hero

Školski pribor za polazak u školu – detaljan spisak stvari za školu

Deca sa rančevima kreću u školu

Polazak u školu je prekretnica u detinjstvu svakog deteta i vrlo uzbudljiv događaj kako za dete, tako i za roditelje. Međutim, nakon prvobitne euforije što njihovo dete uskoro postaje đak prvak, roditelje čeka težak i zahtevan zadatak kada dođe vreme da se nabavi školski pribor.

Da li kupovati unapred, šta će učitelj tražiti i gde nabaviti kvalitetan dečiji pribor za školu samo su neka od raznih pitanja koja susreću roditelje budućih đaka, ne samo pred prvi polazak u školu već i svake naredne godine.

Ukoliko se i vi spremate za početak nove školske godine, za vas smo pripremili spisak za kupovinu koji će vam pomoći da ovaj zadatak obavite bez muke. Pročitajte naš tekst kako biste sastavili kompletan spisak stvari za školu, a zatim posetite knjižare u najbližem BIG tržnom centru i obavite ceo šoping na jednom mestu!

Devojčica sedi pored prozora

Treba li sav školski pribor kupovati pre početka školske godine?

Glavno pitanje koje pred polazak u školu muči sve roditelje jeste koji pribor za školu kupiti, a da budete sigurni da će se on zaista isplatiti. Niko ne želi da potroši novac na skup školski pribor koje dete neće upotrebljavati, zato se mnogi roditelji pitaju treba li se uopšte upuštati u kupovinu školskog pribora pre nego što je školska godina počela.

Na pitanje kako pripremiti dete za prvi razred često možete čuti savet da ništa ne kupujete pre početka školske godine. Razlog tome je to što svaki učitelj može da ima različite zahteve, te samo ako sačekate da dobijete tačne instrukcije, možete biti sigurni da nećete pogrešiti prilikom kupovine.

Međutim, nabavka kompletnog školskog pribora nakon što je škola već počela može biti vrlo haotična i stresna. Zato se ipak preporučuje da unapred kupite određene komade školskog pribora za koje možete biti sigurni da nećete pogrešiti, kao što su ranac ili pernica, koje treba prilagoditi potrebama deteta.

Takođe, određeni komadi školskog pribora poslužiće kao odlični pokloni za polazak u školu!

Nakon početka školske godine, kada dobijete detaljne smernice oko sveski i dodatnog pribora koji je vašem detetu potreban, lako možete svratiti u BIG knjižare u Novom Sadu, Beogradu ili drugom gradu i dokupiti sve što vam nedostaje!

Kako odabrati kvalitetan školski pribor za polazak u školu?

Kada se kupuje školski pribor, najbitnija stavka na koju treba obratiti pažnju jeste kvalitet. Jedino kupovinom kvalitetnog pribora možete biti sigurni da će on dobro služiti vaše dete i da nećete morati iznenada da trčite do najbliže knjižare kako biste kupili novi set drvenih bojica.

Zato vam savetujemo da kada kupujete pribor za školu birate proizvode poznatih proizvođača iz ove oblasti. Nemojte štedeti, već radije odaberite skuplji proizvod proverenog kvaliteta, nego jeftiniji ranac koji će se brzo pocepati ili jeftinije bojice koje će stalno pucati.

Ukoliko kupujete u BIG knjižarama u Beogradu i Novom Sadu možete biti sigurni da ćete svom detetu obezbediti kvalitetne proizvode. U našem asortimanu pronaći ćete povoljan školski pribor sa potpisom renomiranih svetskih brendova, koji garantuje kvalitet na koji se možete osloniti!

Knjige i olovke na stolu

Spisak stvari za školu – detaljan vodič za kupovinu školskog pribora

Kada kupujete školski pribor, bitno je znati na šta obratiti pažnju kako biste bili sigurni da ste napravili dobar izbor. Evo koje su to stvari koje obavezno morate uvrstiti u vaš spisak za školu:

 • Školska torba ili ranac
 • Pernica
 • Olovke, gumice, drvene bojice i flomasteri
 • Oprema za fizičko
 • Pribor za likovno

Školska torba – simbol polaska u školu za svakog đaka prvaka

Školska torba je najveća investicija od svog školskog pribora i predmet koji bi detetu trebalo najduže da služi. Zato pre svega birajte torbu od kvalitetnih materijala, koju će vaše dete moći da koristi bar nekoliko godina.

Takođe, obratite pažnju na veličinu i težinu torbe. Vrlo je važno prilagoditi veličinu školske torbe visini vašeg deteta, kao i da torba ne bude teška sama po sebi. U nju će svako ići mnogo stvari, te je najbolje odabrati laganu torbu, kako ona sama ne bi predstavljala dodatan teret detetu.

