije kolagena može pomoći u zatezanju kože oko pora, čime se vizuelno smanjuje njihova vidljivost. Osim toga, njegova regulacija proizvodnje sebuma doprinosi sprečavanju prekomernog lučenja masnoće, što može pomoći u sprečavanju začepljenja pora i nastanka mitesera i akni.

Takođe utiče na smanjenu grubost kože i uklanjanja nepravilnosti, što dovodi do glađe i ujednačenije površine kože. Ovo je posebno korisno za ljude koji se bore sa nepravilnostima, poput sitnih neravnina, ožiljaka od akni ili neujednačenog tena.

Devojka sa peškirom na glavi se gleda u ogledalu

Smiruje crvenilo i zapaljenja na koži

Niacinamid poseduje antiinflamatorna svojstva, koja mogu pomoći u smirivanju upala, iritacija i smirivanju postojećih lezija akni.

Upalni procesi na koži mogu biti izazvani različitim faktorima, uključujući sunčevu svetlost, zagađenje, agresivni piling, preosetljivost na određene sastojke iz kozmetičkih preparata, ali i hranu. Niacinamid deluje tako što smanjuje nivo proinflamatornih hemijskih jedinjenja u koži, čime se momentalno ublažava crvenilo, oticanje i iritacija.

Osobe sa osetljivom kožom često mogu imati problema sa crvenilom i zapaljenjem usled delovanja spoljašnjih iritansa. Niacinamid je posebno blag i nežan prema koži. Uz svoje antioksidantne sposobnosti je pogodan za osobe sa osetljivom kožom, jer njegovo umirujuće dejstvo pomaže u smanjenju reaktivnosti kože i čini je manje podložnom crvenilu i iritacijama.

Efikasan je čak i za bore!

Verovatno se sada pitate: “ima li nešto što ovaj sastojak ne radi?”

Zaista, toliko se korisnih svojstava pripisuje niacinamidu da je prosto neverovatno da on sve to može, ali i dokazano. Već smo objasnili da niacinamid ima sposobnost stimulisanja proizvodnje kolagena koji je odgovoran za održavanje čvrstine i elastičnosti kože.

Kroz poboljšanje kolagenske proizvodnje, niacinamid može blago smanjiti vidljivost finih linija i bora, pogotovo kada se redovno koristi tokom dugog perioda.

Ipak, ako su bore već dublje i izraženije, niacinamid možda neće biti dovoljan da ih značajno redukuje. U takvim slučajevima, trebalo bi da ga kombinujete sa drugim anti-age sastojcima kao što su retinoidi i hijaluronska kiselina.

Kako se slažu niacinamid i sunce?

Za razliku od retinola, kiselina i nekih drugih aktivnih sastojaka koje ne treba koristiti ukoliko planirate direktno izlaganje suncu, za niacinamid ovo pravilo ne važi.

On ne izaziva fotosenzitivnost. Naprotiv, njegova antiinflamatorna svojstva mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih efekata UV zračenja. Slobodno ga možete koristiti i u jutarnjoj rutini nege kože. Međutim, važno je napomenuti da niacinamid ne pruža zaštitu od sunca, stoga je upotreba kreme za sunčanje neophodno kako bi se koža adekvatno zaštitila od UV zraka.

Važno je napomenuti da je individualna reakcija kože različita za svakoga, pa je uvek preporučljivo započeti sa nižim koncentracijama i postepeno povećavati kako biste videli kako vaša koža reaguje.

Kako se koristi niacinamid za lice?

Nakon svega što ste pročitali o njemu, želite da počnete s upotrebom, ali ne znate koji preparat da odaberete?

Niacinamid za lice se može koristiti u svom najčistijem obliku kao serum, ali je izuzetno lak i za kombinovanje sa raznim drugim sastojcima. Može se kupiti u različitim oblicima, a ovo su najčešći proizvodi sa niacinamidom:

Serum sa niacinamidom

Serumi su najčešći oblik preparata u kom se ovaj aktivni sastojak može naći.

Niacinamid u serumima može biti samostalno ili sa još nekim sastojcima, kao što je hidrirajući pantenol (oblik vitamina B5). Takođe, može se koristiti i u kombinaciji sa “agresivnijim” sastojcima kao što su AHA i BHA kiselina, kada je potreban hemijski piling, ili s retinolom, za dubinsku anti-age negu.

BHA (beta-hidroksi) kisellina, poznatija kao salicilna kiselina može biti sjajna u kombinaciji s niacinamidom. Salicilna može isušiti kožu ukoliko se prečesto koristi, ali uz dodatak niacinamida napraviće se balans koji će prijati vašoj koži, a on će je nahraniti dovoljno i obezbediti joj potrebnu vlagu.

Niacinamid i retinol često se navode kao najbolji par sastojaka za efikasnu negu kože. Ova kombinacija ne bi trebalo da iziritira kožu, a učiniće je izuzetno čvrstom, jedrom i popuniti sve neravnine i bore.

Kombinacija niacinamida i vitamina C je dozvoljena, i iako ne postoje dokazane nuspojave, preporučljivo je koristiti ih odvojeno, predostrožnosti radi. Naime, oba sastojka imaju moćna antioksidativna svojstva, a velike količine vitamina C mogu i iziritirati kožu. Najbolje je ovu kombinaciju prvo isprobati na manjoj površini kože, pa se potom odlučiti za ili protiv nje.

Naravno, upotreba SPF-a je podrazumevana za koju god kombinaciju da se odlučite jer je to i dalje najbolji način za usporavanje starenja kože i održavanje nežnog izgleda lica.

Kreme sa niacinamidom i njihova upotreba

Niacinamid u kremama je u simbiozi sa drugim biljnim i aktivnim sastojcima. Ove kreme prvenstveno utiču na hidrataciju kože, a procenat niacinamida je u njima često manji nego u serumu.

Ukoliko želite hidriranu i glatku kožu i kontrolisano lučenje sebuma, dnevna ili noćna krema sa niacinamidom će biti savršena za vas.

Toner sa niacinamidom

Toneri s niacinamidom su idealan način da ga uvedete u beauty rutinu.

Možete ga koristiti uveče nakon čišćenja lica, kao pripremu za ostale korake nege. Odličan su način da se koža nakon napornog dana, spoljašnjeg zagađenja i šminke. Uzgred, imajte u vidu da i čišćenje lica invazivnim čistačima može narušiti prirodnu pH vrednost kože, te da toner može delovati umirujuće i korisno je upotrebiti ga nakon ovog koraka.

Takođe, nećete pogrešiti ni ako toner stavite na lice ujutru, kako biste iskontrolisali lučenje sebuma i napravili jednu kvalitetnu podlogu za ostatak kozmetičkih preparata i šminku.

Bočica nijacinamid seruma sa ananasom

Koncentracija niacinamida i kako je odabrati

Koncentracija niacinamida u proizvodima za negu kože može varirati, a odabir odgovarajuće koncentracije zavisi od specifičnih ciljeva i potreba vaše kože.

Niacinamid je obično sastojak koji svako dobro podnosi i pogodan je za različite tipove kože, uključujući i osetljivu kožu. Ipak, postoji nekoliko različitih jačina, te vam ukoliko ga prvi put kupujete one mogu biti konfuzne.

Evo nekoliko uobičajenih koncentracija niacinamida i njihovih karakteristika:

  • 2% – 5% Niacinamid – ovo je niža koncentracija koja je pogodna za početnike ili osobe s osetljivom kožom. Ova koncentracija pruža blage benefite poput poboljšanja hidratacije, smanjenja crvenila i blagog posvetljivanja tena. Odličan je izbor za one koji tek počinju koristiti niacinamid u rutini nege ili imaju kožu koja može reagovati osetljivo na više koncentracije.
  • 5% – 10% Niacinamid – ovo je srednja koncentracija koja pruža više vidljive rezultate. Niacinamid u ovoj koncentraciji može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije, izjednačavanju tena, smanjenju vidljivosti pora i ublažavanju finih linija. Ova koncentracija obično odgovara većini korisnika i može biti dobar izbor za one sa raznovrsnim kožnim potrebama.
  • 10% – 20% Niacinamid – ovo su veće koncentracije koje pružaju snažnije i brže rezultate. Pogodne su za osobe sa izraženijim problemima poput tamnih mrlja, dubljih bora ili neujednačenog tena. Međutim, preporučuje se oprez pri upotrebi ovih visokih koncentracija kako ne bi izazvale iritacije ili nelagodnosti na koži.

Gde se mogu kupiti proizvodi sa niacinamidom?

Nakon što ste uvideli sve prednosti ovog moćnog sastojka, odlučili ste da je definitivno vreme da ga uključite u svoju negu?

Ostalo je samo pitanje gde se može kupiti niacinamid za lice.

U Beogradu i drugim većim gradovima postoji bezbroj odlično opremljenih drogerija i prodavnica kozmetike u kojima je pravo uživanje kupovati kozmetiku. Bilo da vam treba krema, serum ili toner, niacinamid vrhunskih kozmetičkih brendova u svim formama čeka vas u BIG tržnim centrima širom Srbije!

U Beogradu posetite:

Ukoliko vam je bliži Novi Sad obradovaće vas činjenica da je ponuda tamo jednako bogata i izazovna, čekaju vas:

Obradujte svoje lice i neka niacinamid postane sastavni deo vaše redovne rutine nege. Koža će vam biti zahvalna u godinama koje dolaze!