Takođe, gledajte da forma torbe bude čvrsta, kao i da ima ojačanje za leđa i široke naramenice kako bi bila udobna za nošenje. Za kraj, ostavite vašem detetu da izabere motiv na torbi, kako bi je svakog dana sa uživanjem nosilo u školu.

Veliki broj školskih torbi različitih modela i dizajna možete pronaći u BIG knjižarama kao što su prodavnica Kengur u Novom Sadu i knjižara Vulkan u Beogradu. Posetite svoj omiljeni BIG tržni centar i zajedno sa svojim detetom odaberite idealan ranac za školu!

Pernica – riznica školskog pribora za rad u školi i kod kuće

Sledeće što treba kupiti jeste pernica. Pernice za devojčice i dečake u prodaji danas postoje u različitim varijantama. Mnogo je različitih modela, a najčešće su to pernice na sprat, one koje se otvaraju kao knjiga, kao i duguljaste pernice u obliku valjka.

S obzirom na to da deca u nižim razredima, a naročito prvaci puno crtaju i boje, male pernice neće biti adekvatne. Međutim, ni prevelika i preteška pernica takođe nije dobar izbor.

Najbolje su se pokazale pernice koje se otvaraju kao knjiga i šire kao lepeza, jer u njima sav pribor stoji pregledno, te se vaše dete za vreme časova lako može snaći. Pošto još ne znate koji tačno pribor će učitelj zahtevati, najbolje bi bilo da se odlučite za prazne pernice za školu.

Ostali školski pribor – šta vam je sve potrebno?

Od ostalog školskog pribora biće vam potrebne:

 • drvene bojice
 • flomasteri
 • drvena olovka ili patentica
 • rezač
 • gumica za brisanje
 • lenjiri

U prvom razredu deca najviše crtaju i boje, te neophodan pribor za školu za prvi razred obavezno mora uključivati drvene bojice i flomastere. Kako će ih vaše dete često koristiti, odlučite za neku od poznatih i kvalitetnih marki, jer se oni neće prebrzo trošiti i sušiti.

Međutim, dobar savet je da pre nego što počnete sa kupovinom ovog pribora sačekate da vam učitelj da detaljne smernice o tome koliko široka paleta boja treba da bude.

Što se gumica za brisanje tiče, odaberite tvrdu gumicu sa oštrim ivicama, kako bi dete moglo da briše precizno i bez razmazivanja. Kao rezač, najpraktičnija opcija su rezači sa posudom, koji za vreme časova mogu da se koriste bez straha od neurednosti.

Sveske, vežbanke, lenjire i ostali pribor za časove matematike nemojte kupovati unapred. Pribor koji će detetu biti potreban zavisi od nastavnog plana i programa, te sačekajte da vas učitelj uputi.

Nakon prvog roditeljskog sastanka, znaćete šta sve treba da kupite. Tada svratite u našu knjižaru Vulkan u Novom Sadu ili Kengur u Beogradu i nabavite sve što će vašem detetu biti potrebno za nesmetano obavljanje svih školskih zadatka, kako tokom nastave, tako i kod kuće!

Boje i palete za boje za likovno na stolu

Oprema za fizičko i pribor za likovno – sačekajte sa kupovinom

Opremu za fizičko i pribor za likovno takođe nemojte kupovati pre konsultacije za učiteljem. Tek kada saznate šta će deca na ovim časovima zaista koristiti, možete sastaviti spisak stvari za školu i krenuti u kupovinu.

Oprema za fizičko obično podrazumeva patike, trenerke, šorc i majice za fizičko, koje možete pronaći u nekoj od brojnih prodavnica sportske opreme u Beogradu, Novom Sadu i drugim BIG sportskim radnjama.

U pribor za likovno spadaju ne samo drvene bojice i flomasteri, već i voštane i vodene bojice, blokovi za crtanje, plastelin, kolaž papir i još mnogo toga. Kompletan pribor za likovno možete pronaći u knjižari Ars u Novom Sadu, ali i ostalim knjižarama u BIG tržnim centrima.

Šta god bude ulazilo u vaš spisak za školu, birajte kvalitetne proizvode koji će vas dugo služiti. 

Sada kada znate šta slobodno možete kupiti pre polaska u školu, a za šta ipak treba pričekati, vreme je da sastavite spisak stvari za školu i uputite se u najbliži BIG tržni centar!

Za početak, opremite svoje dete za polazak u školu osnovnim stvarima koje će mu sigurno služiti. Nakon prvog roditeljskog sastanka, kada vam učitelj ili učiteljica razjasne sve nedoumice i daju tačan spisak stvari koje su vam potrebne, ponovo svratite u vašu omiljenu knjižaru i nabavite sve što vam nedostaje.

Zapamtite, đaci brzo troše školski pribor, tako da će poseta knjižarama biti česta. BIG je tu da isprati sve školske uspehe vašeg deteta i obezbedi ga najkvalitetnijim školskim priborom!